Development

Dit is een bijdrage van Workday
IT beheer
Finance: van backoffice naar strategisch partner

Finance: van backoffice naar strategisch partner

Hoe finance zich kan opstellen als strategisch partner

11 januari 2021
Door: Workday, partner

Hoe finance zich kan opstellen als strategisch partner

Door de digitale transformatie kan de finance strategisch meer waarde toevoegen aan de business. Technologie draagt bij aan de innovatie en vernieuwing van het vakgebied van de CFO. De belangrijkste oorzaak van de achterblijvende innovatie binnen deze sector is echter te wijden aan een tekort aan talenten en vaardigheden binnen finance, blijkt uit onderzoek. Lees verder voor drie tips hoe je binnen de finance dit tekort kunt tegengaan.

De financiële sector

Dat komt als een van de belangrijke resultaten naar voren uit ons onderzoek ‘Finance Redefined: Workday Global Finance leader Survey’, waarvoor wereldwijd 670 CFO’s en financieel verantwoordelijken werden ondervraagd. Het tekort aan vaardigheden bij Finance wordt gezien als belangrijkste oorzaak van de achterblijvende innovatie. Dit vinden de ondervraagden een nog groter probleem dan te krappe budgetten of onvoldoende veranderingsbereidheid in het leiderschapsteam. Al eerder werd dit talenttekort gesignaleerd, in het EY-onderzoek ‘The DNA of the CFO 2016’, waarin bijna de helft (47 procent) van de ondervraagden aangaf dat de juiste mix aan vaardigheden ontbreekt om in hun vakgebied de prioriteiten van de toekomst aan te kunnen.

Hoe bereid je je team voor op de toekomst?

Hoe ga je hier als CFO mee om? Onderdeel van het Workday-onderzoek was de vraag aan CFO’s hoe zij hun teams voorbereiden op de toekomst. Daaruit kwam naar voren dat de gevraagde vaardigheden in Finance aan het veranderen zijn. Dat betekent dus ook dat financieel verantwoordelijken daarmee rekening moeten houden bij het aantrekken van nieuw talent en het trainen en ontwikkelen van hun huidige medewerkers. Als ze het tekort aan vaardigheden voor de toekomst willen oplossen, zullen ze nu in actie moeten komen.

Finance ontwikkelt zich van een backoffice afdeling tot een strategische partner van de business. Toch denkt maar een derde van de CFO’s dat het eigen team voldoende strategisch ‘softe’ vaardigheden heeft – zoals strategisch denkvermogen en onderhandelingscapaciteiten – om een effectieve partner van de business te zijn.

Behalve de traditionele financiële vaardigheden, moeten de Finance-teams ook gefundeerde analyses en prognoses kunnen afgeven en data gebruiken om planning en beslissingen beter te maken. Alleen kunnen rekenen en rapporteren is niet voldoende, je zult ook ervaring moeten hebben in andere zakelijke aspecten. Uit het Finance Redefined-onderzoek komt ook naar voren dat nieuwe functies en rollen hun intrede zullen doen op de Finance-afdeling, zoals data-scientists, statistici en dataveiligheidsexperts.

Hoe kun je als financieel manager je team klaarmaken voor de toekomst en hoe vind je de mensen met de juiste vaardigheden? De ondervraagden in het onderzoek zien drie manieren om dat talenten- en vaardighedentekort op te lossen: vis in nieuwe vijvers, werf veel diverser en help bestaande medewerkers bijleren.

1 Vis in nieuwe vijvers

Als CFO en financieel manager kun je misschien wel een duidelijk beeld hebben van de kandidaten en vaardigheden die je zoekt, maar dat zegt nog niet dat je die direct gevonden hebt. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 71 procent van de CFO’s zware concurrentie ondervindt bij het werven van de beste talenten. Dan is het slim om ook eens verder te kijken. Als je blijft vissen in de traditionele finance-vijver, kom je misschien niet direct de mensen met de benodigde nieuwe vaardigheden tegen. Of zoals een Deloitte-partner het zei: “Een klant vertelde recent dat ze van haar stagestudenten verwachtte dat die goed waren in zaken als visualisatie en analytics. Maar ze wierven die studenten wel op dezelfde plekken als waar ze de registeraccountants vandaan haalden.”

2 Werf veel diverser

Kandidaten met opleidingen op een breder gebied dan alleen financieel en boekhoudkundig – denk aan economie en psychologie - kunnen veel meer diversiteit in het team brengen. Bovendien kun je in de sollicitatiegesprekken de nadruk leggen op de zachtere vaardigheden, zoals communicatie en algemene ontwikkeling. Dan komen de kandidaten naar boven die ook een rol kunnen spelen bij het strategisch partnerschap van Finance. Gezien de uitdagingen en eisen waar Finance mee te maken heeft, kan het geen kwaad om je denkbeelden over het traditionele financiële carrièrepad los te laten. In het Workday-onderzoek komt naar voren dat ruim driekwart van de ondervraagde CFO’s denkt dat je met de traditionele baanperspectieven en beloningsstructuur niet de gewenste jonge talenten binnenhaalt en niet die meer strategische rol kunt spelen.

3 Help medewerkers bijleren

Als je het gebrek aan vaardigheden wilt verhelpen, ligt de oplossing niet uitsluitend bij het werven van nieuwe medewerkers. Kijk ook naar je bestaande medewerkers – ook daar valt nog veel te verbeteren. Maar hoe doe je dat? Hoe verbeter je iemands vaardigheden op het gebied van samenwerken, analytics en communicatie als ze voorheen alleen beoordeeld en gewaardeerd werden vanwege hun boekhoudkundige capaciteiten? Bovendien is er nog de razendsnelle ontwikkeling van technologie. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers die kunnen bijbenen?

Een belangrijke oplossing is om meer trainings- en bijscholingsmogelijkheden te bieden. Ruim de helft van de ondervraagde CFO’s ziet een trainingsaanbod in digitale en analytische vaardigheden als prioriteit voor de komende drie jaar. Een andere oplossing is om medewerkers te laten rouleren over de verschillende afdelingen van de organisatie. Zo krijgen ze meer begrip van de behoeftes van de business en kunnen ze een relatienetwerk binnen de organisatie opbouwen. Er zijn voldoende oplossingen om het vaardighedentekort op te lossen, maar het is wel zaak om nu aan de slag te gaan.

Reactie toevoegen