Overslaan en naar de inhoud gaan

En hij is weer terug: de productiviteitsmeter van Microsoft 365

Microsoft kreeg twee jaar geleden veel kritiek over zich heen door de introductie van de 'Productivity Score': een dashboard dat de privacy van werknemers schendt. Maar nu is daarvoor in de plaats de 'Adoption Score', waarbij Microsoft belooft dat de privacy van individuen beter is beschermd.
stress typen
© Shutterstock
Shutterstock

Bij de introductie van het gewraakte 'Productivity Score' dashboard konden managers tot in detail zien wie, op welke momenten en hoe lang apps uit de Microsoft 365 suite had gebruikt. Voor veel managers was het overzicht een welkom antwoord op het verlies aan controle op de activiteiten van werknemers die vanwege de COVID 19-pandemie opeens allemaal thuis aan het werk waren. Privacygroepen verklaarden onmiddellijk dat dit een ongehoorde inbreuk was op de individuele vrijheid van werknemers en schaarden 'Productivity Score' onder de ongewenste apps voor toezicht op werknemers die rond de start van de pandemie populair werden.

Microsoft heeft sindsdien aanpassingen gemaakt aan dit gereedschap waarbij standaard de input van individuele werknemers werd ge-'pseudonimiseerd'. De activiteiten van individuen waren dus niet meer herleidbaar tot specifieke werknemers. Maar als managers dat wilden was toch de originele informatie zichtbaar te maken.

Vervanger dient zich aan

Microsoft heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat 'Productivity Score' geen surveillance-tool was maar "een manier om nieuwe manieren van werken te ontdekken, waarbij werknemers geweldige ervaringen met samenwerking en technologie" zouden krijgen. Maar de kritiek heeft er toch toe geleid dat nu 'Adoption Score' het gewraakte productiviteitsdashboard gaat vervangen, meldt Microsoft in een blogpost die werd opgepikt door ZDNet

Het zou nu onmogelijk zijn voor wie dan ook in de organisatie van een Microsoft 365-klant, om gegevens in te zien over hoe een individuele gebruiker de apps en diensten gebruikt, claimt Microsoft. Het nieuwe gereedschap is beschikbaar in het Microsoft 365 admin center. De hoofdbeheerder moet daar toestemming geven aan andere gebruikers van de admin tools voordat zij de gebruiksgegevens kunnen inzien.

Menselijke ervaringen met tech

Volgens Microsoft is Adoption Score een waardevol hulpmiddel om de dagelijkse ervaringen van hun werknemers te verbeteren en om organisaties te helpen het meeste uit hun investering in Microsoft 365 te halen. De geaggregeerde gegevens die het dashboard laat zien, moeten inzicht geven in menselijke ervaringen en technologie-ervaringen. Zo zijn er onder meer 'time trends'-gegevens, overzichten over het gebruik van samenwerken aan documenten en over online meetings. De technologie-ervaringen geven inzicht in het functioneren van de apps en netwerkkwaliteit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in