Beheer

Dit is een bijdrage van Zscaler
Cloud
Zscaler_cloudonly

Innovatie gaat hand in hand met een cloud-only-aanpak

Focus moeten veranderen van cloud-first naar cloud-only

24 januari 2022
Door: Zscaler, partner

Focus moeten veranderen van cloud-first naar cloud-only

Zoals de snelle ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben laten zien, is cloudtechnologie een topic dat zeker op de agenda zal blijven staan. De invulling van dit topic is echter afhankelijk van waar het bedrijf zich bevindt in zijn ‘cloudification’-reis. Daarnaast zal de focus moeten veranderen van cloud-first naar cloud-only als bedrijven het potentieel van de cloud volledig willen benutten.

In het laatste decennium zijn veel bedrijven aan de slag gegaan met cloudtechnologie. Zij bleven echter naast cloudgebaseerde systemen ook vaak lokale, datacenter-gebaseerde infrastructuren gebruiken. Hierdoor konden bedrijven niet volledig profiteren van de voordelen van de cloud en werd een complexe omgeving gecreëerd die snelle en veilige toegang tot applicaties lastig maakte. Omleidingen naar applicaties in de cloud via het datacenter zorgen namelijk voor vertragingen en uiteindelijk ontevreden werknemers. Door niet op een holistische manier na te denken over de volledige IT-omgeving, werden de voordelen die de cloud moest brengen, zoals wendbaarheid en flexibiliteit, tegengewerkt.

Bedrijven moeten erkennen dat gevestigde systemen de voordelen van de cloud kunnen tegenwerken. Daarnaast kan legacy-technologie de kosten van IT enorm verhogen als bedrijven zowel hardware-gebaseerde netwerkinfrastructuren en multicloud-omgevingen beheren. En omdat verschillende applicaties verschillende cloud providers kunnen vereisen, kan de complexiteit van de IT-omgeving snel uit de hand lopen.

Geen legacy-systemen meer

Gecombineerde infrastructuren zijn niet alleen complex en kostbaar om te beheren, maar het illustreert ook een typische op security-gebaseerde benadering die innovatie enkel in de weg kan staan. Vaak laten bedrijven hun traditionele infrastructuur naast de nieuwe technologie draaien totdat zij weten dat het goed werkt. Voorstanders van deze aanpak stellen dat het hen het beste van twee werelden biedt, ondanks de hoge kosten, complexiteit en in sommige gevallen verhoogde blootstelling aan cybercriminaliteit.

Echte innovatie vereist echter dat bedrijven lef hebben en snel actie ondernemen om te voorkomen dat ze worden ingehaald door nieuwkomers die de cloud wel vanaf het begin volledig omarmen. Daarom moeten zij met een spreekwoordelijke schone infrastructurele lei beginnen. Zij moeten voor eens en altijd een streep zetten door legacy-systemen en veranderingen doorvoeren die hen niet alleen in de huidige tijd, maar ook in de toekomst het beste ondersteunen.

In het vorige decennium was het gebruik van cloudtechnologie eerder uitzondering dan regel en vormde hardware-gebaseerde infrastructuur de basis van de IT-omgeving. Vanaf 2020 is dit veranderd. De cloud is nu de nieuwe standaard geworden en hardware-gebaseerde infrastructuur vormt de uitzondering. Deze gecombineerde opzet zal alleen blijven bestaan wanneer bedrijfsprocessen niet volledig kunnen worden gerealiseerd in een cloud-first-omgeving. In tegenstelling tot halfslachtige experimenten die de voordelen van cloudtechnologie peilen, maakt een cloud-only-strategie het mogelijk om het snelle tempo van digitaliseringsinitiatieven bij te benen. Bedrijven moeten zich concentreren op de introductie van deze ‘nieuwe’ technologie als ze vooruit willen blijven gaan. Ze moeten zich daarbij niet laten afremmen door oude systemen die inmiddels al lange tijd hebben laten zien dat ze inefficiënt en duur zijn.

De volgende innovaties staan al voor de deur en zullen de adoptie van cloudtechnologie verder stimuleren. Edge computing, 5G en OT in de cloud maken al deel uit van het huidige technologische landschap en deze oplossingen kunnen alleen geïmplementeerd worden met cloud-only infrastructuren. Voor bedrijven vormt de noodzaak om het verkeer te monitoren en te zorgen voor beveiliging nog steeds de kern van alle datastromen die via deze infrastructuur worden gerealiseerd. Als zij dit feit erkennen, zal het makkelijker worden om zakelijke beslissingen te nemen en verouderde technologieën los te laten.

Het is tijd om het backup-plan van op hardware-gebaseerde infrastructuren de rug toe te keren. Echte innovatie betekent doortastend handelen en naar de toekomst kijken: naar een cloud-only infrastructuur. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos.

 

Door Nathan Howe, Vice President Emerging Technologies, 5G bij Zscaler

Reactie toevoegen