Overslaan en naar de inhoud gaan

Euronext lokt techbedrijven, voor Europees belang

Meer grote beursgenoteerde techbedrijven maakt Europa autonomer ten opzichte van de Verenigde Staten en China, argumenteert Euronext-topman Stéphane Boujnah. Hij wil dat meer techbedrijven hier een beursnotering nemen, in plaats van in de Verenigde Staten. "Is dit een continent dat technologieën gebruikt die door anderen zijn bedacht en ontworpen? Of wil Europa een plek zijn waar zelf wordt geproduceerd?"
Beursplein 5
© CC0 - Flickr.com
CC0 - Flickr.com

De topman van Euronext, de beursuitbater van onder meer de effectenbeurs in Amsterdam, wil meer techbedrijven op de beurs. Volgens Boujnah zou het goed zijn voor Europa als meer bedrijven als de Nederlandse betalingsverwerker Adyen een notering krijgen, om tegenwicht te bieden aan de Verenigde Staten. "Als we niet zelf over onze toekomst beslissen, doen anderen dat voor ons", zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad.

Innovatie, zelfvertrouwen en ambities

Het gaat Boujnah dys niet alleen om commerciële redenen, maar ook om geopolitieke redenen. Hij benadrukt dat hij zeker niet tegen globalisering is. "Maar ik zie dat een bedrijf als Uber heel anders nadenkt over regelgeving en risico dan wij hier in Europa doen." Er moet volgens hem nog wel wat veranderen. Bedrijven als het Zweedse Spotify en diverse Nederlandse biotechbedrijven kiezen nu vaak voor een notering in New York.

"Europese investeerders hebben minder kennis en affiniteit met techbedrijven dan de Amerikaanse. Institutionele beleggers zijn terughoudend om in dat soort bedrijven te beleggen. Ik zou dat graag anders zien." Daarnaast spelen zelfvertrouwen en abmtities van ondernemers een cruciale rol. "Voor wie overtuigd is dat het moeilijkste achter de rug is en er een fase van groei komt, is kapitaal op de beurs ophalen een goeie beslissing", bepleit de topman van de beurs. Ondernemers in de VS hebben daarbij gelijk het voordeel van eeng rote thuismarkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in