Development

Dit is een bijdrage van Verizon Nederland
Security
blog Verizon - SASE: netwerk én beveiliging ineen vanuit de cloud

SASE: netwerk én beveiliging ineen vanuit de cloud

Daarvoor is echter wel wat specifieke kennis en deskundigheid nodig.

15 december 2021
Door: Verizon Nederland, partner

Daarvoor is echter wel wat specifieke kennis en deskundigheid nodig.

Eigenlijk is het heel logisch: een goede samenwerking tussen de Chief Information Officer (CIO) en de Chief Information Security Officer (CISO) ligt ten grondslag aan een effectieve Secure Access Service Edge (SASE). Dé manier om netwerk- en beveiligingsfuncties aan elkaar te koppelen in de cloud. Daarvoor is echter wel wat specifieke kennis en deskundigheid nodig.

Het flexibel werken (plaats- en tijdonafhankelijk werken) is sterk in opkomst. Zeker in de onzekere tijden waarin we nu leven. Die flexibele werkplekken hebben belangrijke voordelen, maar er zitten wel degelijk ook nadelen aan. Het Verizon Data Breach Investigations Report (DBIR) laat namelijk zien dat bij 85 procent van de datalekken de mens de oorzaak is. Met dat in het achterhoofd en gezien alle apps, apparaten en platforms die we vandaag de dag gebruiken, begrijpt iedereen dat diezelfde hybride werkomgeving een ware speeltuin vormt voor cybercriminelen. Daar moeten we een antwoord op vinden.

Netwerk- én beveiligingsdiensten gecombineerd vanuit de cloud
Het nieuwe beveiligingsconcept, Secure Access Service Edge (SASE), is feitelijk de samensmelting van bedrijfsnetwerken en netwerkbeveiligingsdiensten in één enkel, vanuit de cloud geleverd dienstenmodel. Voor specialisten als Verizon Business was het concept van SASE al bekend, lang voordat Gartner er een naam aan gaf: beveiliging is voor Verizon een fundamenteel onderdeel van haar netwerk- en cloud-aanbod.

De SASE-markt is interessant en lucratief (5,1 miljard dollar in 2024; concreet: minstens vier op de tien ondernemingen hebben dan een SASE-strategie). Altijd en overal gecontroleerd en geoptimaliseerd toegang krijgen tot beschikbare bronnen maakt het toepassen van SASE natuurlijk ook heel aantrekkelijk. Om er succesvol mee te zijn, moet je echter het kaf van het koren kunnen scheiden.

Complex, maar wel noodzakelijk om te overleven
Een goede SASE-strategie implementeren is namelijk nog niet zo eenvoudig. Het gaat om:

  1. Technologie-overschrijdende integratie; Het succes van SASE hangt af van een aantal factoren en variabelen, die vaak uniek zijn voor de onderneming in kwestie.
  2. Afdelingenoverstijgende samenwerking; SASE vereist een werkomgeving waarin effectief wordt samengewerkt tussen netwerk en beveiliging. Dus tussen de CIO en de CISO. Dat is cruciaal.
  3. Orkestratie; bedrijven moeten begrijpen hoe de verschillende technologische aspecten van SASE op elkaar aansluiten.
  4. Expertise; Om SASE tot een succes te maken is specifieke kennis en deskundigheid nodig.

Goede partner voor deskundigheid
Het samenvoegen van netwerk en beveiliging klinkt (en is) volkomen logisch. Voor sommige bedrijven kunnen de vele SASE-initiatieven in de markt echter verwarring oproepen. Eén ding is zeker: nu bedrijven steeds meer gebruikmaken van de cloud, mobiel werken en afhankelijk zijn van nieuwere technologieën zoals 5G en snel internet, zullen netwerkoplossingen zónder geïntegreerde beveiligingsfunctionaliteit moeite hebben om bedrijven een veilig fundament te bieden.

Zoals al genoemd, SASE vereist specifieke kennis en deskundigheid. Die is niet altijd in huis te vinden. Samenwerken met een partner die dergelijke inzichten wel heeft, is van cruciaal belang.

Het kan vandaag al
Om SASE goed te laten werken binnen de volledige suite van technologieën, moeten het netwerk en de connectiviteit worden geïntegreerd met beveiligingsoplossingen. De voordelen zijn helder:

  • Betere prestaties door het samenvoegen van netwerk en beveiliging.
  • Superieure beveiliging door een op maat gesneden aanpak, waarbij toegang onder meer afhankelijk is van identiteit en applicatie.
  • Grotere flexibiliteit door het naadloos delen van gegevens, apps en diensten met zakelijke relaties.
  • Eenvoudige IT-infrastructuur door consolidatie van beveiligingsproducten. Dat betekent minder opschoning en onderhoud van systemen en meer focus op taken die meer waarde toevoegen.

Kortom, door netwerk- en beveiligingsfuncties als één geheel samen te brengen biedt SASE betere toegankelijkheid, minder operationele complexiteit en betere beveiliging. Dat is in de ogen van Verizon geen utopie, het kan vandaag al.

Reactie toevoegen