Beheer

Dit is een bijdrage van Zscaler
Security
Zscaler_handshake

De rol van de cloud bij het realiseren van meer waarde tijdens een M&A-transactie

Stephen Singh, Global Vice President M&A bij Zscaler legt het je uit

15 augustus 2022
Door: Zscaler, partner

Stephen Singh, Global Vice President M&A bij Zscaler legt het je uit

2021 was een topjaar voor fusies en overnames (M&A) met 5,1 biljoen dollar aan transacties volgens KPMG. M&A is voor veel bedrijven een succesvolle manier om groei, marktuitbreiding en diversificatie te realiseren, maar het brengt ook veel operationele uitdagingen met zich mee, niet in de laatste plaats voor IT.

Niets benadrukt de uitdagingen van complexe IT-infrastructuren beter dan M&A. Het samenvoegen van netwerken, data, applicaties en toegangscontroles neemt tijd in beslag en is duur. Daarnaast loopt de gefuseerde organisatie het risico dat ongedetecteerde kwetsbaarheden later de kop weer opsteken. Voor organisaties met een cloud native-aanpak is er echter een eenvoudigere en effectievere manier om IT-domeinen over te hevelen tijdens een fusie of overname. Een manier die gebruikers en applicaties beschermt en de tijd vermindert die nodig is voor integratie.

Uitdagingen en arbeidsintensieve integraties

De waarde van veel M&A-deals stijgt of daalt door synergie. Het is echter niet gegarandeerd dat bedrijven dit realiseren. Sterker nog, volgens PwC is dit slechts het geval voor 47 procent van de succesvolle deals.

Het verschil tussen de waarde van een snelle time-to-M&A en een langdurige opbouw is een duidelijke en succesvolle integratiestrategie. De ‘traditionele’ route hiervoor is via netwerkintegratie, waarbij IT-domeinen worden gecombineerd, zodat gebruikers van zowel de overnemende als de overgenomen organisatie als één geheel kunnen gaan werken. Er zijn echter enkele problemen met deze benadering. Het duurt lang, is arbeidsintensief, CapEx-intensief en vergroot het aanvalsoppervlak, waardoor beide organisaties worden blootgesteld aan de beveiligingsrisico’s van de ander. En hoewel IT-architecturen na een overname nauw zijn geïntegreerd, remt het gebrek aan toegang tot gecombineerde assets de productiviteit van medewerkers en, uiteindelijk, de realisatie van M&A-waarde.

Een cloud first-strategie

In plaats daarvan kunnen bedrijven kiezen voor een cloudgebaseerde M&A-integratie. Bij deze strategie wordt een virtuele tenant gecreëerd in de cloud en worden gebruikers en applicaties virtueel naar deze tenant gemigreerd. Dit betekent dat het overnemende bedrijf op de eerste dag een IT-footprint van nul op zich neemt en wordt verlost van de last van legacy-IT. In plaats van datacenters te integreren, implementeert dit model namelijk cloudgebaseerde platforms om de toegang tot applicaties in de toekomst te beheren. Zodra de zero-IT-footprint-tenant in de cloud is gevestigd, hoeft het overnemende bedrijf alleen nog zijn applicaties naar de cloud service provider te migreren.

Deze aanpak is ontworpen om nauw gekoppeld te worden aan een transformatiestrategie voor cloudmigratie en de bescherming van gegevens via een zero trust-beveiligingsmodel. Het is ideaal voor bedrijven met een cloud-first-strategie omdat het opzetten van een virtuele tenant betekent dat de gebruikers kunnen verbinden met hun zakelijke cloudapplicaties.

Op dag twee worden de voordelen van synergie pas echt goed zichtbaar. Het gebruik van een cloudgebaseerd platform versnelt besparingen wanneer services in de tenant worden ingeschakeld. Hierdoor zijn een snellere implementatietijd en lagere totale kosten mogelijk omdat nieuwe infrastructuur, licenties en middelen niet langer nodig zijn.

Zero trust beveiligt toegang ook buiten M&A

Cloudgebaseerde M&A IT-integratie, samen met een zero trust beveiligingsmodel, maken het mogelijk om duizenden medewerkers in enkele weken te integreren. Dit vermindert wrijving waardoor de gefuseerde organisatie veel eerder als één kan functioneren. Daarnaast beperkt en beheert deze aanpak risico’s door een moderne benadering van toegangscontroles en beveiliging te hanteren. Het weegt continu risico’s af om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over toegang.

Zero trust beveiligt de toegang tot applicaties. Het valideert ieder toegangsverzoek om gebruikers in staat te stellen bij de applicaties te komen die ze nodig hebben, zonder ze op het netwerk te plaatsen of connectiviteit te leveren via een externe toegangsservice, zoals een VPN. Deze aanpak is gebaseerd op een robuust beveiligingsbeleid, waarbij elk toegangsverzoek wordt beoordeeld aan de hand van een gedetailleerde set criteria die bepalen of dat verzoek wordt ingewilligd of geweigerd. Dit zorgt voor een consistent toegangsbeleid, een sterke dataset op basis waarvan toegangsverzoeken worden beoordeeld en een sterke beveiliging.

Elke fusie of overname is een kans om het beste van de gecombineerde organisatie af te zetten tegen de markt om de doelen te bereiken die uiteengezet zijn voor de fusie of overname. Een langzame, complexe IT-integratie dreigt de vooraf bepaalde time-to-value te laten ontsporen en doet niets voor de gebruikerservaring. Het vereenvoudigen en versnellen van IT-fusies zal aanzienlijk bijdragen aan het algehele succes van de deal. Tegelijkertijd moet een gestroomlijnde IT-aanpak de beveiliging verbeteren en de gefuseerde organisatie op het juiste pad zetten naar gedecentraliseerde IT die cloudgebaseerde assets beveiligt, medewerkers op afstand ondersteunt en de juiste voorwaarden creëert voor agile werken.

Een cloud first-strategie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een best-in-breed platform en waarbij een virtuele tenant in de cloud tot stand wordt gebracht, helpt organisaties om IT-domeinen schoon en efficiënt over te zetten. Door robuuste toegangscontroles op te zetten op basis van zero trust kan zelfs extra waarde worden gerealiseerd.

Door Stephen Singh, Global Vice President M&A, Zscaler

Reactie toevoegen