Development

Dit is een bijdrage van Verizon Nederland
Netwerken
Verizon NaaS

Network-as-a-Service de overtreffende trap van netwerkautomatisering

Het netwerk dat meebeweegt met de ambities van organisaties

19 augustus 2021
Door: Verizon Nederland, partner

Het netwerk dat meebeweegt met de ambities van organisaties

Een wezenlijke component in de digitale transformatie is het verder automatiseren van bedrijfsprocessen. Organisaties moeten continu data kunnen creëren, verzamelen, opslaan en verwerken. Het netwerk is een van die componenten van de technologische infrastructuur die mee moet kunnen bewegen met de ambities van de organisatie. Denk aan de adoptie van 5G, bijvoorbeeld om operaties op afstand te kunnen uitvoeren of om voertuigen zelf te laten rijden. Het snel kunnen doorvoeren van wijzigingen in netwerkconfiguraties is cruciaal voor het realiseren van dit soort projecten. Network-as-a-Service lijkt hierbij onontbeerlijk.

We verwachten dat netwerken duizenden applicaties aan het werk houden, enorme hoeveelheden gegevens over grote afstanden in milliseconden overbrengen, prioriteit geven aan de meest tijdgevoelige data en automatisch een omleiding zoeken als er een probleem is. Als je er zo over nadenkt, dan moeten netwerken wel ingewikkeld zijn.

Vroeger was het normaal dat het dagen of weken duurde om configuratiewijzigingen door te voeren. Dat is niet acceptabel meer als de organisatie afhankelijk is van duizenden aangesloten apparaten en wanneer een daling van de prestaties binnen enkele minuten kan leiden tot omzetverlies. Dat gaat je niet verder helpen wanneer er op een dag duizenden op afstand verbinding maken en op kantoor slechts tientallen medewerkers actief zijn. Natuurlijk is er vooruitgang geboekt in de netwerkomgeving gedurende de laatste 10, 20 jaar. De command lines hebben plaats gemaakt voor GUI’s en het controleren en configureren is een stuk eenvoudiger geworden. Maar dit is niet genoeg om een netwerk zo ‘agile’ te maken dat je als organisatie de flexibiliteit krijgt die je in deze dynamische samenleving nodig hebt. Waar je naartoe wilt, is het zelfsturende netwerk, dat volledig geautomatiseerd wordt aangestuurd.

Virtueel netwerkbeheer
Waarom doet dit ertoe? Volgens Gartner zullen "... organisaties die meer dan 70 procent van hun netwerkactiviteiten automatiseren, zien dat zij de uitval van hun netwerk met ten minste 50 procent verminderen." Dat klinkt toch best goed in de oren.

De koers richting het zelfsturende netwerk is ingezet met software defined networking, een trend die zo’n 15 jaar geleden is begonnen. De fysieke laag - de kabels in de grond - is gescheiden van de logica in het netwerk. Hardware is vervangen door software, wat de aansturing van de netwerkomgeving een stuk makkelijker maakte. Je hoeft immers niet voor ieder device opnieuw beleidsregels toe te passen. Zo kun je virtueel het complete netwerk beheren en aanpassen.

Het bedrijfsnetwerk van de toekomst is dan ook flexibel, geautomatiseerd en wordt als een service gebruikt - Network-as-a-Service (NaaS). Hiermee maken organisaties ongekende flexibiliteit mogelijk en creëren zij nieuwe manieren om met medewerkers, partners, klanten en objecten te communiceren.

NaaS maakt de netwerkomgeving veiliger en veerkrachtiger
Wat maakt NaaS zo bijzonder dat we dit concept moeten zien als het netwerk van de toekomst?

  • NaaS maakt het mogelijk om applicaties continu beter te laten presteren en faciliteert zo een betere user experience. Zeker nu organisaties werken met en in een multi-cloudomgeving, waarbij snel en eenvoudig verbindingen tot stand moeten worden gebracht naar welke cloud provider of hyperscaler dan ook. Door het inzetten van artificial intelligence en machine learning binnen het NaaS concept, kunnen applicatieverstorende elementen blootgelegd worden voordat er problemen optreden.
  • NaaS betekent dat je achter je bureau services zoals firewalls en load-balancers kunt toevoegen, verwijderen en configureren. Je bouwt het netwerk door de componenten die je nodig hebt met drag and drop toe te voegen. Business rules worden steeds vaker gekoppeld aan de netwerkconfiguratie, waardoor administratieve handelingen voor eens en voor altijd uit het netwerkbeheer verdwijnen.
  • NaaS maakt de netwerkomgeving veiliger en veerkrachtiger. De bestaande netwerkbenaderingen en -technologieën bieden niet langer het gewenste beveiligingsniveau en de controle die digitale organisaties nodig hebben. De oplossing hiervoor is een SASE-strategie, secure access service edge. Met SASE kun je als organisatie netwerk- en securityfuncties en -oplossingen consolideren en beheren vanuit één volledig geïntegreerd cloudplatform. Dit maakt een eind aan de vele verschillende puntoplossingen voor security en dat maakt het beheer een stuk eenvoudiger. NaaS maakt de weg vrij voor SASE en een optimaal beveiligde en toegankelijke netwerkomgeving.
  • NaaS zorgt voor beheersbare kosten. Zoals alle ‘as a service’ concepten betaal je bij NaaS voor wat je gebruikt. Daar komt bij dat je met NaaS heel eenvoudig workloads kunt prioriteren. Wanneer performance minder belangrijk is, maak je gebruik van goedkopere internetdiensten. Deze keuzes kun je eenvoudig automatiseren.

Om toegankelijkheid, veerkracht en beveiliging te kunnen blijven garanderen, kun je niet om de ontwikkeling van Network-as-a-Service heen. Je moet meer flexibiliteit brengen naar het netwerk. Verizon heeft alle aspecten van NaaS gebundeld in een whitepaper. Maak vandaag een begin met het netwerk van morgen.

Reactie toevoegen