Beheer

Dit is een bijdrage van Vertiv
Infrastructuur
AGConnect - De flexibele onderneming kiest voor een modulair datacenter

De flexibele onderneming kiest voor een modulair datacenter

Snelheid en eenvoud maken tijdige groei van fysieke infrastructuur mogelijk.

7 oktober 2021
Door: Vertiv, partner

Snelheid en eenvoud maken tijdige groei van fysieke infrastructuur mogelijk.

Organisaties hebben hun plannen voor digitale transformatie naar voren gehaald en geïntensiveerd. Dat komt niet alleen door de pandemie, maar ook door de opkomst en doorbraak van nieuwe technologieën zoals edge computing, 5G en Internet of Things. De vraag is of de fysieke infrastructuur de honger naar data en computingkracht kan bijbenen. De groei in omvang van datacenters loopt tegen grenzen aan en het bouwen van nieuwe kost veel tijd. Logisch dus dat de populariteit van het modulaire, voorgefabriceerde datacenter snel toeneemt.

De vraag naar voorgefabriceerde, modulaire datacenters, die veel compacter zijn dan de traditionele, neemt wereldwijd toe. In 2019 groeide de markt voor dit soort oplossingen met 65 procent. In 2022 vertegenwoordigt deze markt een waarde van zo’n 4,2 miljard dollar. Een logische ontwikkeling nu veel leveranciers in dit segment hun productiecapaciteit uitbreiden. Vertiv heeft geïnvesteerd in een nieuwe productiefaciliteit in Kroatië om aan de toenemende vraag van klanten naar modulaire datacenters te voldoen. Hierdoor verdubbelt Vertiv zijn capaciteit om voorgefabriceerde datacenters te produceren in de EMEA-regio. Vooral de snelheid en de eenvoud waarmee modulaire en vooraf gefabriceerde datacenters kunnen worden uitgerold spreekt organisaties aan. Daar komt bij dat de datacenters in een fabriek volgens gestandaardiseerde processen worden geproduceerd, waardoor de kwaliteit gegarandeerd is. 

Compact en modulair
De groeiende populariteit van modulaire datacenters komt tevens door de opkomst van edge computing. Data wordt in toenemende mate dichter bij de eindgebruiker verwerkt aan de randen van het netwerk, omdat je hiermee hogere verwerkingssnelheden kunt realiseren. Je moet dan ook voorzien in datacenterfaciliteiten aan die randen van het netwerk en daarvoor zijn de compacte, modulaire en voorgefabriceerde datacenters uitermate geschikt. Dit type datacenters wordt vanwege het compacte uiterlijk ook wel micro-datacenters genoemd. Tegelijkertijd ben je op deze manier beter in staat om cloud computing te integreren en te profiteren van Internet of Things-oplossingen. 

Stap voor de stap de capaciteit uitbreiden
Marktanalisten wijzen tevens op de kansen die er in opkomende markten zijn vanwege het modulaire karakter van prefab datacenters. Bedrijven daar hebben niet het geld op de plank liggen - en de rente is vaak hoog - om een omvangrijk datacenter te bouwen. Zij kunnen nu stap voor de stap de capaciteit van het datacenter uitbreiden, afhankelijk van de vraag hoe hun business zich ontwikkelt. Mocht deze ontwikkeling snel gaan, dan zijn zij flexibel genoeg om snel mee te groeien in capaciteit. Dat terwijl de kwaliteit van de hardware er niet onder lijdt. Integendeel.

Standaardisatie
Aanbieders van datacenterdiensten roemen tevens de standaardisatie die zij kunnen doorvoeren. Zij kunnen wereldwijd datacenterruimten inrichten die exact hetzelfde zijn. Dat is goed voor de operators, die één standaard manier van onderhoud en beheer kunnen aanhouden. En dat is prettig voor hun klanten, die in iedere geografische locatie dezelfde dienstverlening kunnen verwachten. 

Opschalen met vertrouwen
Nu de computing behoeften blijven groeien op grote schaal, is het goed om te zien dat de datacenterindustrie investeert in flexibele oplossingen en differentiatie. Met voorgefabriceerde, modulaire datacenters ben je als organisatie in staat vol vertrouwen de business op te schalen, wanneer dat nodig is. Je beschikt immers tijdig over voldoende capaciteit in het datacenter. Vertiv noemt dat: Scaling with Confidence

Door Peter Lambrecht, Vice President Key Accounts bij Vertiv in EMEA

Reactie toevoegen