Overslaan en naar de inhoud gaan

Fysieke winkels verliezen terrein aan internet

Dit is een van de conclusies uit het onderzoek Retail 2020 dat maandag is gepresenteerd tijdens het ondernemerscongres Re'structure in Apeldoorn. Het onderzoek in opdracht van brancheorganisatie CBW-MITEX en Hoofdbedrijfschap Detailhandel, voorspelt dat de retailsector de komende jaren met grote veranderingen te maken krijgt.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Niet alleen het aantal ondernemers maar ook het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak van woon- en modewinkels neemt de komende jaren flink af met 20 tot 35 procent. Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stoppen ook vanwege hun leeftijd, terwijl opvolgers zich nauwelijks aandienen, aldus het onderzoek.

Ondernemers die blijven zullen zich veel meer moeten verdiepen in het veranderende denk- en koopgedrag van de consument. Het vindbaar zijn van de winkel op internet wordt cruciaal. Want de consument maakt steeds meer gebruik van het mobiele internet om een winkel te zoeken en een keuze te maken. Wie in 2020 niet gevonden wordt, doet niet meer mee, is de conclusie.

Consumenten laten zich bij hun winkelvoorkeur ook vaker leiden door online gedeelde ervaringen met andere klanten. Volgens het onderzoek laat nu al de helft van de Nederlanders de winkelkeuze afhangen van deze beoordelingen. Dat wordt alleen maar meer.

Maar daar liggen ook kansen voor de 17.000 winkels in de woon-, mode-, schoenen- en sportbranche, stelt het onderzoek. Het is cruciaal dat ondernemers bereid zijn te veranderen. Vooral combinaties van fysieke- en online winkels bieden voor de retailers mogelijkheden. Want voor de consument is de 'stenen' winkel over tien jaar niet meer het vanzelfsprekende kanaal om aankopen te doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in