Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw 24 miljoen euro voor o.a. AI-start-ups

Het kabinet trekt opnieuw 24 miljoen euro uit voor start-ups die kunnen groeien dankzij kennis uit onderzoek. Het gaat om drie keer 8 miljoen euro. Het geld gaat onder andere naar start-ups die kunstmatige intelligentie benutten voor zorg en veiligheid.
Investeringen
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het gaat om de regeling Thematische Technology Transfer (TTT) die door minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) wordt verstrekt. De start-ups zijn alle drie consortia van bedrijven, universiteiten, andere kennisinstellingen en (durf)investeerders. Naast AI-startups kunnen ook zijn de andere thema's consortia die medische technologie inzetten voor verbeteren van diagnoses en behandelingen of die watertechnologie inzetten voor hergebruik en opslag van energie.

Volgens Keijzer kunnen door deze financiële ondersteuning de komende jaren enkele tientallen nieuwe kennisintensieve bedrijven van de grond komen. “Deze regeling richt zich op technologische samenwerking tussen wetenschap en ondernemers en geeft een impuls aan onze toekomstige banen en inkomsten. Het is belangrijk dat we ons in de huidige economische crisis op innovatie op zowel de korte als de lange termijn richten.”

Zorg en veiligheid

Het initiatief dat kunstmatige intelligentie benut voor zorg en veiligheid, krijgt 8 miljoen euro. Onder coördinatie van de Universiteit van Amsterdam nemen hieraan vijf Nederlandse universiteiten, vier universitair medische centra, het Centrum Wiskunde & Informatica en de Eindhovense durfinvesteerder LUMO Labs deel.

In 2019 trokken de twee ministeries ook al 24 miljoen euro uit onder de TTT-regeling. Toen ging het geld naar consortia rond de thema’s regeneratieve geneeskunde, smart systems en circulaire oplossingen. De technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) en TNO kregen 8 miljoen voor hun consortium met Innovation Industries dat werkt aan ‘smart systems’ in bijvoorbeeld auto’s, robots voor thuis toepassingen en productie van voedsel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in