Development

Dit is een bijdrage van Workday
Cloud
Cloud native strategie

Cloud native strategie onmisbaar bij digitale transformatie

'Veel organisaties zijn bang om af te stappen van legacy systemen.'

18 januari 2021
Door: Workday, partner

'Veel organisaties zijn bang om af te stappen van legacy systemen.'

“Cloud native bedrijfstechnologie is onmisbaar wanneer organisaties hun digitale transformatie serieus nemen.” Dit zegt Henry Barenholz, Country Manager Nederland bij Workday, dat een cloudsysteem levert voor Finance, HR, Budgetting & Planning.

Met Cloud native Finance, HR, Budgetting & Planning software ondersteunt Workday grote en kleinere snelgroeiende organisaties zoals in Nederland onder andere Alliander, Fugro, Leaseplan en Basic Fit. Juist een cloud native platform waarop applicaties zijn gebouwd, maakt volgens Barenholz het verschil. “Veel bedrijven werken nog steeds in silo’s, waarbij voor HR, finance en analytics steeds oplossingen worden aangeschaft die passen bij de wensen van de eigen afdeling en pas later wordt gekeken hoe dat samenwerkt. En dan beginnen de problemen, qua integratie, afstemming en onderhoud. Door te kiezen voor een cloud native platformstrategie wordt een organisatie flexibeler en meer wendbaar.”

Het grote verschil tussen cloud native en on-premises oplossingen is dat er on-premises vaak maatwerk aanpassingen per bedrijf worden gedaan, in plaats van regelmatige updates die overal doorgevoerd kunnen worden. En hoewel veel bedrijven nog steeds claimen dat hun bedrijfsstructuur dit nu eenmaal nodig heeft en dat zij anders werken dan andere bedrijven, vindt Barenholz dat dat achterhaald is. “In de wereld van HR is 80 procent van de processen identiek. Je moet als bedrijf dus wel configureren maar niet customizeren. Ook binnen de financiële wereld gaat dit op, ook daar is een groot percentage van de processen identiek. Voor de meeste bedrijven is het dus een logische stap om over te gaan naar een cloud native strategie.”

Realtime inzicht voor optimale wendbaarheid

"Als je als organisatie innovatief en agile wilt kunnen werken, is een cloud-first aanpak op het gebied van bijvoorbeeld finance en HR een voordeel ten opzichte van een zogenoemde spaghetti-infrastructuur. Als alles in de cloud staat, zitten innovaties ingebouwd in het product en worden dus automatisch updates geïnstalleerd. Als een gedeelte nog on-premises is, wordt integratie tussen platformen steeds lastiger en is veel minder kosten efficiënt. Met een cloud native aanpak heb je bovendien altijd beschikking over realtime en accurate data en kun je op basis van deze data snel beslissingen nemen. Voorheen plande een CIO één keer per jaar vooruit voor de komende drie jaar. Nu wordt er bijvoorbeeld bij online retailers op dagelijkse basis bijgestuurd. Als je HR en Finance dan in aparte pakketten hebt zitten, en nog werkt in Excel sheets, lukt dat niet. Met een cloud native aanpak werk je veilig, nauwkeurig en gebaseerd op een ‘single source of truth’ en kun je zelf analyses en rapporten maken en acties ondernemen die nodig zijn om het bedrijf in beweging te houden.” Daarnaast ondersteunt een cloud native aanpak de wendbaarheid van bedrijven en daarmee hun digitale transformatie. Bedrijven kunnen sneller schakelen als ze hun planning continu kunnen aanpassen op basis van realtime informatie, in plaats van afhankelijk te zijn van een traditioneel statisch planningsproces.

Legacy staat innovatie in de weg

Wat COVID de afgelopen maanden volgens Barenholz heeft blootgelegd is dat bedrijven die al ver zijn in hun digitale transformatie substantieel minder pijn hebben. Die bedrijven die al bezig waren met remote werken en al een mobiele HR- of finance applicatie hadden, waren wendbaarder en kunnen deze moeilijke periode makkelijker doorkomen. Hoe kan het dan dat bedrijven dit toch uit blijven stellen? “Veel organisaties zijn bang om af te stappen van legacy systemen. Soms hebben zij veel experts in dienst voor een bepaald product en wat moeten die mensen dan gaan doen? Terwijl je het ook andersom kunt bekijken: Er wordt enorm veel geld weggegooid door legacy backoffice systemen in de lucht te houden. Bedrijven zouden ervoor moeten kiezen om een balans te vinden tussen werken met gestandaardiseerde processen en wendbaarheid in een specifieke markt”, zegt Barenholz. Een goed voorbeeld daarvan is de bankenwereld, vindt Barenholz. “Daar hebben een aantal partijen de omslag gemaakt en die plukken daar nu de vruchten van. Dat bewijst direct dat ook security geen probleem hoeft te zijn wanneer er voor een cloud native approach wordt gekozen. De perceptie dat on-premises systemen veiliger zijn, is achterhaald. Uiteraard is niets 100 procent veilig in de huidige wereld, maar door met één security-model te werken binnen één architectuur dat voor alle applicaties geldt, garanderen wij security by design.”

Reactie toevoegen