Beheer

Dit is een bijdrage van Vertiv
Netwerken
Vijf best practices die het energieverbruik van 5G beteugelen

Wat doen we met de ‘power’ van 5G?

Vijf best practices die het energieverbruik van 5G beteugelen.

30 maart 2021
Door: Vertiv, partner

Vijf best practices die het energieverbruik van 5G beteugelen.

De opkomst van 5G netwerken betekent een nieuwe dimensie voor de digitale transformatie. In de eerste plaats betekent 5G dat organisaties de nog altijd groeiende hoeveelheden data beter kunnen verwerken. In de tweede plaats biedt 5G ruimte voor nieuwe bedrijfsmodellen die gebaseerd zijn op begrippen zoals ‘altijd verbonden’. Internet of Things oplossingen kennen geen grenzen meer. Er is één keerzijde en dat zit in het feit dat 5G gepaard gaat met een aanzienlijke toename van het stroomverbruik. De industrie zal daar een remedie voor moeten vinden, wil 5G zijn belofte waarmaken.

Zo ver zal het allemaal niet komen. De voordelen van 5G zijn immers zo groot dat telco’s en content service providers met een oplossing moeten komen. Terwijl de eerste 5G-netwerken over de hele wereld worden uitgerold, maken de grotere bandbreedte en hogere snelheden die passen bij 5G toepassingen mogelijk zoals high-definition video, gaming met zeer weinig vertraging en geavanceerde oplossingen voor zorg op afstand. Terwijl operators met elkaar wedijveren om hun 5G-netwerken in te zetten, zijn beschikbaarheid en veiligheid van het grootste belang. En daar komt dus ook het beheren van de onvermijdelijke piek in het energieverbruik bij.

Ecologische voetafdruk
In het nieuwe onderzoeksrapport van STL Partners en Vertiv zijn de uitdagingen gerelateerd aan het hoge energieverbruik bij 5G in kaart gebracht en is onderzoek gedaan onder 500 bedrijven wereldwijd. De verwachting is dat het wereldwijde 5G-verkeer 3G en 4G zal inhalen vanaf 2025. Dat betekent dat operators en feitelijk ook hun afnemers nu al prioriteit moeten geven aan duurzaamheid in relatie tot 5G. 40 procent van de onderzochte bedrijven gaf aan dat energie-efficiëntie de eerste of tweede prioriteit zou moeten zijn voor telecomoperators bij het implementeren van 5G-netwerken. Tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk op het bedrijfsleven toe om hun ecologische voetafdruk terug te dringen en verder te verduurzamen. Met andere woorden: de samenleving zal het niet accepteren dat 5G rücksichtslos wordt uitgerold, zonder dat er een duurzaamheidsambitie mee gepaard gaat.

Energiebeheer cruciaal
Het rapport van STL Partners en Vertiv - Waarom energiebeheer cruciaal is voor 5G-succes - toont dat verbeteringen van de netwerkefficiëntie en best practices erg belangrijk zijn. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat dit maar een deel van de oplossing is. Deze inspanningen moeten gepaard gaan met een meer holistische, maatschappelijke benadering om het energieverbruik en de uitstoot terug te dringen, evenals een transitie naar het gebruik van duurzame energiebronnen. Aanbieders van 5G moeten min of meer een beweging op gang zien te krijgen zodat hun grootverbruikers ook energie-efficiënte maatregelen nemen in en om het datacenter.

Best practices
We kunnen verschillende best practices identificeren die een handreiking bieden om het energieverbruik rondom 5G te beperken. Deze kunnen we in vijf categorieën onderverdelen:

  1. Netwerktechnologie: Hardware en software implementeren die ontworpen en beheerd zijn met het oog op efficiëntie. En door gebruik te maken van machine learning en artificial intelligence kan de omvang van bepaalde vormen van netwerkverkeer voorspeld worden. Netwerkcomponenten kunnen dan ook geheel automatisch in een slaapstand worden gezet, waardoor aanzienlijk kan worden bespaard op het stroomverbruik.
  2. Faciliteiteninfrastructuur: Vervang bijvoorbeeld dieselgeneratoren en doe er alles aan om het datacenter uit te rusten met hoogwaardige stroomvoorziening en slimme ventilatie- en koelingsystemen.
  3. Infrastructuurmanagement: De juiste hardware en software implementeren om het netwerk beter te kunnen meten, bewaken, beheren en verbeteren. Waar mogelijk op afstand, waardoor het mogelijk wordt handmatige netwerktaken te automatiseren.
  4. Organisatie en evaluatie: Een holistische, volledige levenscyclus bekijken van kosten en investeringen in het netwerk. Zo voorkom je dat kortetermijndenken de overhand krijgt en er toch gekozen wordt snelle kostenbesparingen te realiseren die ten koste gaan van de duurzaamheidsagenda voor de lange termijn.
  5. Samenwerken met anderen: Innovatieve en niet-traditionele commerciële modellen, standaarden en samenwerking omarmen. Ga in overleg met energieleveranciers over slimme oplossingen en bekijk energieverbruik als onderdeel van een compleet ecosysteem.

Deze best practices zijn in de eerste plaats bestemd voor grotere telco’s. Zij zullen als een kwartiermaker moeten fungeren van een bredere beweging waardoor uiteindelijk ook afzonderlijke organisaties met private datacenters maatregelen gaan nemen. Nu 5G nog in de opstartfase zit, heb je nog tijd om je voor te bereiden en maatregelen te nemen.

Door Peter Lambrecht, Vice President Key Accounts bij Vertiv in EMEA

Reactie toevoegen