Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam en Delft krijgen ELLIS Units voor behoud AI-talent

Het European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS) heeft aangekondigd zogeheten 'ELLIS Units' te starten in zeventien steden in tien Europese landen Israël. In die units wordt onderzoek gedaan naar kunstmatige intelligentie (AI). Twee van de units komen in Nederlandse steden.
© CC0 - pixabay.com
CC0 - pixabay.com

ELLIS is een pan-Europees initiatief dat in 2018 werd opgezet met als doel om Europese onderzoekers in Europa te behouden. Er wordt namelijk al enige tijd gewaarschuwd dat Europa achter kan gaan lopen op de VS en China als het gaat om AI-onderzoek. ELLIS wil de impact van Europees onderzoek met diverse initiatieven - waaronder deze - vergroten.

De nieuw op te zetten ELLIS Units moeten ervoor zorgen dat AI-onderzoek door Europese wetenschappers ook in Europa wordt uitgevoerd. Deze units komen in steden als Kopenhagen, Helsinki en Tel Aviv, maar ook in twee Nederlandse steden. Dat zijn Delft en Amsterdam. 

Wat gaan ze onderzoeken?

De bedoeling is dat de units onderzoek gaan doen naar onder meer machine learning, computer vision, natural language processing, robotics en betrouwbare AI. Ook wordt aandacht besteed aan toepassingen van AI, zoals in autonome systemen, biologie en gezondheid. Concrete onderzoeksvragen zijn echter nog niet bekendgemaakt.

In Amsterdam wordt het onderzoek geleid door Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan de UvA. uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). "De unit op Amsterdam Science Park zal de leidende positie van de UvA op het gebied van machine leren en kunstmatige intelligentie in Europa verder versterken", vertelt hij.

De bedoeling is dat het excellence center in Amsterdam voor dit initiatief drie nieuwe senior onderzoekers en zes nieuwe promovendi aan gaan stellen.

Investering van 200 miljoen

Alle units krijgen in ieder geval 1,5 miljoen euro aan financiering per jaar, gedurende vijf jaar. Volgens Venturebeat is die financiering bedoeld om de onderzoekers een goed genoeg salaris te geven om te kunnen concurreren met techgiganten in de industrie. 

20 procent van het geld is gereserveerd voor activiteiten binnen het ELLIS-netwerk. Denk aan uitwisselingen van studenten en faculteiten en de organisatie van gezamenlijke ELLIS-onderzoeksprogramma's en -workshops. 

Het vereiste geld komt onder meer van 35 subsidies van de European Research Council (ERC), zeventien ACM- en IEEE-beurzen en vijftien lidmaatschappen in de National Science and Engineering Academies. In totaal wordt ruim 200 miljoen dollar aan financiering in Europa samengebracht voor de units. 

Meer units gezocht

In de lente van 2020 worden de eerste zeventien units gepresenteerd. Mogelijk wordt dan ook meer duidelijk over het exacte onderzoek dat ze gaan doen en wie de onderzoeken gaan uitvoeren.

ELLIS roept wetenschappers in de tussentijd op om meer voorstellen in te dienen. De bedoeling is namelijk dat er nog meer units in Europa komen. De deadline voor het indienen van nieuwe verzoeken ligt op 1 maart 2020.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in