Beheer

Dit is een bijdrage van Vertiv
Netwerken
blog 5G laat operator zweten_Vertiv

5G laat operator zweten

5G en edge computing gaan gepaard met een nieuwe benadering van koeling.

2 december 2021
Door: Vertiv, partner

5G en edge computing gaan gepaard met een nieuwe benadering van koeling.

‘5G is de moeilijkste en meest impactvolle netwerkupgrade die de IT- en telecomindustrie ooit heeft meegemaakt.’ Er valt weinig in te brengen tegen deze uitspraak van 451 Research, een internationaal opererende analist van de IT- en telecomsector. 5G brengt computing en telecom letterlijk en figuurlijk nauw bij elkaar. Dit betekent wel dat de technologische infrastructuur mee moet groeien, niet in de laatste plaats om de extra warmte die vrijkomt te beteugelen. Zeker nu traditionele kantooromgevingen worden ingezet als edge-datacenters.

Telecomapparatuur moet om voor de hand liggende redenen functioneren in extreme omgevingen, met temperaturen boven de 38° C of ver onder het vriespunt die op sommige locaties gebruikelijk zijn. Omdat traditionele telecomapparatuur weinig of geen warmte genereert, is het warmtebeheer gericht op bescherming tegen externe elementen en bestaat het uit verschillende kasten en containers. Servers daarentegen genereren veel warmte, wat een nieuwe en serieuze thermische uitdaging vormt in die ruimtes. Oververhitting op dit soort ‘service access points’ en het ontstaan van schade aan de apparatuur is dan wel een risico.

Voldoende koelcapaciteit
De impact op deze servicetoegangspunten mag niet worden onderschat. De voetafdruk van de apparatuur wordt kleiner omdat schakelapparatuur wordt vervangen door racks met servers die minder ruimte innemen. Deze genereren wel veel meer warmte. De meeste access points hebben weliswaar voldoende koelcapaciteit in hun basis HVAC-systemen (heating, ventilation & air conditioning), maar de koele lucht die hiermee wordt rondgepompt bereikt slechts in beperkte mate de servers. Als operator kun je ervoor kiezen om meer koudere lucht de kamer in te blazen, maar dit zou enorm inefficiënt zijn. Bedenk wat de gevolgen zijn voor de kosten en de CO2-uitstoot, als je dit op honderden of duizenden toegangspunten zou moeten doen. 

Warmte en 5G
Het is dan ook logisch dat operators het over een andere boeg gooien. Zij kijken in toenemende mate naar koelingoplossingen die gangbaar zijn in de datacenteromgeving om het warmteprobleem rondom 5G op te lossen. Deze omvatten onder andere in-row koelsystemen en oplossingen die tegen de achterkant van de netwerkkasten worden gemonteerd. En steeds vaker zien we ook volledig geïntegreerde systemen; netwerkkasten of racks waarin thermal management is geïntegreerd om efficiency te vergroten. Voordelen van deze benadering zijn ook dat ruimte beter benut kan worden en dat capaciteit modulair en dus eenvoudig kan worden toegevoegd. 

Koelen met vloeistof 
Ongetwijfeld stel je je als operator in deze transitie in warmtebeheer de vraag of koelen op basis van vloeistof kan worden toegepast in al deze service toegangspunten. De technologie wordt steeds populairder in het ontwerp van datacenterkoeling, zelfs in sommige edge-implementaties. Het wordt echter niet aanbevolen bij toegangspunten voor telecomservices. De meeste van deze faciliteiten behouden voldoende extra ruimte rond de IT-systemen, wat betekent dat het niet nodig is om racks met een hoge dichtheid te installeren. Vloeistofkoeling is juist een koeloplossing voor racks met een hoge dichtheid. Als telecomoperators 15 kW racks gaan inzetten, wordt het argument voor vloeistofkoeling overtuigend.

Netwerkstoringen en torenhoge elektriciteitsrekeningen
Eerlijk gezegd is het niet de vraag of, maar wanneer deze grens zal worden overschreden. De behoefte aan computingcapaciteit via het netwerk zal alleen maar toenemen. Dit komt mede dankzij de opkomst van Artificial Intelligence-applicaties, waarvoor op hoge snelheid grote hoeveelheden data moet worden verwerkt. Exploitanten erkennen dit en erkennen ook de noodzaak om snel te handelen. Zij beseffen dat wanneer zij er niet in slagen om hun nieuwe IT-systemen voldoende te koelen, zij te maken krijgen met netwerkstoringen en torenhoge elektriciteitsrekeningen.

Het is dan ook noodzakelijk dat je als organisatie in kaart brengt hoe je de toenemende warmte door het uitrollen van 5G in goede banen gaat leiden. Hou rekening met het feit dat 5G en edge computing gepaard gaan met een nieuwe benadering van koeling van apparatuur en serverruimten. Wees niet beschroomd om daarbij de best practises toe te passen die in de datacenterindustrie in opkomst zijn. 

Door Peter Lambrecht, Vice President Key Accounts bij Vertiv in EMEA

Reactie toevoegen