Beheer

Dit is een bijdrage van Vertiv
Infrastructuur
Stroomvoorziening IT in de zorg

Optimale stroomvoorziening eerste verdedigingslinie van IT in zorg

Essentieel om continuïteit van IT-systemen te waarborgen.

21 juli 2021
Door: Vertiv, partner

Essentieel om continuïteit van IT-systemen te waarborgen.

De COVID-19 pandemie heeft zonder twijfel geleid tot grootschalige hervormingen in de zorgsector. Zo hebben we de razendsnelle uitbreiding van zorg op afstand gezien, bijvoorbeeld met videoverbinding. Slimme technologieën zijn versneld uitgerold om signalen rondom de pandemie eerder te detecteren. Kortom, de zorgindustrie is erg afhankelijk geworden van digitale processen en vooruitstrevende technologieën om goed door de crisis heen te komen. Dan is het essentieel dat de continuïteit van dit soort systemen gewaarborgd is. Stroomvoorziening is dan ook niet alleen in de operatiekamer onmisbaar, maar ook in veel andere gebieden binnen de zorgsector en daarbuiten.

De digitale transformatie die gaande was in de zorgsector is alleen maar verder aangewakkerd door Covid-19. Laten we enkele trends en ontwikkelingen aanstippen.

  • De brede acceptatie van mobile Health en zorg op afstand. Een van de grote voordelen van zorg op afstand is het terugbrengen van het aantal fysieke contacten. Dit kan, zonder dat de kwaliteit van de geboden diensten eronder lijdt. Tools voor zorg op afstand variëren van de gebruikelijke videoconferencing applicaties tot uitgebreidere, open source systemen die aan de hand van API’s webbrowsers met mobiele apps en devices koppelen. Deze laatste systemen maken het mogelijk geavanceerdere features te gebruiken zoals het delen van elektronische dossiers en de integratie met wearables die de patiënt monitoren.
  • Het uitrollen van slimme technologieën. Veel zorginstellingen zetten nieuwe technologieën in om sanitaire voorzieningen te verbeteren. We hebben namelijk geleerd dat handen wassen, desinfecteren en nog eens handen wassen essentieel is om de pandemie in te dammen. Zorginstellingen gebruiken robots die UV licht voortbrengen om virussen uit te schakelen. En we zien ook de toepassing van temperatuurscanners en apps die bron- en contactonderzoek mogelijk maken.
  • Het Internet of Medical Things. De zorgsector heeft zijn eigen IoT. De potentie van het IoMT is enorm. Volgens Deloitte heeft de wereldwijde IoMT markt in 2022 een omvang van meer dan 145miljar euro. Het is een groot voordeel voor de complete zorgsector wanneer je als instelling in staat bent op een naadloze en intelligente manier medische apparaten te integreren met sensoren en tools. Doel is om zo data te kunnen analyseren waarmee je betere beslissingen kunt nemen.

24/7 operationeel
Het omarmen en incorporeren van al deze innovaties levert in potentie veel op, maar komen niet zonder nieuwe uitdagingen. Uitdagingen die vooral op het bordje komen van IT, die nu al moeite hebben om de bestaande, vaak verouderde, IT-infrastructuur te managen. Waar het nu op aan komt is een zorg ICT ecosysteem te realiseren die niet alleen het datacenter omvat maar ook alle medische apparatuur, die via internet met elkaar verbonden is. Een ecosysteem dat 24/7 operationeel moet zijn, 365 dagen per jaar.

Continue stroomvoorziening is een kritische factor in de IT-omgeving
Een continue stroomvoorziening is dan ook een kritische factor in de IT-omgeving van een zorginstelling. Dit is de eerste stap die je moet zetten om verstoringen in de operationele zorgprocessen te voorkomen. Alle gebieden in het ecosysteem, van het datacenter tot de laboratoria en diagnostische apparatuur zoals scanners, hebben storingsvrije, ononderbroken stroomvoorziening nodig om de taken te kunnen uitvoeren. Een online double-conversion Uninterruptable Power Supply (UPS) is het ideale systeem dat bescherming biedt tegen elke denkbare onbalans of verstoring in de stroomvoorziening. Ongeacht de kwaliteit van de ingevoerde stroom, wordt er gezorgd voor een uitstekende output. Deze oplossing is dan ook uitermate geschikt voor bedrijfskritische applicaties zoals in de zorg.

Gebouwd voor de groei
Wanneer je als zorginstelling een UPS selecteert, is het belangrijk dat je begrijpt wat je wensen en eisen zijn voor de toekomst. Zorg ervoor dat er een groeiscenario is geschetst waarin ruimte is ingebouwd in de stroomvoorziening. Wanneer je je blind staart op de huidige stroombehoefte, loop je al snel tegen beperkingen aan wanneer je in de nabije toekomst nieuwe technologieën in het zorgproces wil toepassen. En gezien het feit dat de opmars van het Internet of Medical Things niet meer te stuiten is, moet je investeren in een stroomvoorziening die deze groei aankan. Dit helpt je als zorginstelling om een IT-omgeving te ontwikkelen die de basis legt voor business continuïteit. En voor uitstekende zorg.

Hier vind je meer over optimale stroomvoorziening en UPS-oplossingen.

Door Peter Lambrecht, Vice President Key Accounts bij Vertiv in EMEA

Reactie toevoegen