Management

Dit is een bijdrage van Ymor
Analytics
SAP PowerConnect

Real-time inzicht in SAP door de kracht van Splunk

Met de nieuwe softwareoplossing SAP PowerConnect wordt SAP-data ontsloten waarmee bedrijfsprocessen worden verbeterd.

13 februari 2020
Door: Ymor , partner

Met de nieuwe softwareoplossing SAP PowerConnect wordt SAP-data ontsloten waarmee bedrijfsprocessen worden verbeterd.

SAP PowerConnect is een nieuwe softwareoplossing waarmee data uit SAP-systemen ontsloten kan worden. Met behulp van Splunk, een toonaangevende SIEM-oplossing, kan deze data worden geanalyseerd en gecorreleerd aan andere databronnen. Hiermee wordt inzicht gegenereerd in het totale business proces binnen een bedrijf. SAP PowerConnect stuurt hiervoor belangrijke informatie over wat er in uw SAP-systeem gebeurt real-time naar Splunk. Wat is hier nu zo bijzonder aan? Dat vroegen wij aan Jeffrey de Haan, Manager Solutions bij Ymor, dat door BNW Consulting is verkozen als exclusieve Europese distributeur van SAP PowerConnect.

Waarom zijn jullie de samenwerking aangegaan met BNW Consulting, de eigenaar van SAP PowerConnect?

“Bij ontzettend veel bedrijven vormt SAP de basis voor hun bedrijfsvoering”, stelt Jeffrey. “Inzicht in het functioneren van de primaire processen waarbij SAP betrokken is, is daarom essentieel. Huidige SAP-monitoringoplossingen zijn vaak tijdrovend en kostbaar om te implementeren, ze bieden beperkte visualisatie- en rapportagemogelijkheden en geven weinig informatie over bedrijfsprocessen. Als een SAP-systeem slecht werkt, is het lastig te achterhalen waar de bottleneck zit, want Solution manager is vooral reactief en aggregeert data, waardoor details snel verdwijnen in het data-drijfzand. Om bedrijven echt goed te kunnen ondersteunen in performance en business proces monitoring, is inzicht in het SAP-proces noodzakelijk. SAP PowerConnect is de enige SAP gecertificeerde oplossing die dit momenteel mogelijk maakt.” 

Hoe komt het dat jullie eerder geen inzicht hadden in de SAP-processen?

“SAP is van oudsher een ‘black box’. De data kon alleen binnen het SAP-ecosysteem bekeken worden. SAP heeft namelijk haar eigen monitoringtool, maar deze data kan niet gecorreleerd worden met data uit het gehele business proces. Met behulp van SAP PowerConnect is het eindelijk mogelijk om alle data te ontsluiten en correleren met andere waardevolle databronnen. SAP-bedrijfsketens kunnen daarmee transparant worden gemaakt en hiermee kunnen er gefundeerde uitspraken worden gedaan over de bedrijfsvoering”, aldus Jeffrey.

Welke voordelen verkrijgen klanten hiermee, naast inzicht in de business processen?

Met behulp van SAP PowerConnect zijn klanten in staat om real-time op performance te sturen wanneer er wijzigingen in bedrijfsprocessen plaatsvinden. Wanneer er een verstoring in de keten is, kan direct aangewezen worden waar het probleem ligt. Dit levert ook voordelen voor de klanten van onze klanten op: wanneer bedrijven bijvoorbeeld niet aan hun belofte ‘vandaag besteld, morgen in huis’ kunnen voldoen, is nu inzichtelijk bij welk intern proces dit mis gaat. Wanneer de verstoring eerder door een SAP-systeem veroorzaakt werd, kon hier niet gericht op gestuurd worden. Nu we de data kunnen ontsluiten en correleren in Splunk is er veel meer inzicht en kunnen business processen volledig gemonitord worden, ook al maakt deze data een tussenstop in een externe service bus. Er kan dan ook direct worden bijgestuurd als er een verstoring wordt waargenomen. De ‘health checks’ voor applicaties worden met de software dagelijks automatisch uitgevoerd.”

“Met SAP PowerConnect worden bedrijfsprocessen end-to-end inzichtelijk, kunnen P1-incidenten met 30 procent verminderd worden en de MTTR met 70 procent. Daarnaast blijft data beschikbaar ook wanneer een SAP-systeem uitvalt. Hiermee kan eenduidig aangewezen worden wat het probleem heeft veroorzaakt. Inzicht in de SAP-data helpt om business processen op orde te houden en efficiënter te werken. Een aanwinst voor de Nederlandse IT dus.”

Jeffrey: “Een ander groot voordeel is de snelheid waarmee SAP PowerConnect geimplementeerd en uitgenut kan worden. Veelal gebruiken bedrijven SAP Solution Manager om te monitoren en het IT-landschap te managen. De uitrol hiervan kost gemiddeld zes maanden. SAP PowerConnect kan binnen een dag up and running zijn. Klanten kunnen dus veel sneller van de voordelen genieten dan normaal het geval was.”

Jullie zijn exclusieve distributeur in Europa. Wat houdt dit precies in?

“Ymor is een technology enabled service provider op het gebied van monitoring. Al langere tijd is Ymor op zoek geweest naar een oplossing welke het SAP domein transparant kon maken. Omdat Ymor de kennis in huis heeft op het gebied van SAP monitoring en tevens Splunk partner is, was de match snel gemaakt. Ymor kent de markt en kan Europese klanten door haar ervaring snel helpen de “black-box” van SAP te doorbreken. Dit is de reden geweest voor BNW Consultancy, een in Australië gevestigde organisatie, om Ymor als centrale speler in Europa te positioneren. De overige continenten waren al ingericht, met Ymor is er nu een wereldwijde coverage,” aldus Jeffrey.

Dit betekent dat Ymor de merknaam Powerconnect voert in Europa en aanspreekpunt is voor Europese organisaties omtrent inkoop, verkoop en dienstverlening voor Powerconnect.

Over Jeffrey de Haan

Als SAP Solution Architect kwam Jeffrey in zijn jaren bij Capgemini al iedere dag in aanraking met SAP-systemen. Hij begeleidde vele migraties en implementaties en liep toen al regelmatig tegen het probleem aan dat SAP-data moeiliijk te analyseren was. Data analyse was erg omslachtig en correlatie tussen verschillende systemen middels Solution Manager onwerkbaar. Het inzicht krijgen in waarom een systeem langzaam functioneerde of wat er vlak voor een black-out gebeurde, werd direct tot op  parameter niveau betrokken. Nu, jaren verder, is met SAP PowerConnect een oplossing in beeld gekomen.

Dit artikel verscheen eerder op https://www.ymor.com/nl/resources/blog/real-time-inzicht-in-sap-door-de-kracht-van-splunk. Wil je meer weten over SAP PowerConnect, meld je hier aan voor onze ‘Lunch & Learn sessie’ over de mogelijkheden van SAP PowerConnect.

Reactie toevoegen