Development

Dit is een bijdrage van Verizon Nederland
Netwerken
Zelfsturende netwerk komt steeds dichterbij_Verizon

Zelfsturende netwerk komt steeds dichterbij

Een verandering in de manier waarop netwerken worden afgenomen en beheerd.

2 november 2021
Door: Verizon Nederland, partner

Een verandering in de manier waarop netwerken worden afgenomen en beheerd.

Voor de meeste organisaties gaat digitale transformatie niet over disruptie, het gaat om overleven. Wie nu niet actief is met het automatiseren van bedrijfsprocessen, het verlagen van kosten en het verbeteren van de klantervaring, loopt het risico verouderd te raken. Het realiseren van de realtime onderneming is volkomen afhankelijk van het kunnen verbinden van mensen, objecten en applicaties op een veilige en betrouwbare manier. Offline bestaat niet meer en als dingen veranderen, moeten je je infrastructuur aanpassen, en snel ook.

Als er al iets goeds te zeggen valt over de COVID-19-pandemie, dan is dat het feit dat het heeft gewerkt als een katalysator voor verandering. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor wat wereldwijd beschouwd wordt als de vierde industriële revolutie. Bedrijven pakken zwakke punten in hun bedrijfsmodellen aan en heroverwegen risicomodellen. Natuurlijk zullen er verliezers zijn, maar veel meer organisaties komen sterker te staan om veranderingen door te voeren die nodig zijn om beperkingen op te vangen. Het opnieuw uitvinden en automatiseren van bedrijfsprocessen staat hierbij centraal.

Netwerken zijn complex
De mate waarin je in staat bent bedrijfsprocessen te automatiseren en flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen hangt grotendeels af van het netwerkbeheer. Netwerkbeheer, het klinkt misschien niet zo sexy als het gebruik van 5G voor automatisch geleide voertuigen. Maar het snel kunnen doorvoeren van wijzigingen in netwerkconfiguraties is cruciaal voor het realiseren van dit soort innovatieve projecten. Dit is hoe je het gewenste niveau van flexibiliteit bereikt die je nodig hebt om te overleven en te bloeien. Netwerken zijn echter complex. We verwachten dat ze duizenden applicaties mogelijk maken, enorme hoeveelheden gegevens over grote afstanden in milliseconden overbrengen, prioriteit geven aan de meest kritische gegevens en automatisch omleiden als er een probleem is.

Virtueel configureren
Als je er zo over nadenkt, is het dan niet logisch dat netwerkbeheer zo ingewikkeld is? Nu zijn er technologieën beschikbaar die het een stuk eenvoudiger kunnen maken. Neem virtualisatie, wat al zo’n 10 jaar een van de grote trends is in networking. Software defined networking (SDN) scheidt de fysieke laag, de kabels in de grond en mobiele basisstations, van het logische netwerk. Functies zoals load balancers, firewalls en wide-area network (WAN) accelerators kunnen nu als software worden ingezet. Het is net als je smartphone. Je verwacht dat je nieuwe functies kunt toevoegen zonder te hoeven wachten tot je een nieuw apparaat krijgt. Net zo makkelijk kun je het netwerk bijwerken en continu, virtueel opnieuw configureren en zelfs opnieuw ontwerpen.

Geen urenlange downtime
En omdat het nu mogelijk is om dit allemaal virtueel te doen, betekent dit dat het geautomatiseerd kan worden. Je kunt vanaf je bureau services zoals firewalls en load-balancers toevoegen, verwijderen en configureren. Niet wachten op leveringen of het vinden van ruimte om spullen op te slaan. Je hoeft je geen zorgen te maken over toegang tot de site en je hoeft geen planningen te maken voor urenlange downtime, zodat alles kan worden losgekoppeld. Het netwerk wordt gebouwd door drag & drop van de componenten die je nodig hebt op het juiste moment.

Netwerkautomatisering
Het uiteindelijke doel van netwerkautomatisering is om netwerkbeheer te integreren met de belangrijkste bedrijfssystemen en kunstmatige intelligentie en machine learning (AI/ML) te gebruiken om het proactief te maken. Hierdoor kunnen bedrijven zich concentreren op zaken als transactieverwerkingstijden in plaats van zich te bekommeren om statistieken over latency en packet loss. Dit betitelt Verizon als de Aware-fase, de laatste fase als het gaat om netwerkautomatisering. Wanneer organisaties de Aware-fase bereiken, zullen hun netwerken:

  • Proactief de applicatieprestaties bewaken en optimalisatietaken automatisch uitvoeren, resources beter benutten en de gebruikerservaring verbeteren.
  • Dynamisch nieuwe apparaten en services identificeren en configureren wanneer ze worden toegevoegd, waardoor er minder tijd nodig is om nieuwe gebruikers, applicaties en zelfs sites online te brengen.
  • De capaciteit en prestaties van elk onderdeel in het ‘data path’ bewaken en deze vergelijken met een wereldwijde kennisbank, waardoor proactieve herconfiguratie mogelijk wordt.
  • Automatisch verkeer omleiden en apparaten herbestemmen, zodat problemen worden opgelost voordat deze schade veroorzaken of de eindgebruikerservaring beïnvloeden.

Veel organisaties zijn nog ver verwijderd van deze fase in netwerkautomatisering. De richting voor de nabije toekomst is wel duidelijk. We gaan hoe dan ook een verandering zien in de manier waarop netwerken worden afgenomen en beheerd. Dit biedt organisaties kansen die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen.

Reactie toevoegen