Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese OneDrive-concurrent komt net na Sinterklaas

Cloudopslagdiensten van Amerikaanse techreuzen als Microsoft en Google krijgen er een Europese concurrent bij: Shadow Drive, dat draait op Europese cloudinfrastructuur. De nieuwkomer die sinds de 'soft launch' van afgelopen zomer al bijna 25.000 gebruikers heeft, komt op 7 december officieel ook uit in onder meer Nederland. De VS volgt volgend jaar.
OneDrive-concurrent
© Shadow
Shadow

De online-dienst voor het opslaan van bestanden komt van de Franse cloudaanbieder OVHcloud en diens onderdeel Shadow. Onder die naam worden ook virtuele Windows-desktops aangeboden vanuit de cloud. Het Franse Shadow is van origine gericht op cloudgaming waarbij games vanaf virtuele machines met krachtige hardware worden gestreamed naar gebruikers die dan gewone pc's of devices kunnen gebruiken. Nu volgt dus uitbreiding naar cloudopslag.

Europese soevereiniteit

Shadow Drive is vanaf volgende week woensdag beschikbaar in diverse landen. Naast Nederland betreft dat België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. Ergens in 2023 moet deze OneDrive-concurrent ook beschikbaar komen in de Verenigde Staten, zo geeft Shadow nu aan.

Het bedrijf benadrukt dat het Europees is en dat de data van Europese gebruikers dus altijd in Europa zal blijven, via Europees-soevereine oplossingen. Dat laatste omvat ook de onderliggende cloudinfrastructuur: die is van het Duitse Nextcloud dat de gelijknamige opensourcesoftware gebruikt. Die firma biedt niet alleen een alternatief voor bijvoorbeeld OneDrive, maar bestrijdt aanbieder Microsoft ook langs juridische weg.

Echt gratis, niet freemium

Shadow Drive lokt gebruikers nu met 20 gigabyte (GB) aan gratis opslagruimte, plus de belofte dat er geen advertenties worden getoond en dat gebruikersgegevens niet worden verkocht of gebruikt. Met 'gratis' wordt niet 'freemium' bedoeld, verklaart Shadow in het persbericht. Gebruikers kunnen tegen betaling wel upgraden naar meer opslagruimte; tot wel 2 terabyte (TB).

Data die gebruikers opslaan in deze cloudstorage is dan toegankelijk via de website, maar ook via apps voor Windows, macOS en Linux naast de mobiele platformen Android en iOS. Voor laatstgenoemde is de Shadow Drive-app momenteel nog in bèta. Verder worden ook smart-tv's met Google's Android TV en Apple's tvOS bediend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in