Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse startups samen waardevoller dan die uit Parijs en Berlijn

Het Amsterdamse startupecosysteem blijft het goed doen. Dat stelt Startup Genome in zijn jaarlijkse Global Startup Ecosysteem Report 2023. Het ecosysteem in de hoofdstad staat wereldwijd nog altijd op de veertiende plek en in Europa zelfs op de derde plaats. Volgens het rapport blijken de startups hier bovendien bovengemiddeld waardevol, meer nog dan die in Duitsland en Frankrijk.
Zakenman op een eenhoorn die uit een telefoonscherm rijdt.
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Amsterdam telt momenteel zo'n 4.000 startups, met in totaal 196.000 werknemers. De investeringen in die startups zijn de afgelopen jaren toegenomen, ziet Startup Genome. In de eerste helft van 2022 werd in totaal 2,8 miljard euro geïnvesteerd in startups in de stad, het op twee na hoogste bedrag ooit in een periode van een half jaar. "Kort gezegd: Amsterdamse startups zijn een magneet voor financiering van venture capitalists", aldus het rapport, dat onderzoek deed naar en data analyseerde van 3,5 miljoen startups in 290 ecosystemen. In de tweede helft van 2022 daalde het bedrag overigens wel weer wat, naar 698 miljoen euro aan investeringen.

Het slechte nieuws is echter dat veel van die investeringen niet van Nederlandse investeerders komen: 90% komt van buitenlandse investeerders. Nederlandse investeerders zijn vaak conservatiever en er zijn nog weinig grote Nederlandse investeerders, concludeerden Techleap en VNO-NCW eerder al tegenover AG Connect. “Veel buitenlandse investeerders springen in dat gat, waardoor winsten uit die investeringen en economische groei elders landen. Startups gaan sneller naar Londen of de V.S. omdat je daar gemakkelijker aan financiering kunt komen”, zei Robin Biersma, beleidssecretaris startupklimaat bij VNO-NCW, bijvoorbeeld.

Meest waardevolle startups van Europa

Desondanks benadrukt het rapport dat de startups in Amsterdam bijzonder waardevol blijken, in vergelijking met jonge bedrijven in andere ecosystemen wereldwijd. In juni 2022 waren startups in Amsterdam 227 miljard euro waard, waarmee ze het meest waardevol waren van alle startupecosystemen in de Europese Unie. In heel Europa - dus ook buiten de EU - waren alleen startups in Londen waardevoller. Bovendien heeft Amsterdam meer unicorns (een startend bedrijf met een marktwaardering van meer dan 1 miljard dollar) dan het Europese gemiddelde: de hoofdstad telt er vijf, tegenover een gemiddelde van vier per ecosysteem in Europa.

Zeker fintech-startups doen het in ons land goed - met in totaal 189 miljoen euro aan investeringen in het eerste half jaar van 2022 - maar ook jonge bedrijven in de gezondheidszorg doen het goed. Deze bedrijven haalden in dezelfde periode 161 miljoen euro op. Verder doen de sectoren transport (129 miljoen euro) en educatie (28 miljoen euro) het goed. Startup Genome stelt verder dat startups in security het goed doen, zowel qua investeringen als qua onderzoek en innovatie. Er wordt echter niet genoemd hoeveel deze sector heeft opgehaald aan investeringen. 

Veel talent en universiteiten

Dat Amsterdam het zo goed doet als startupecosysteem heeft meerdere redenen, maar de toegang tot talent en de mogelijkheden om talent te koesteren zijn de belangrijkste, schrijft Startup Genome. Het rapport beschrijft het pluspunt dat de meeste Nederlanders een tweede taal spreken, waardoor ze "ontzettend verwelkomend zijn naar individuen vanuit de hele wereld die zoeken naar werk, wat de vijver met talent vergroot". Daarnaast telt Amsterdam alleen al zeven universiteiten en hogescholen, die zelf ook een breed scala aan talent opleiden. Andere steden zijn tot slot goed bereisbaar, waardoor forenzen naar de hoofdstad gemakkelijk wordt gemaakt. 

Startup Genome roemt verder de ondersteuning die in Nederland wordt geboden aan startups. Zo zou er veel aandacht zijn om mensen op te leiden op het gebied van programmeren, data science en ondernemerschap, zijn er diverse startup accelerators en zijn er talloze 'work spaces' voor startups, waar de jonge bedrijven bij elkaar kunnen komen. Verder zijn er veel evenementen, waar startende bedrijven workshops en keynotes kunnen bijwonen, en in contact kunnen komen met internationale techexperts en investeerders.

Investeringen wereldwijd nemen af

Wereldwijd zijn de resultaten wat minder positief. Volgens het rapport werd er minder geïnvesteerd in startups, als gevolg van het slechtere economische klimaat. Daardoor nam ook het aantal tech-unicorns met 40% af in 2022. In totaal telde 2022 359 unicorns, tegenover 595 in 2021. De startups waar nog wel in geïnvesteerd werd, kregen echter wel grotere bedragen dan voorheen. In 2022 nam het aantal financieringsdeals met 18% af, maar de totale bedragen van deals daalden met slechts 17%. "Dat betekent dat de gemiddelde deal met 2% groeide tussen 2021 en 2022, van 4.400 dollar naar 4.500 dollar."

Het sterkste startup-ecosysteem blijft volgens Startup Genome Silicon Valley, gevolgd door New York en Londen op een gedeelde tweede plaats. Binnen de Europese Unie scoort Berlijn het hoogst, die wereldwijd op de dertiende plek staat. Amsterdam staat dus slechts één plek lager. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in