Development

Dit is een bijdrage van Workday
Artificial Intelligence
8 richtlijnen voor Ethisch verantwoorde AI

8 richtlijnen voor ethisch verantwoorde AI

Acht lessen voor technologiebedrijven om ethische AI in te zetten

9 maart 2021
Door: Workday, partner

Acht lessen voor technologiebedrijven om ethische AI in te zetten

Artifical Intelligence en data privacy zijn continue in ontwikkeling. Naast de mogelijkheden die de oplossingen bieden, zijn er ook veel zorgen over het misbruik van gegevens en gevaar voor de privacy. Terwijl de Vierde Industriële Revolutie zich aandient, ontstaan er vragen over de voor- en nadelen van AI en hoe organisaties stappen kunnen zetten om AI meer te gaan waarderen.

Het kan voor ingenieurs nogal abstract aanvoelen om ‘ethiek’ in onze technologische producten te integreren. Het wordt hoog tijd om uit de silo’s los te breken en onze best practices met elkaar delen. Veel bedrijven delen hun uitgangspunten over hun aanpak bij het ontwerpen en inzetten van AI-producten. Met onze toewijding aan ethische AI delen we acht lessen voor technologiebedrijven die deze principes in hun organisatie willen uitdragen. Want deze principes zijn alleen waardevol als ze ook daadwerkelijk worden toegepast.

1. Stem af wat ethische AI voor jouw organisatie betekent.
De betekenis die jouw organisatie geeft aan ethische AI moet specifiek en inzetbaar zijn voor iedereen in jouw organisatie. Voor Workday betekent het bijvoorbeeld dat de Machine Learning-systemen Workday’s toewijding aan ethische AI reflecteren. Mensen staan voorop, we geven om de maatschappij, handelen eerlijk en respecteren de wet, we zijn transparant en verantwoordelijk, beschermen de data en leveren machine learning systemen die klaar zijn voor de hele onderneming.

2. Het inbouwen van ethische AI in de ontwikkeling van het product en de uitvoering
De ontwikkeling en uitvoering kunnen geen aparte processen meer zijn die uiteindelijk meer werk en complexiteit veroorzaken voor ontwikkelaars en productteams. De principes moeten ingebouwd worden in de structuur van de productontwikkeling. Processen moeten ervoor zorgen dat de principes constant worden nageleefd.

3. Creëer cross-functionele groepen van deskundigen om alle beslissingen over het ontwerp, de ontwikkeling en de inzet van ML en AI te sturen.
Om mogelijke problemen al in een vroeg stadium te ontdekken, heeft Workday een Machine Learning Task Force opgericht. Experts op het gebied van product en Engineering, Legal, Public Policy en Privacy en Etiek en Compliance onderzoeken toekomstige en bestaande toepassingen van machine learning in onze producten.

4. Samenwerking met klanten
Workday schakelt het Customer Advisory Council in, bestaande uit een brede klantengroep, bij het bij het ontwerpen, ontwikkelen en inzetten van ethische AI in de producten.

5. Het beperken van vooroordelen van machine learning
Data in machine learning tools kunnen menselijke besluitvorming verbeteren. Ethische AI draagt bij aan het beperken van negatieve vooroordelen van machine learning. Workday’s zogeheten ‘levencyclusbenadering’ bevat checkpoints waarmee verschillende evaluaties en beoordelingen van vooroordelen worden uitgevoerd, beginnend bij het concept van het product tot na de release.

6. Transparantie
Machine learning algoritmen kunnen aardig complex zijn. Bedrijven moeten meer dan uitleggen waar de data voor wordt gebruikt, voor welk doel en hoe. Dit vereist een hoop transparantie. Het is belangrijk om te weten hoe machine learning technologieën werken en welke voordelen het biedt.

7. Voorzie je medewerkers van kennis
Ethische trainingmodules, toolkits, seminars, onboarding programma’s en workshops zorgen ervoor dat je medewerkers de kennis bezitten om ethisch verantwoorde producten te kunnen ontwerpen.

8. Wissel kennis uit met anderen in de sector
Workday doet dit door deel te nemen aan industriegroepen en bijeenkomsten van collega’s, zoals het World Economic Forum Steering Committee for Ethical Desing and Deployment of Technology en helpt daarbij mee aan de ontwikkeling voor een ethisch framework in de tech-industrie.

Samen moeten wij door onze handelingen goodwill en vertrouwen wekken, zodat wij de voordelen van deze krachtige nieuwe technologieën kunnen realiseren.

 

Reactie toevoegen