Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie onderzoekt contact met Centric-adviseur Van Rijbroek

De omstreden cybercharlatan en officieus Centric-adviseur Rian van Rijbroek blijkt uitgebreid contact te hebben gehad met een politierechercheur. Deze digitaal specialist bij het cybercrimeteam van de politie Oost-Brabant zou al jaren bevriend zijn met de zelfverklaarde cybersecurity-expert en haar adviezen hebben gegeven. De politie heeft hem nu een contactverbod opgelegd en stelt een intern onderzoek in naar de relatie.
Telegraaf Kaspersky

"De leiding van de eenheid Oost-Brabant is op de hoogte van contacten tussen de betreffende medewerker en mevrouw Van Rijbroek", antwoordt de woordvoerding van de regionale politiedienst in een e-mail aan Follow The Money (FTM). Die publicatie heeft deze kwestie uitgezocht in samenwerking met de Twentsche Courant Tubantia, die IT-bedrijf Centric en de Twentse oprichter Gerard Sanderink uitgebreid volgt. "Hoe een inspecteur van politie het web van de ‘cybercharlatan’ versterkte", luidt de gezamenlijke bijdrage van die twee mediatitels.

Boekpresentatie 'Unhacked'

De daarin uitgeplozen relatie tussen de omstreden Van Rijbroek en de Oost-Brabantse politiemedewerker heeft ook een semi-openbare kant. De rechercheur was aanwezig op de door Sanderink gefinancierde presentatie van Van Rijbroeks meest recente boek over cybersecurity. Daar, in een besloten bijeenkomst in het Amstel-hotel, heeft de politie-inspecteur openlijk steun uitgesproken voor de zelfverklaarde IT-securitykenner, die eerder al claimde hackwerk te verrichten voor inlichtingendiensten.

In antwoord op een vraag vanuit de zaal antwoordt de rechercheur dat de overheid nog de nodige stappen heeft te zetten. "We kunnen wel een slag gaan slaan. Door dit soort dingen, die Rian hier presenteert." Deze aanprijzing levert applaus op van de selectief uitgenodigde managers bij de boekpresentatie, die zich zorgen maken over cybersecurity en over Nederlandse afhankelijkheid 'van de Amerikanen'.

Eerdere affaire

De contacten tussen Van Rijbroek en de politiemedewerker gaan enkele jaren terug, en hebben ook een rol gespeeld in eerdere activiteiten van de Veghelse onderneemster. Het gaat om een Brabantse zakenman die in 2015 banden met Van Rijbroek had aangeknoopt, en daar nu nog altijd de gevolgen van ondervindt, meldt FTM. Die kwestie is in oktober dit jaar belicht door Tubantia en het Brabants Dagblad. Van Rijbroek heeft zich toen voorgedaan al financieel expert en voormalig FIOD-medewerker, die bedrijven kon behoeden voor administratieve missers en FIOD-invallen.

Daarbij heeft de Veghelse meermaals haar contact met de rechercheur genoemd, in de correspondentie met de Brabantse ondernemer. Naast de belofte om ondernemingen 'FIOD-proof' te kunnen maken, geeft Van Rijbroek daarbij ook dat de bevriende rechercheur de hand kan leggen op ‘vertrouwelijke informatie’ die de Brabantse ondernemer kan helpen om een grote transactie bij winkelketen Rituals te bewerkstelligen. Van Rijbroek geeft aan dat tachtig winkels ‘binnengehaald’ kunnen worden, schrijven FTM en Tubantia op uit uitgelekte correspondentie.

Geen commentaar en Sanderink-mail

De Brabantse ondernemer en de Oost-Brabantse rechercheur is om verificatie van de berichten gevraagd, maar beiden wensen geen antwoorden te geven. De woordvoering van de politie Oost-Brabant heeft na enkele weken wel enig commentaar op de situatie gegeven. De contacten tussen de rechercheur en Van Rijbroek zijn bevestigd, met daarbij de mededeling dat die contacten inmiddels zijn stopgezet. Daarbij is er een intern onderzoek ingezet naar de relatie tussen de politiemedewerker en de ‘cybercharlatan’.

Laatstgenoemde lijkt tegenover Tubantia nog wel te hebben gereageerd. Het Twentse dagblad heeft vragen gesteld aan Van Rijbroek en daarbij het Tubantia-artikel voorgelegd. In reactie daarop is vanaf het e-mailadres van Centric-oprichter Gerard Sanderink een verklaring gemaild. Daarin wordt gesteld dat de aangehaalde bronnen onzin vertellen en betrokken zijn bij criminele zaken. "Misschien bent u daar zelf daar ook bij betrokken?", stelt de afzender van die mail.

Aangemeld als delict

"Wij hebben goede contacten bij de FIOD en de politie en zetten alle informatie van u met het juiste verhaal door naar de FIOD en de politie. Tevens hebben wij uw artikelen aangemeld als strafrechtelijk delict." De persoon achter het mailaccount van Sanderink stelt zich te distantiëren van de inhoud van "al uw artikelen aangezien wij het in het geheel niet eens zijn met de inhoud van uw artikelen". De reply uit naam van Gerard Sanderink sluit af met een opmerking over aansprakelijkheid voor "alle negatieve gevolgen en schade die uw artikelen in de ruimste zin voor ons te weeg brengen".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in