Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederland mist de boot met AI'

Nederland moet een nationaal plan krijgen voor kunstmatige intelligentie, anders missen we de boot. Daarvoor waarschuwt de StartupDelta, de organisatie die opkomt voor start-ups in Nederland. Kunstmatige intelligentie belooft veel innovatie en is dan ook de focus van bedrijven, overheden en onderwijsinstanties in vele landen.
Kunstmatige intelligentie.
© Pixabay
Pixabay

StartupDelta wil onder meer dat er regelingen komen om talenten op het gebied van kunstmatige intelligentie hier te houden. "Nu al worden Nederlandse talenten weggekaapt door buitenlandse bedrijven, terwijl er tegelijkertijd studentenstops op opleidingen als Kunstmatige Intelligentie zijn. Wetende dat dit een van de belangrijkste onderwerpen is vandaag de dag, is dat een meer dan zorgelijke ontwikkeling", aldus directeur Nils Beers.

Miljoenen en miljarden

De stimuleringsorganisatie voor start-ups zegt dat Nederland vorig jaar 102 miljoen euro heeft geïnvesteerd in startende bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. Buurland Duitsland stak 243 miljoen euro in zulke bedrijven, terwijl Frankrijk daar wat boven zit met 348 miljoen euro en Groot-Brittannië flink verder gaat met 1,2 miljard euro. StartupDelta wil dat het verschil van Nederland met andere landen kleiner wordt.

Volgens de belangenvereniging telt Nederland momenteel 309 start-ups die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. Daar werken in totaal zo'n 8500 mensen. De 'AI-hoofdsteden' zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De bekendste start-ups die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie zijn betalingsbedrijf Adyen, boodschappenbezorger Picnic, onlinekiosk Blendle en zoekmachinebouwer Elastic. StartupDelta belicht de staat van Nederlandse AI start-ups in zijn rapport 'Artificial Intelligence 2018' (PDF).

In juni actieplan

Eerder deze maand is er al een aanzet gegeven tot een nationaal plan voor AI. Het publiek-private samenwerkingsverband AINED heeft een eerste opzet geformuleerd voor een Nederlandse AI-strategie. Dit om te voorkomen dat het Nederlandse momentum voor de ontwikkeling van AI-kennis niet verloren gaat. Prins Constantijn, ambassadeur voor StartupDelta, heeft toen ook al gesteld dat Nederland achterstand dreigt op te lopen, doordat andere landen veel harder gaan. De opzet voor een nationaal AI-plan vanuit AINED moet in juni een concreet actieplan opleveren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in