Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Verizon Nederland
Netwerken
Verizon NaaS

Het moderne netwerk is een service

Het uitrollen van meer hardware om groei te faciliteren volstaat niet meer

11 september 2019
Door: Verizon Nederland, partner

Het uitrollen van meer hardware om groei te faciliteren volstaat niet meer

In een tijd waarin bedrijven en organisaties meer en meer digitaal en online met elkaar zakendoen en communiceren, is de vraag naar bandbreedte en netwerktoegang groter dan ooit. Deze vraag wordt versterkt nu steeds meer ondernemingen IoT-toepassingen inzetten en gebruikmaken van video. Het uitrollen van meer hardware om groeiende capaciteit te kunnen faciliteren volstaat niet meer. Waar je naar toe wil, is een netwerkomgeving die in grote mate automatisch meegroeit met de ambities van een organisatie: flexibel, schaalbaar en toch vooral ook veilig. Laat het idee van het netwerk als verzameling hardwarecomponenten los. Het moderne netwerk is een service.

Het netwerk is in veel gevallen de ruggengraat van een organisatie. Je bent afhankelijk van je netwerk om een optimale klantervaring te bieden en de productiviteit van de onderneming te verhogen. Maar om het meeste uit je netwerk te halen, moet je op de hoogte blijven van technologische trends. Het betekent ook dat je meer devices, services en oplossingen aangeboden krijgt van meer leveranciers. Daar waar het waarde toevoegt, ga je over tot implementatie. Het eindresultaat is een netwerk dat complex en moeilijk te beheren is. Het gevolg is dat innovaties maar moeizaam uitgerold kunnen worden. De performance van bedrijfsapplicaties komt onder druk te staan. Nieuwe business ontwikkelingen die niet van de grond komen omdat het netwerk niet berekend is op een plotselinge toename van het verkeer. En gebruikersgroepen die maar moeten blijven wachten tot zij met hun mobiele devices aan de slag kunnen. Het zijn allemaal activiteiten die je als vanzelfsprekend beschouwt, maar die niet tot een uitvoer komen vanwege het rigide netwerkbeheer.

Eenvoudig in beheer
De eerste reactie op de toename van het netwerkverkeer is het uitbreiden van de hardware: meer servers en meer capaciteit in het datacenter. Maar daarmee werk je de complexiteit van de netwerkomgeving alleen maar in de hand. Daarnaast leidt dit tot een forse stijging van de kosten. Door de netwerkomgeving te gaan beschouwen als een dienst, die je afneemt zoals cloudservices, neem je complexiteit weg uit het netwerk en beheers je kosten. De combinatie met virtualisatie maakt het mogelijk afscheid te nemen van oude, arbeidsintensieve, traag uit te rollen en complexe mix van devices, technologieën en configuratiemodellen. Dan heb je het vooral over virtuele netwerkservices die centraal aangestuurd worden door softwareoplossingen. Dit resulteert in het beste van twee werelden: een netwerkomgeving die aan alle voorwaarden van de moderne onderneming voldoet én die eenvoudig in beheer, kostenefficiënt en veilig is.

Netwerktaken automatiseren
De benadering van een netwerk-as-a-service (NaaS) stelt je als organisatie in staat modulair netwerkdiensten te af te nemen bij de service provider. Het behelst in de eerste plaats de mogelijkheid uit verschillende deployment modellen te kiezen, zoals cloud, universal customer premises equipment (uCPE) of SD-WAN. Daarnaast zijn er via NaaS talloze microservices in te zetten: van routing tot voice en van security tot wireless. Het is raadzaam met een service provider samen te werken die dit technologie-onafhankelijk aanbiedt. Dat wil zeggen dat je nu eens de oplossingen van Cisco inzet en dan weer de tooling van Juniper. De programeerbaarheid van het netwerk neemt door de softwarematige insteek enorm toe; veel netwerktaken kun je dan ook automatiseren. Verizon biedt in het verlengde hiervan complete ketens van netwerkservices die standaard uitgerold kunnen worden. Deze zijn gebaseerd op hardware en software van toonaangevende leveranciers. Deze ketens zijn ontwikkeld in de wetenschap dat organisaties geen routers en firewall willen kopen. Zij willen een set gebruikers verbinden met een set applicaties: veilig, flexibel en beheersbaar. Deze aanpak garandeert een closed loop automatisering, die essentieel is om services in de lucht te brengen en te houden - door menselijke tussenkomst te elimineren - maar ook om ervoor te zorgen dat ze functioneren zoals zou moeten. 

Business enabler
Netwerk-as-a-service verandert een fysieke netwerkomgeving in een virtuele en dat resulteert in talloze voordelen. Je vereenvoudigt het beheer en je beheerst de uitgaven, terwijl de agility, schaalbaarheid en reactievermogen worden verbeterd. Daarnaast beschik je over één dashboard met alle parameters met betrekking tot de prestaties van de netwerkomgeving; zowel qua belasting als qua beveiliging. En wat de belasting betreft, je kunt proactief optreden als er pieken verwacht worden. Werk dan ook samen met de netwerk service provider toe naar een intelligent netwerk dat dingen mogelijk maakt.

Reactie toevoegen