Development

Dit is een bijdrage van Verizon Nederland
Netwerken
Blog Verizon - Het mysterie van private 5G ontrafeld

Het mysterie van private 5G ontrafeld

Dezelfde technologie als ‘normale 5G’ maar toegesneden op zakelijke uitdagingen.

30 november 2021
Door: Verizon Nederland, partner

Dezelfde technologie als ‘normale 5G’ maar toegesneden op zakelijke uitdagingen.

Niet alleen zijn bedrijven door de pandemie gedwongen om werken op afstand te faciliteren en te omarmen, veel organisaties zagen ook de productiviteit stijgen als gevolg van alle noodzakelijke veranderingen. Het was dus zo gek nog niet. Samengevat: de digitale transformatie is met drie tot vijf jaar versneld door de adoptie van nieuwe technologieën, zoals betere netwerken, tools om samen te werken en betere beveiliging. Deze maken bedrijven wendbaar en klaar voor de toekomst.

Plan-do-check-act cycle
De manier waarop bedrijven zijn omgegaan met de pandemie en de impact daarvan doet veel denken aan de bekende plan-do-check-act cycle of varianten daarvan. In eerste instantie reageren organisaties op de impact van de pandemie. We moeten thuis werken, dus we gaan dat organiseren. Dat geeft veel dynamiek en verandering. Vervolgens komt er een fase waarin de situatie weer wat stabieler wordt. In de derde fase trachtten ze alle veranderingen te controleren en te optimaliseren: wat kunnen we doen om het thuiswerken bijvoorbeeld beter te faciliteren? En in de vierde fase, zo’n beetje de fase waarin we nu zitten, worden de gemaakte keuzes geëvalueerd en wellicht wat bijgesteld. Aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid.

‘Er komen nieuwe markten om te verkennen, nieuwe inspirerende innovaties en nieuwe oplossingen die naar de markt moeten worden gebracht. Al die zaken worden ondersteund door de kracht van technologie’, aldus Mehdi Quraishi, Director Innovation, private 5G, MEC & partnerships bij Verizon Business.

Nieuwe en veilige technologie
Aan de basis van veel van deze ontwikkelingen staat nieuwe, veilige technologie. Van retail tot energiemarkt, van productiesector tot transport: overal gaan we de invloed en mogelijkheden van deze nieuwe technologie merken. In de manier waarop we winkelen, gebeurtenissen volgen, mensen en processen monitoren, maar ook faciliteiten op afstand kunnen we voortaan volgen en direct bijsturen. Een deel van die nieuwe technologie behelst verschillende connectiviteitsmogelijkheden, zoals Wifi-6 en 5G. Over de aard en de zakelijke voordelen van een privaat 5G-netwerken voor bedrijven wil Verizon graag duidelijkheid scheppen.

‘Het belangrijkste verschil tussen Wifi-6 en 5G-technologie is het bereik en daarmee het type toepassingen’, aldus Quraishi. ‘De dichte bebouwing en complexe vaste verbindingen kunnen het moeilijk maken om grote industriële omgevingen met Wifi te beheren. Daar kan high-band 5G met zijn grotere bereik een betrouwbaar alternatief bieden.’

Private 5G voor veiligheid en stabiliteit
Volgens hem staat 5G centraal in de ontwikkeling die bedrijven en organisaties nu doormaken. Veiligheid en stabiliteit gaan vóór alles in deze roerige tijden. Private 5G vervult in die behoefte een grote rol. Het is gebaseerd op dezelfde technologie als ‘normale 5G’, maar biedt een netwerk dat exclusief beschikbaar is voor een klant. Met een op de behoefte van het bedrijf afgestemde bandbreedte heeft deze meer controle over de data op het netwerk en het netwerk zelf. Zakelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld het beheer van de kwaliteit en efficiëntie van een productielijn of kritische logistiek op een specifieke operationele locatie, zoals een haven of luchthaven. Vooral omgevingen waar IoT-apparatuur wordt gebruikt (zoals sensoren of camera’s) of waar AI of machine learning wordt toegepast, zijn bij uitstek geschikt voor een privaat 5G-netwerk.

Private 5G is specifiek bedoeld en afgestemd op zakelijke uitdagingen en Verizon weet precies hoe je de potentie daarvan optimaal kunt benutten. ‘Het IoT en machine learning helpen op hun beurt bij het verbeteren en versnellen van bijvoorbeeld het volgen van activa, zelfrijdende voertuigen, workflow management. Het voorspelt beheer en veiligheidsmonitoring. We werken nu al nauw samen met klanten om hen te helpen het ware potentieel van 5G te realiseren en laten ze zien wat het voor hun bedrijf kan betekenen’, aldus Quraishi tot slot.

Reactie toevoegen