Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwareontwikkelaars en netwerkspecialisten blijven het moeilijkst te vinden

De IT-arbeidsmarkt was ook in het tweede kwartaal zeer krap, meldt het UWV bij de publicatie van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt. Met name naar software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten is enorm veel vraag. Maar ook buiten de IT-markt neemt de spanning toe: bij alle 92 beroepsgroepen is nu sprake van krapte. Dat zet een rem op de economische groei en welvaart, aldus het UWV.
Developer
© Shutterstock
Shutterstock

De krapte op de algehele arbeidsmarkt nam de afgelopen tijd gestaag toe. In 2021 herstelde de arbeidsmarkt zich van de coronacrisis en nam het aantal vacatures toe, terwijl het aantal werkzoekenden steeds verder daalde. Die situatie is nu sterk veranderd: er is veel meer vraag naar werknemers dan dat er aanbod is. Het is volgens het UWV zelfs voor het eerst dat de Spanningsindicator zo'n grote krapte op de arbeidsmarkt liet zien.

Ook op de IT-arbeidsmarkt neemt de spanning al zeker anderhalf jaar toe, na een kortstondige dip in de eerste kwartalen van 2020. Maar ook tijdens die korte dip sprak het UWV al van een 'zeer krappe' arbeidsmarkt, wat het hoogste niveau is in de Spanningsindicator. 

Volgens het UWV is het nu vooral erg lastig om software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten te vinden. Die staan zelfs in de lijst met beroepsgroepen waarvoor personeel het moeilijkste te vinden is. Verder staan in die lijst verpleegkundigen en technische beroepen als machinemonteurs en elektrotechnisch ingenieurs. 

Economische groei geremd

De enorme krapte heeft flinke gevolgen voor de economie. "Sommige bedrijven kunnen minder produceren of moeten zelfs sluiten. Dit heeft nadelige gevolgen voor de economische groei", aldus het UWV. "Daarnaast leiden personeelstekorten steeds vaker tot het verlies van maatschappelijke welvaart." Als voorbeeld noemt de organisatie langere wachttijden bij klantcontactcentra en in de horeca, of treinen die niet rijden en kinderopvangcentra die moeten sluiten. 

Een eenvoudige oplossing is er volgens de organisatie niet. "De eerste reactie van werkgevers is vaak om intensiever te werven of andere wervingskanalen in te zetten. Ook een hoger salaris of direct een vast contract worden vaak ingezet in de strijd tegen personeelstekorten, maar dat lijkt niet meer voldoende." Daarom is het behoud van bestaand personeel "belangrijker dan ooit". 

Plannen kabinet 'te algemeen'

Het kabinet presenteerde tijdens Prinsjesdag diverse plannen om het tekort op de arbeidsmarkt op te lossen. Die plannen richten zich echter met name op de arbeidsmarkt als geheel. De IT-arbeidsmarkt wordt nauwelijks bij naam genoemd, wat op kritiek van experts kan rekenen. Alleen in de Memorie van Toelichting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wordt de krappe IT-arbeidsmarkt specifiek genoemd, al zij het kort. 

Jelmer Schreuder, arbeidsmarktexpert bij branchevereniging NLdigital, verwijt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) - waar het merendeel van de plannen vandaan komt - dan ook dat het beleid te algemeen is en dat het ministerie te weinig inhoudelijke keuzes durft te maken. “Als we op de korte termijn naar oplossingen zoeken, is om- en bijscholing de enige optie. Waar zit het budget daarvoor? Bij SZW. Maar wie heeft hier geen visie op? SZW. Dus in die zin ben ik blij met de inzet van EZK en het Actieplan, maar dan moet er wel wat gaan gebeuren.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in