Overslaan en naar de inhoud gaan

Google aangeklaagd over locatietracking

De Amerikaanse staat Arizona sleept Google voor de rechter over locatietracking in Android. De internetreus zou de locaties van smartphonegebruikers illegaal volgen, zonder hun toestemming én ook als mensen de functie voor locatietracking in Android hebben uitgeschakeld. De functie zou op de achtergrond toch actief blijven, voor bijvoorbeeld weer-apps maar ook voor zoekopdrachten op het web via Google's search engine.
Android mascotte
© Google
Google

Naast locatiebepaling voor het tonen van weersgegevens zou ook Google's eigen browser Chrome op Android toch de locatie van gebruikers bijhouden. De marktdominante zoekmachine, die ook maker is van de veelgebruikte Chrome-browser én het meestgebruikte mobiele platform Android, zou zo toch aan waardevolle locatiedata komen van gebruikers. Dit gebeurt volgens de aanklacht ook als gebruikers zelf Androids functie voor locatiebepaling hebben uitgeschakeld.

De stap van Arizona's openbaar aanklager om Google voor de rechter te slepen wordt nu gemeld door The Washington Post. De crux lijkt te schuilen in het feit dat een veelgebruikte optie voor het afzien van locatiebepaling een app-specifieke instelling is. Pas als gebruikers dieper in de instellingen van Android duiken, komen ze bij een bredere uitschakeloptie; die dan op systeemniveau van toepassing is.

'Verkeerde weergave'

In de nu aanhangig gemaakte zaak tegen Google wil Arizona dat het bedrijf wordt gedwongen tot terugbetaling van winst die het heeft behaald uit het verzilveren van locatiedata door het tonen van ads aan inwoners van die Amerikaanse staat. Daarnaast kan volgens The Washington Post een boete van 10.000 dollar per stuk opleveren voor overtreding van antifraudewetgeving.

In een verklaring tegenover The Verge stelt Google dat zijn diensten verkeerd worden weergegeven door de openbaar aanklager en advocaten die deze rechtszaak aanspannen. Het beschuldigde bedrijf stelt dat het er naar uitkijkt om dit misverstand recht te zetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in