Overslaan en naar de inhoud gaan

IT van het Rijk: Het verzwegen probleemdossier

Regelmatig staat in de pers dat de informatievoorziening/digitalisering van de overheid belemmerend werkt bij het realiseren van beleidsdoelen. Bijvoorbeeld bij de belastingdienst en de omgevingswet, maar nieuwe problemen verschijnen eerstdaags boven de horizon: de energietransitie en het rekeningrijden. Er zijn grote maatschappelijke uitdagingen die om verregaande hervormingen in de samenleving en het landsbestuur vragen. Digitalisering zou daarbij als versneller kunnen dienen.
worried
© Shutterstock
Shutterstock

Het is niet meer acceptabel dat verandering van beleid wordt belemmerd door lastige legacy, grootschalige datachaos en te zwakke cybersecurity. De IT van de overheid hangt als een zwaard van Damocles boven dit kabinet. Digitale architectuur is de achilleshiel van de digitalisering. Toch zien wij nauwelijks aandacht voor architectuur in de I-Strategie Rijk uit 6 september 2021. Een notie die al weer een jaar in de grondverf staat.

Daarom hebben Hans Timmerman en ik als IT-onderlegde, verontruste burgers een open brief aan Alexandra van Huffelen gestuurd op 5 september. Nog geen enkele reactie ontvangen, terwijl ik hoopte dat zij disruptieve maatrelen zou nemen om de overheid het uit IT-slop te trekken. Laat alle IT-projecten/programma’s grondig en professioneel extern doorlichten.

Op het jaarlijkse congres van iBestuur op 14 september presenteerde Alexandra haar werkagenda met de thema’s: iedereen kan meedoen, een open en betrouwbare digitale wereld, regie op je digitale leven en de overheid beschermt mensen en rechten. Allemaal nobele doeleinden, maar dat verlost ons niet uit de IT-dwangbuis waarin de overheid is terecht gekomen. Ik hoopte dat zij de urgentie aan Mark Rutte zou overbrengen, zodat ik in de troonrede en de miljoenennota zou kunnen horen welk IT-reddingsplan wordt opgestart.

Ook deze troonrede bevat niets over de eigen IT-problematiek van de overheid. In de miljoenennota zie ik wederom geen significant bedrag om de IT van de overheid te moderniseren. Ik schat dat dat ongeveer tien miljard kost met een doorlooptijd van vijf jaar. Een schijntje voor het opruimen van twintig jaar achterstallig onderhoud.

Bij het aantreden van dit kabinet is een open bestuurscultuur beloofd en dat er meer zal worden geluisterd naar de burgers. Nog helemaal niets van gemerkt. Burgers worden gezien als lastig en moeten zich niet bemoeien met het reilen en zeilen van de overheid en zeker niet op IT-gebied.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in