Overslaan en naar de inhoud gaan

Is er wel écht een tekort aan security skills?

Het aantal cyberaanvallen in Nederland blijft elk jaar stijgen. Veel bedrijven worstelen om hun beveiliging op orde te krijgen en de juiste mensen binnen te halen, waardoor al snel wordt gesproken over een tekort aan cybersecurity skills. Maar is dat wel altijd het geval?
solliciteren
© Shutterstock
Shutterstock

Organisaties grijpen steeds vaker naar de nodige cybersecuritytools, in de hoop veilig te blijven voor kwaadwillenden die bergen aan data buit willen maken. Hoewel zulke tools in zekere mate als een beveiligingslaag kunnen dienen, is dit niet voldoende. Hoe meer tools en services je gebruikt, hoe moeilijker het wordt om overzicht te houden en het maximale uit deze producten te halen. Om écht het maximale eruit te halen, wil je als organisatie ook medewerkers hebben om deze tools en services te benutten. Dat is echter problematisch, want de IT-arbeidsmarkt blijft ook in 2023 extreem krap.

Technische kennis  

“Je kunt alleen in cybersecurity werken als je een expert bent”, wordt vaak gedacht. Dit is simpelweg niet waar. Iedereen die tegenwoordig in cybersecurity werkt, is ergens begonnen. Daarnaast  overtreft de huidige hoeveelheid lesmateriaal het aanbod waar de huidige experts het vroeger mee moesten doen; er is veel meer kennis beschikbaar. De cybersecuritysector is erg breed en kan daarom niet worden gelimiteerd tot één takenpakket. Het is de kunst om de juiste personen te vinden voor de juiste taken, en op deze manier meer diversiteit te creëren in het cybersecurityteam.

Naast de taken die technische kennis vereisen, zijn er ook genoeg functies die ideaal zijn voor beginners in de sector, of zelfs voor beginners in het werkveld. Denk hierbij aan analytische functies, zoals het analyseren van datatrends en beveiligingspatches, en het uitvoeren van SIEM (Security Information and Event Management)-analyses. Deze diversiteit in cybersecurityteams is harder nodig dan bedrijven zich realiseren, want naast kennis brengen medewerkers ook heel wat menselijke vaardigheden met zich mee, zoals nieuwe perspectieven en redeneringen.  

Een bedrijf moet zelf ook werken aan de aantrekkelijkheid als werkgever. Nieuw talent moet er namelijk wel willen werken. Zo kunnen leidinggevenden de teams ondersteunen door meer meegaand te zijn en out-of-the-box te denken, in plaats van vast te houden aan de traditionele manier van werken. Bedrijven moeten ook de tools en tijd bieden zodat talent ruimte krijgt om te groeien. In veel gevallen is dan geen sprake van een skillstekort. De skills zijn er, ze moeten alleen beter worden benut om er successen mee te behalen.  

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in