Development

Dit is een bijdrage van Verizon Nederland
Security
Waarom SASE het juiste medicijn is voor de zorgsector_blog AG Connect_Verizon

Waarom SASE het juiste medicijn is voor de zorgsector

Netwerk en security groeien mee met de ambities van de zorginstelling.

23 mei 2023
Door: Verizon Nederland, partner

Netwerk en security groeien mee met de ambities van de zorginstelling.

De IT-omgeving van zorginstellingen is in hoge mate heterogeen. Om de vele processen te ondersteunen zijn verschillende applicaties nodig, die soms als een service uit de cloud worden afgenomen maar vaak nog on-premises draaien. Ook het netwerk- en securitylandschap is divers, waarbij oplossingen en diensten van verschillende leveranciers worden gebruikt. Door deze situatie lekt er niet alleen veel efficiency weg, maar ontstaan er risico’s op het gebied van cybersecurity. Met Secure Access Service Edge (SASE) hebben zorginstellingen een IT-benadering in handen, waarmee zij de regie over security terugkrijgen en profiteren van optimale connectiviteit.

Zorginstellingen staan voor verschillende uitdagingen. Zo is er altijd het streven de zorg voor patiënten en cliënten te verbeteren, zonder dat dit leidt tot onbeheersbare groei van de kosten. Technologische oplossingen spelen een belangrijke rol hierin. Dan heb je het over ontwikkelingen als zorg op afstand, diagnoses stellen op basis van data, kunstmatige intelligentie, machine learning en het naadloos uitwisselen van gegevens. Tegelijkertijd hebben vele zorginstellingen nog te maken met vele verschillende applicaties en systemen, netwerken en security-oplossingen. Vaak als gevolg van fusies en samenwerkingsverbanden. Dit heterogene landschap staat innovatie en het benutten van nieuwe technologieën in de weg en maakt het moeilijk om securitystandaarden consistent en consequent uit te rollen in de gehele organisatie.

Standaardiseren en harmoniseren van security
Zorginstellingen, met hun vele duizenden medewerkers op verschillende verspreide locaties - of ambulant - zijn dan ook kwetsbaar voor cyberaanvallen en datalekken. Wat hen te doen staat is het standaardiseren en harmoniseren van hun securitystrategie en -oplossingen, zonder dat het ten koste gaat van de gebruikerservaringen. Zorgprofessionals hebben bijvoorbeeld geen tijd om ettelijke keren te moeten inloggen om bij de juiste patiëntendossiers te komen en te delen met collega’s. Eén keer inloggen, op een veilig platform, geheel volgens de rechten van de betreffende gebruiker; dat is waar je naartoe wil.

Dan is het raadzaam te beginnen met een assessment. Breng allereerst de bestaande IT-omgeving in kaart en zet dit af tegen de wensen en eisen die er zijn vanuit de ‘business’ en vanuit IT. Denk aan eisen op het gebied van performance, beschikbaarheid, latency, maar ook aan securitystandaarden en wet- en regelgeving. Vervolgens leg je alle hindernissen bloot die de huidige IT-oplossingen opwerpen.

Het beste in networking en security
In een volgende fase wordt een ontwerp gemaakt van de gewenste oplossing, met als basis software defined networking. Dit is inmiddels de standaard netwerkoplossingen voor grote en geografisch verspreide organisaties geworden. Op dit sterke fundament wordt vervolgens Secure Access Service Edge (SASE) toegepast, zodat gebruikers altijd en overal op een veilige manier toegang hebben tot bedrijfsapplicaties, kantooromgevingen en productiesites. Deze gecombineerde infrastructuur brengt het beste naar boven in networking en security. Met SD-WAN-technologie worden betrouwbare en snelle verbindingen tussen verschillende locaties mogelijk gemaakt. SASE integreert tevens beveiligingsfuncties zoals firewalling, bedreigingsdetectie, gegevensbescherming en beveiligde webgateway-functionaliteit in één oplossing. Het wordt ook voor complexe organisaties eenvoudig om hybride werken uit te rollen met veilige werkstations en mobiele devices.

Netwerk en security groeien mee met de ambities van de zorginstelling
Daar komt bij dat IT is verlost van de vele verschillende puntoplossingen van evenzoveel leveranciers. Dit vergt erg veel inspanningen qua onderhoud en beheer. Met SASE worden networking en security als een dienst afgenomen, waardoor deze taken bij de leverancier blijven. Tegelijkertijd zorgt dit voor betere schaalbaarheid; netwerk en security groeien mee met de ambities van de zorginstelling. Dit is vooral van belang nu bijvoorbeeld meer en meer gebruik wordt gemaakt van videoverbindingen en grote datavolumes die geanalyseerd moeten worden.

Met SASE werken zorginstellingen aan hun toekomst. Innoveren, user experience, verbeteren van de zorg, waarbij data-integriteit gewaarborgd blijft. Dat is waar het onderscheidend vermogen ligt de komende jaren. Onderzoek van Verizon bevestigt deze trend. SASE, met in het verlengde daarvan zero trust network access, vormt een antwoord op talloze uitdagingen in de sector. Organisaties die de stap naar SASE al hebben gezet, geven aan verschillende voordelen te ervaren. Business agility, hoe gek dit ook klinkt in een zorgomgeving, wordt veel genoemd. Dit betekent zo veel als: in staat zijn om mee te bewegen met nieuwe technologieën en in te kunnen spelen op wensen van de samenleving en de patiënt. Pak dus ook deze kans en verken de mogelijkheden van SASE.

Reactie toevoegen