Results: 36

Menno Veldhorst

De magie van 50 qubits

Nederland ontwikkelt zich in snel tempo tot een van de belangrijkste expertisecentra op het gebied van kwantumcomputing in de wereld.

big data

Boudewijn Haverkort: "Big data revolutie staat pas aan het begin"

Big Data speelt een steeds grotere rol in de transitie van traditionele industrie naar smart industry. Om de toepassingen van Big Data nog verder te stimuleren is het nationaal onderzoeks- en innovatieprogramma Commit2Data uitgerold, met prof. dr. Ir Boudewijn Haverkort als voorzitter. Hij legt de lat voor het programma, en zichzelf, hoog. “We moeten wederzijdse inspiratie opwekken tussen academici en het bedrijfsleven.”
Henk Kamp

40 miljoen erbij voor ICT en innovatie

Nederland zet sterk in op innovatie en ICT. De komende twee jaar komt daarvoor bijna 40 miljoen euro beschikbaar. Dat maken minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maandag bekend bij de ondertekening van de innovatiecontracten.

CWI verbetert IT achter bestraling van kankerpatiënten

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) uit Amsterdam gaat samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) en producent Elekta Brachytherapy uit Veenendaal de IT die wordt gebruikt bij het bestralen van kankerpatiënten verbeteren.

Het opvallendste nieuws voor Peter van Schelven

Het feit dat prof. dr. Wiro Niessen, hoogleraar Medische Beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft, een prijs heeft gekregen voor een systeem dat ziekten kan voorspellen was deze week het belangrijkste nieuws voor Peter van Schelven.

Jonge ICT'ers adviseren staatssecretaris Dekker

Wat moet er vandaag veranderen aan het onderwijs om leerlingen voor te bereiden op een baan in 2032? Met die vraag zet staatssecretaris Sander Dekker een groep jonge ICT'ers aan het werk.

Baeten pakt hoogleraarsrol op bij UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft Jos Baeten benoemd tot hoogleraar Theory of Computing aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
Oculus Rift

VR-bril helpt bij onderzoek naar anorexia

De Oculus Rift bril gaat een belangrijke rol spelen bij een nieuw onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Dr. Anouk Keizer voert het onderzoek uit, in nauwe samenwerking met ICT-dienstverlener Ordina en instelling Altrecht Eetstoornissen Rintveld.
rekencentra

SURFsara spint garen bij supercomputer

SURFsara heeft het afgelopen jaar een nieuwe supercomputer in gebruik genomen. Dankzij de rekenkracht van dat apparaat was de instelling in staat om het wetenschappelijk onderzoek in een stroomversnelling te brengen.

Prestigieuze ICT-prijs voor Marieke Huisman

Dr. Marieke Huisman van het 'Centre for Telematics and Information Technology (CTIT)' van de Universiteit Twente ontving gisteren de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2013.

Universiteit Twente scoort in Europese subsidieronde

De Universiteit Twente heeft bij de laatste ICT-call van de Europese Unie 14 projectvoorstellen van onderzoekers gehonoreerd gekregen. Vooral het Centre for Telematics and Information Technology (CTIT) scoorde goed: 12 gehonoreerde voorstellen met een totaal subsidiebedrag van 5,7 miljoen euro.

Ruim half miljard voor kenniseconomie Limburg

Als alle aangekondigde investeringen doorgaan wordt in Limburg de komende 10 jaar meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd in verbetering van de kennisinfrastructuur. Dat moet dan een veelvoud aan investeringen losmaken voor de kennisintensieve bedrijven in de regio.

‘Smartphone kopen? Daar is wiskunde voor nodig!’

Het reken-wiskundeonderwijs op de basisschool in Nederland moet zo ingericht worden dat kinderen leren waar ze op moeten letten als ze een smartphone kopen. Dat stelt dr. Ronald Keijzer, die volgende week als lector zijn rede ‘Wiskunde als educatieve uitdaging’ uitspreekt.

Kroonprins bezoekt Collaboratorium

Het Collaboratorium van SURFsara in het Amsterdamse Science Park kreeg gisteren bezoek van de toekomstige koning. Het bezoek werd geïnitieerd door ECP | Platform voor de Informatiesamenleving. De Prins is lid van de Raad van Advies van dit platform.

TU Delft weer beste Nederlandse universiteit

Vijf Nederlandse universiteiten hebben een plekje weten te bemachtigen in de top 100 van universiteiten met de beste reputatie ter wereld. Maar zij kunnen niet meekomen met de 50 beste.

Miljard voor onderzoeken naar grafeen en hersenen

De Europese Commissie steekt in totaal een miljard euro subsidie in een onderzoek naar de werking van de hersenen en in een onderzoeksproject naar grafeen. De Radboud Universiteit is bij beide projecten betrokken.

SURF en SARA zijn nu eenheid

Vandaag zijn de handtekeningen gezet voor de officiële samenvoeging van SARA en SURF. SARA zal vanaf 1 januari aanstaande als SURFsara door het leven gaan.

IBM award voor ICT-wetenschapper VU

Computerwetenschapper Lora Aroyo heeft de IBM Faculty Award gewonnen die IBM jaarlijks uitreikt voor buitengewone prestaties op het gebied van IT-onderzoek en -innovatie. Dat meldt de Vrije Universiteit te Amsterdam.

ICT-rapport rekenkamer blijkt puinhoop

Onderzoekers van de TU Delft hebben een rapport van de Algemene Rekenkamer over overheids-ICT afgekraakt. "Het rapport vertoont zulke ernstige gebreken dat aan de uitkomsten ervan geen waarde mag worden toegekend", is de conclusie van de onderzoekers.