Beheer

Dit is een bijdrage van Vertiv
IT beheer
Blog Vertiv - Monitoring in het datacenter

Monitoring in het datacenter is de basis voor business continuïteit

Het biedt ook ondersteuning bij het bepalen van de benodigde capaciteit.

24 juni 2021
Door: Vertiv, partner

Het biedt ook ondersteuning bij het bepalen van de benodigde capaciteit.

Nu organisaties hun digitale footprint zien toenemen en steeds meer data te verwerken krijgen, staan zij voor de uitdaging hun datacenter verstandig te laten meegroeien. Er komt meer rekenkracht, dat betekent meer racks en een grotere vraag naar stroom en koeling. Waar veel organisaties aan voorbijgaan, is het optimaliseren van monitoring software. Meer hardware vergroot niet alleen de kans op incidenten, maar ook de impact van downtime. Zet monitoring dan ook hoog op de prioriteitenlijst wanneer de prestaties van het datacenter worden opgevoerd.

Zelfs kleine en middelgrote ondernemingen gaan zich mengen in de datacenter business. Van ziekenhuis tot fabriek en van financiële instelling tot hogeschool, alles en iedereen omarmt edge computing en ziet zich genoodzaakt de capaciteit van het datacenter uit te breiden. Dezelfde ziekenhuizen hebben hun activiteiten immers flink moeten opschalen; fabrieken maken steeds meer gebruik van controlemechanismen gebaseerd op de realtime analyse van videobeelden om de veiligheid en gezondheid op de werkvloer te waarborgen; financiële instellingen zien het digitale handelsverkeer groeien; en het onderwijs komt tot de conclusie dat online lesgeven vast onderdeel wordt in het totale onderwijsaanbod. Logisch dus dat organisaties zoeken naar mogelijkheden om hun datacentercapaciteit te verbeteren. Of dit nu gaat om een wandkast met netwerkapparatuur, een modulair datacenter in een container of een onbeheerd datacenter dat volledig geautomatiseerd is en ongekende computing kracht levert.

Incidenten vroegtijdig opmerken
Het gevolg is dat je als datacenter of facility manager meer apparatuur inkoopt dan ooit tevoren. Denk aan noodstroomvoorzieningen (UPS), koeling- en andere warmtebeheeroplossingen, behuizing en fysieke beveiligingselementen. Maar hoewel het datacenter omvangrijker en belangrijker wordt, blijkt in de praktijk dat investeringen in verbeterde beheer- en monitoring software geen gelijke tred houden. Of je nu een datacenter on site hebt of op afstand, je moet in staat zijn om de status van alle apparatuur en systemen realtime te kunnen monitoren. Je moet de mogelijkheid hebben incidenten en calamiteiten vroegtijdig op te merken zodat er geen blijvende schade ontstaat aan het datacenter en dat de business niet in gevaar komt. Het komt erop neer dat je waar en wanneer dan ook datacenter activiteiten kunt controleren en beheren, waarbij je inzoomt op de prestaties van ieder afzonderlijk element. Zo kun je problemen helemaal afpellen, en vaststellen waar je moet ingrijpen.

Compleet overzicht van de prestaties in het datacenter
Wat je als beheerder dan nodig hebt is een webgebaseerde monitoring oplossing, zoals VertivTM EnvironetTM Alert, die voorziet in een totaal inzicht van de verrichtingen in het datacenter. Zo kun je uptime en prestaties optimaliseren en tegelijkertijd problemen proactief signaleren, zodat er geen schade of downtime ontstaat. Daarbij zorgt VertivTM EnvironetTM Alert ervoor dat de apparatuur van welke leverancier dan ook kan worden geïntegreerd met de monitoring omgeving. Wat je wilt voorkomen is dat je voor ieder element, van koeling tot elektriciteit, een aparte monitoring tool hebt. Tevens wil je niet dat je engineers veel tijd kwijt zijn met het onderzoeken van de hardware zelf om rapporten over de status op te stellen. Dit soort werkzaamheden moet geautomatiseerd worden en leiden tot een compleet overzicht van de prestaties van alle datacenterelementen. Belangrijk onderdeel van dit geautomatiseerde systeem van Vertiv Environet Alert is het inrichten van alerts. Je krijgt als beheerder automatisch een alert als apparatuur bepaalde grenzen overschrijdt, zodat je snel en tijdig kunt ingrijpen. Je kunt hierbij een soort escalatieladder opstellen, zodat onopgemerkte alerts - als die voorkomen - elders in de organisatie worden opgepakt.

Monitoring draagt bij aan business continuïteit
Goede monitoring in het datacenter kan eveneens ondersteuning bieden om de benodigde capaciteit te bepalen. Kun je de strenge eisen van de business aan en heb je fysieke ruimte om nieuwe devices bij te plaatsen, dan is dat direct inzichtelijk. En wanneer de conclusie is dat die ruimte er niet is, kun je een gefundeerd verzoek voor extra investeringen bij het management neerleggen. Ook in dit opzicht draagt monitoring bij aan business continuïteit.

De boodschap is helder. Wanneer je extra apparatuur toevoegt aan je datacenter of een compleet nieuw datacenter installeert, wacht dan niet tot het eerste incident om erachter te komen hoe belangrijk goede monitoring is. De implementatie van een monitoringoplossing kan in relatief korte tijd gedaan worden. Medewerkers kunnen er snel mee aan de slag ook vanwege de gebruiksvriendelijke interface. Zo heb je als beheerder het vertrouwen dat je grip hebt op alle datacenter elementen en als organisatie weet je dat business continuïteit optimaal gewaarborgd is.

Door Peter Lambrecht, Vice President Key Accounts bij Vertiv in EMEA

Reactie toevoegen