Beheer

Dit is een bijdrage van Zoho Corporation
Software-ontwikkeling
Low-code VS Traditioneel programmeren

Low-code VS traditionele applicatie ontwikkeling

De strijd tussen low-code en no-code over en wanneer kies je het ene platform-type boven het andere?

27 januari 2022
Door: Zoho Corporation, partner

De strijd tussen low-code en no-code over en wanneer kies je het ene platform-type boven het andere?

Low-code is een eenvoudigere, snellere en meer omvattende aanpak voor de ontwikkeling van applicaties. In tegenstelling tot de zware codeervereisten van traditionele applicatie ontwikkeling, maakt low-code gebruik van een drag-and-drop interface die zeer weinig codering vereist om snellere ontwikkeling en levering mogelijk te maken. Bovendien biedt low-code veel mogelijkheden en voordelen voor bedrijven die op zoek zijn naar efficiënte applicatieontwikkeling.

Wanneer gebruik je low-code?

1) Voor zakelijke use cases die een flexibele (agile) transformatie nastreven:

In de meeste ondernemingen willen gebruikers van diverse afdelingen, zoals HR, Marketing, Operations en Sales, ideeën implementeren om het bedrijfsproces van hun afdeling te verbeteren. 

Voor een dergelijk scenario, met het tekort aan developers kan je met low-code enige training zelf veranderingen realiseren. Met de features van low-code hoef je in tegenstelling tot traditioneel programmeren veel dingen niet meer door een developer te laten ontwikkelen. Denk aan user management, security, data privacy, reporting, dashboarding en alerting.

In zulke gevallen kan low-code een goed alternatief zijn om applicaties te ontwikkelen die agile transformaties binnen een bedrijf bewerkstelligen. Werknemers van verschillende afdelingen kunnen dan ongehinderd wijzigingen aanbrengen in apps om hun interne transformatie te vergemakkelijken.

2) Voor de ontwikkeling van snelle applicaties door werknemers

Programmeren vereist hardcore codeervaardigheden die alleen IT-professionals bezitten. Daarom moeten jouw werknemers vertrouwen op de IT-afdeling, die meestal een waslijst aan andere prioriteiten en projecten heeft, om hun ideeën tot leven te brengen.

Met low-code platformen kunnen gebruikers met weinig tot geen codeervaardigheden apps ontwerpen op basis van hun vereisten. De simpele gebruikersinterface en het eenvoudig te begrijpen ontwerpproces stellen hen in staat applicaties te bouwen met minimale afhankelijkheid van de IT-afdeling. Dit resulteert in een snellere ontwikkeling en implementatie van de app en minder gemiste kansen.

3) Voor unieke en aanpasbare oplossingen

Sommige bedrijfsproblemen zijn uniek voor een bepaalde afdeling en organisatie en vereisen aanpasbare oplossingen. Bij dit soort gevallen kan traditionele applicatie ontwikkeling erg duur zijn en is het de investering niet waard.

Met low-code kan de schaal van de applicatie worden uitgebreid om de groeiende behoeften van de afdeling te weerspiegelen, zodat de kosten worden geoptimaliseerd. In situaties waar off-the-shelf oplossingen niet werken en traditionele applicatie ontwikkeling de tijd en het geld niet waard is, kan low-code een goedkopere, effectievere en aanpasbare oplossing zijn.

Wanneer houd je het bij traditioneel programmeren?

1) Voor open-end oplossingen

Sommige zakelijke problemen vereisen een benadering met een open einde. Aangezien deze problemen een ongestructureerd oplossingsproces hebben, kan het moeilijk zijn om een app te bouwen zonder een vooraf bepaalde structuur. Low-code werkt het best voor oplossingen die een welbepaalde structuur volgen en dus ook zo ontworpen moeten worden.

2) Voor applicaties die een hoog niveau van gespecialiseerde interactiviteit vereisen

Hoewel low-code platforms zeer efficiënte applicaties kunnen maken, bieden ze niet dezelfde flexibiliteit en vrijheid als programmeren biedt bij het bouwen van apps. Dit komt doordat traditionele ontwikkelplatformen een oneindig aantal functionaliteiten bieden. Ook wanneer vormgeving en look and feel belangrijker worden geacht dan functionaliteit. Veel low-code producten is het lastig om een huisstijl 1-op-1 door te voeren in gebouwde applicaties.

Low-code met traditionele applicatie ontwikkeling

Binnen de mogelijkheden van low-code en de juiste scenario's voor het gebruik ervan, kun je zien dat het niet bedoeld is om programmeren volledig te vervangen. In plaats daarvan zou jouw bedrijf low-code moeten gebruiken als aanvulling op de traditionele applicatieontwikkeling die momenteel door IT medewerkers wordt gedaan. In veel opzichten kan het superieur zijn aan het functioneren van traditionele app ontwikkeling, en snellere en effectievere applicaties opleveren. Het kan echter de flexibiliteit niet volledig vervangen.

Het herkennen van het nut van low-code voor jouw bedrijf en het identificeren van de juiste mogelijkheden om dit te implementeren kan zorgen voor een concurrentievoordeel in een snel evoluerende markt. Bovendien kan jouw bedrijfsvoering transformeren en dit jou helpen snel en succesvol in te spelen op groeikansen.

Wil je weten hoe Zoho Creator daarbij kan helpen, neem dan contact op met zoho.nederland@zohocorp.com

 

Reactie toevoegen