Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook betaalt jonge gebruikers VPN-app voor privégegevens

Facebook is opnieuw onderwerp van gesprek na bekendwording van hun nieuwste wijze van datamining; het betalen van vaak jonge gebruikers voor het gebruik van de VPN-app Facebook Research, waarmee het bedrijf privégegevens van de gebruikers binnenhaalt.
facebook

Dit doet de techreus door de netwerkgegevens over te nemen, met hierin informatie over de wijze waarop gebruikers tussen de 13 en 35 jaar oud het internet gebruiken. Deze gebruikers kregen in ruil voor deze informatie een bedrag van maximaal 20 dollar per maand, wat neerkomt op ongeveer 18 euro. Volgens een onderzoek van TechCrunch hanteert Facebook deze manier van werken al sinds 2016.

Niet de eerste keer

De app, Facebook Research, doet hiermee vrijwel hetzelfde als de al eerder uit de Apple App Store verbannen VPN-App Onavo Protect. Deze app hield het online gedrag van gebruikers in de gaten, in ruil voor veilig gebruik van het internet. Deze app werd vervolgens wegens een botsing met de algemene voorwaarden uit de App Store verwijderd.

'Niks geheims'

Volgens de uitkomsten van het onderzoek komen grote delen van de code van de Research-app en de vermeende voorloper Onavo overeen, en zou hiermee vrijwel vaststaan dat de app ter vervanging van Onavo in de App-stores is gezet.

Hoewel Facebook niet inhoudelijk op de overeenkomstige code wilde reageren, ontkende het dat het bedrijf zich met de Facebook Research-app schuldig maakte aan spioneren. “Belangrijke feiten over dit marktonderzoeksprogramma worden genegeerd", aldus het bedrijf. "Ondanks eerdere meldingen was er niets 'geheims' aan de hand; het werd letterlijk de Facebook Research App genoemd. Het was niet 'spioneren', want alle mensen die zich aanmeldden om deel te nemen, doorliepen een duidelijk instapproces om toestemming te vragen en werden betaald om deel te nemen. Tot slot was minder dan 5 procent van de deelnemer tiener, zij namen allemaal deel met ondertekende ouderlijke toestemmingsformulieren."

Testflight omzeild

Toch is de werkwijze van Facebook omtrent het lanceren van de app op zijn minst 'bijzonder' te noemen. Volgens het onderzoek omzeilde Facebook bij het plaatsen in de App Store de gangbare wijze van het plaatsing in TestFlight, het officiële bètatestsysteem van Apple. Dit systeem vereist dat apps door Apple worden beoordeeld en is beperkt tot 10.000 deelnemers. Volgens het onderzoek vermeldt de handleiding van de Research-app dat gebruikers de app downloaden van r.facebook-program.com en dat ze een Enterprise Developer Certificate en VPN moeten krijgen.

Ook moeten gebruikers Facebook root-toegang tot de gegevens die hun telefoon verzendt geven. Apple keurt het gebruik dit certificaatsysteem alleen goed als ontwikkelaars deze gebruiken voor de distributie van interne bedrijfs-apps naar hun eigen werknemers. Het willekeurig werven van testers en deze maandelijks bedrag betalen is volgens de onderzoekers "niet in de geest van deze regel."

Inmiddels heeft Facebook de app offline gehaald voor iOS, zo meld The Verge, maar voor Android-gebruikers zou de app nog te downloaden zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in