Development

Dit is een bijdrage van Zivver
Security
Error Prevention Technologie

Error Prevention Technologie verkleint de kans op een datalek aanzienlijk

Gemeente Lochem implementeerde de technologie met succes

19 mei 2021
Door: Zivver, partner

Gemeente Lochem implementeerde de technologie met succes

De Gelderse Fairtrade Gemeente Lochem en ’t Baken (+ 34.000 inwoners) mailt vanaf september 2019 beveiligd met behulp van Zivver. Zij mailde al veilig via een andere leverancier, maar maakte de overstap naar Zivver. Hiermee wisselt de gemeente privacygevoelige informatie, zoals BSN-nummers en patiëntinformatie, uit volgens de veiligste standaarden. Zivver zorgt ervoor dat niemand anders dan de verzender en de ontvanger het bericht kunnen lezen en implementeerde tevens de Error Prevention Technologie voor Lochem. Remko Gelmers is I&A Coördinator bij de Gelderse gemeente, vertelt hoe de gemeente profiteert van de samenwerking.

Gemeente Lochem slachtoffer van groots opgezette hackingaanval

De gemeente kwam in juni 2019 in opspraak en het landelijke nieuws toen zij slachtoffer werd van een hacking-aanval. Uit onderzoek blijkt dat bij de hack geen persoonsgegevens van inwoners bekeken, gestolen of gewijzigd zijn. Wel blijkt dat de daders heel geraffineerd te werk zijn gegaan. De aanval was erop gericht grote delen van de administratie te versleutelen en losgeld te eisen. Na een cyberaanval die voor meer dan 200.000 euro schade aanrichtte schroefde de gemeente het beveiligingsniveau van digitale communicatie op met Zivver. 

Uitdaging: gemeenten verwerken steeds meer privacygevoelige data

“Als gemeente verwerken wij enorm veel gegevens van onze inwoners, wij schakelen veel met instanties zoals zorginstellingen, maar ook overheidsinstanties zoals de Politie en de provincie. Veiligheid voor de gemeente Lochem een belangrijk speerpunt. Er wordt van ons verwacht dat we veilig met privacygevoelige data omgaan, en dat mogen mensen ook van ons aannemen.”

De redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe oplossing voor veilig mailen waren vooraf opgesteld. Het minimaliseren van het risico op datalekken was daarin een zeer belangrijke reden, al dan niet de belangrijkste. Voldoen aan wet- en regelgeving is daarbij ook cruciaal. Denk aan de AVG en de NTA 7516 norm. Deze norm is relevant voor gemeenten die zorggerelateerde informatie verwerken, veelal in het Sociaal Domein. Bewustwording en betere controle over privacygevoelige datastromen kwamen ook voor op de eisen-lijst van de gemeente.

Juist die medewerkers van de gemeenten binnen het Sociaal Domein zijn als het ware de frontlinie als het gaat om het veiligstellen van privacygevoelige gegevens. Denk aan medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de domeinen onderwijs, gezondheid, diversiteit, anti-discriminatie, jeugdwerkloosheid, maar ook bijvoorbeeld armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Het is belangrijk om juist die doelgroep de tools te geven die makkelijk te gebruiken zijn en veiligheid van data garanderen. 

Remko Gelmers is I&A Coördinator: "De software zorgt niet alleen dat de gemeente voldoet aan wet- en regelgeving, maar brengt ook aanzienlijke voordelen met zich mee. Onder de streep helpt Zivver de gemeente aan een grote besparing, in de tijd en geld."

Oplossing: Error Prevention Technologie helpt medewerkers de juiste keuze te maken

Naadloze integraties met Outlook en het Zaaksysteem maken het gemakkelijk om Zivver overal te gebruiken zonder de manier waarop je werkt te veranderen. Dit was voor de Gemeente een groot voordeel. De communicatie vanuit het Zaaksysteem is op deze manier ook beveiligd middels onder andere geavanceerde asymmetrical zero-knowledge-encryption en multifactor-authenticatie. Hoe werkt dat? 

Zivver staat bij de gemeente Lochem automatisch aan en scant de inhoud van een e-mail terwijl deze wordt geschreven. Op bepaalde mogelijk gevoelige informatie slaat Zivver aan en geeft hierover meldingen. Door deze zogenaamde slimme Error Prevention Technologie wordt de kans op een datalek bij de gemeente aanzienlijk verminderd. Gelmers: "Zivvers waarschuwingen zorgen voor steeds meer bewustwording bij medewerkers. Zij voelen zich steeds zelfverzekerder over het versturen van privacygevoelige data, en doen dat op een veilige manier. Bijkomend voordeel: zo verdigitaliseert de Achterhoekse gemeente steeds verder: een win-winsituatie!"

Resultaten: kostenbesparing, tijdsbesparing en versnelde digitalisering 

Na de onboarding van de gemeente en duidelijke training van Zivver werd de software uitgerold in de organisatie. De software zorgt niet alleen dat de gemeente voldoet aan wet- en regelgeving, maar bracht ook aanzienlijke voordelen met zich mee. Onder de streep helpt Zivver de gemeente aan een grote besparing, in de tijd en geld. Opsomming van de voornaamste resultaten voor de gemeente door de samenwerking met Zivver: 

  • Goede onboarding en training van Zivver 
  • Besparing op printkosten / koerierskosten / tijd doordat veel digitaal gedeeld kan worden
  • Efficiëntieslag in de samenwerking met andere partijen (zoals zorginstellingen en overheden)
  • Helpt voor de digitalisering binnen de organisatie

De Lochemse burgemeester Sebastiaan van ’t Erve is naar eigen zeggen zelf een missionaris met bijzonder sterke zendingsdrang geworden sinds de hack in 2019. Zivver staat de gemeente bij in de missie privacygevoelige data te beveiligen.

Reactie toevoegen