Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft beschermt zijn klanten bij rechtszaken over AI en auteursrecht

Microsoft heeft aangekondigd dat het de gebruikers van zijn AI-producten gaat beschermen als er rechtszaken volgen over auteursrecht door het gebruik van de AI. Concreet betekent dit dat het bedrijf eventuele kosten betaalt als iemand een klant aanklaagt. Ook regelt Microsoft de verdediging voor de gebruiker in kwestie.

Logo van Microsoft Copilot
Microsoft

Microsoft heeft hiervoor de nieuwe Copilot Copyright Commitment aangekondigd. "Als een derde partij een commerciële klant aanklaagt voor auteursrechtsschending via het gebruik van de Copilots van Microsoft of de output die zij genereren, dan verdedigen we de klant en betalen we de kosten van alle ongunstige vonnissen of schikkingen die uit de rechtszaak voortvloeien", aldus het bedrijf in een blogbericht. 

Voorwaarde bij dit alles is wel dat de gebruiker in kwestie alle contentfilters en andere beveiligingssystemen uit de producten van Microsoft heeft gebruikt. Ook mag de gebruiker de generatieve AI-systemen van Microsoft niet gebruiken om opzettelijk materialen te genereren die auteursrechten schenden. Een gebruiker mag dus geen input aan een Copilot-dienst leveren als diegene niet de rechten heeft om dat materiaal te gebruiken.

Microsoft zegt zelf deze stappen te nemen omdat het achter zijn gebruikers staat als ze de diensten gebruiken. "Commerciële gebruikers moeten betalen voor onze Copilots. Als hun gebruik dan voor juridische problemen zorgt, dan moeten we daar dus ons probleem van maken en niet het probleem van de klant."

Eerste rechtszaken dreigen al

Microsoft verwerkt generatieve AI in steeds meer van zijn producten. In mei kondigde het bedrijf bijvoorbeeld aan dat verschillende Copilot-tekstrobots de besturing van Windows 11 over gaan nemen. Ook komen er Copilots voor elk van de Office 365-apps, net als Dynamics365 en LinkedIn. 

Maar met het gebruik van generatieve AI neemt ook het risico op aanklachten rondom auteursrecht toe. Generatieve AI is namelijk veelal getraind op bijvoorbeeld teksten van het internet. Kunstenaars, auteurs en andere makers vragen zich al enige tijd af in hoeverre hun werk gebruikt wordt en of dat wel mag, met het oog op auteursrecht. The New York Times overweegt zelfs al naar de rechter te stappen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in