Overslaan en naar de inhoud gaan

Suffe wachtwoorden niet uit te roeien

‘123456’ en ‘Password’ voeren nog altijd de lijst van slechtste en meest gebruikte wachtwoorden aan.
Wachtwoord opschrijven
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Dat blijkt uit onderzoek van SplashData, dat hiervoor 5 miljoen gestolen wachtwoorden doorzocht. De wachtwoorden zijn afkomstig van gebruikers in de VS en West-Europa en zijn in platte tekst gepubliceerd in lijsten als Pastebin. SplashData benadrukt dat het geen gestolen inloggegevens koopt of ontsleutelt. Het bedrijf publiceert de lijst voor de 7e keer.

In de top 25 van 2017 is niet veel veranderd ten opzichte van de lijst van vorig jaar. Nog altijd heeft 10 procent een van de 15 slechtste wachtwoorden van de lijst in gebruik. En 3 procent werkt nog altijd met ‘123456’.

De lijst  is hier te vinden.

Ongeslagen winnaar is nog altijd 123456, gevolgd door ‘password’ en ‘12345678’en ‘qwerty’. Maar oude bekenden zoals admin, letmein, iloveyou, login en abc123 zijn ook nog altijd veel in gebruik.

Weliswaar dringt het bij gebruikers enigszins door dat dit niet zo sterke wachtwoorden zijn. Uit een onderzoek van Visa onder 1000 Amerikanen bleek dat 70 procent er van overtuigd is dat biometrie makkelijker in het gebruik is dan een wachtwoord. De helft denkt ook dat het grote voordeel van biometrische authenticatie is dat men geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden. Dat klopt echter niet, laat Splashdata weten. Ook dan zijn er nog wachtwoorden nodig. Bij het updaten van een apparaat is nog altijd een wachtwoord nodig achter het TouchID.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in