Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Veeam
Cloud
Veeam_multicloud

Multi-cloud vereist een feilloze digitale hygiëne

Wat zijn de uitdagingen en hoe zijn deze te overkomen?

14 juni 2021
Door: Veeam, partner

Wat zijn de uitdagingen en hoe zijn deze te overkomen?

Gartner schat dat tegen 2022 75% van de enterprise-klanten die cloud infrastructure as a service gebruiken, een ‘opzettelijke’ multi-cloudstrategie zal adopteren. Als je weet dat dit percentage in 2017 ‘slechts’ 49% was, is het duidelijk dat sprake is van een snelgroeiende trend die ook niet te stoppen is. Zeker niet nu bedrijven de diensten van de vier grote hyperscales (AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform en Alibaba) blijven ‘mixen en matchen’. Daarnaast is de door Gartner gebruikte term ‘opzettelijke’ multi-cloudstrategie veelzeggend. Het impliceert namelijk dat er zoiets bestaat als een toevallige of zelfs willekeurige tegenhanger.

In feite is dat ook het geval. Infrastructuur blijft zich evolueren en uitbreiden, gebaseerd op kortetermijnbehoeften en uitdagingen die ontstaan door het beheer van toenemende datavolumes. De pandemie heeft dit nogmaals onderstreept. Volgens het Veeam Data Protection Report 2021 zegt 53% van de CXO’s dat de noodzaak om werkzaamheden door te zetten tijdens de pandemie hen heeft tegengehouden in hun strategische digitale transformatie-initiatieven. Pas nu zullen we een verschuiving gaan zien van de initiële reactie op de COVID-19-crisis naar het nadenken over hoe de nieuw aangeschafte digitale infrastructuur en skills ontwikkeld kunnen worden tot een samenhangende langetermijnvisie.

Er is geen enkele reden waarom dit niet ook het geval kan zijn als het gaat om de multi-cloud. Flexera’s 2021 State of the Cloud Report vond dat 92% van de enterprises een multi-cloudstrategie heeft. Mijn vraag is dan echter hoeveel van deze bedrijven een ‘opzettelijke’ multi-cloudstrategie hebben? Veel bedrijven zullen de voor- en nadelen van het werken met elke cloud provider goed hebben overwogen en een Cloud Data Management-strategie hebben geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat zij data over meerdere public cloud-platforms kunnen beheren en beschermen. Maar veel van hen zullen waarschijnlijk ook met meerdere cloud providers werken, omdat hun partners deze gebruiken, door fusies en overnames of in een poging om stijgende kosten te beheersen. Dit is wanneer het risico van de multi-cloud zwaarder begint te wegen dan de voordelen.

Cloud security

Multi-cloud brengt een aantal uitdagingen met zich mee op het gebied van cloud security, skills en kostenoptimalisatie. We starten met security. Kwetsbaarheden kunnen vaak teruggeleid worden naar slechte digitale hygiëne - een probleem dat enkel wordt verergerd door het gebruik van meerdere cloud providers. In een ideale wereld zouden alle bedrijven over de vereiste digitale hygiëne beschikken om een multi-cloud-omgeving goed te kunnen beheren en om te kunnen profiteren van de voordelen die dit met zich meebrengt. De realiteit is echter anders. Veel bedrijven hebben nog altijd te maken met schaduw-IT en werknemers die meer training nodig hebben als het gaat om data compliance, het spotten van phishing links en het gebruiken van sterke, gevarieerde wachtwoorden.

Dit brengt ons bij de tweede uitdaging: skills. Niet alleen de ‘gewone’ werknemer heeft training nodig om zijn/haar digitale hygiëne en kennis te verbeteren, de multi-cloud kan ook een gebrek aan skills veroorzaken op technisch niveau - binnen het IT-team. Het vinden van getalenteerde en ervaren system administrators en IT-personeel is al een enorme uitdaging. Nu moet men ook nog eens iemand vinden die goed overweg kan met niet één, niet twee, maar drie of nog meer verschillende cloud-platforms. Daarnaast bestaat compatibiliteit en interoperabiliteit tussen deze platforms vrijwel niet en zijn zij vaak geschreven op basis van verschillende codes, programmeertaal en standaarden. Simpel gezegd, ze zijn gemaakt met verschillende bouwblokken. Het is dus belangrijk dat bedrijven die een multi-cloudstrategie overwegen, beschikken over technische skills op alle platforms die ze willen gebruiken. Dit is niet alleen essentieel voor het beheren en beschermen van data, maar ook om de kosten van deze strategie te optimaliseren.

De public cloud brengt een aantal kansen met zich mee voor bedrijven die Software as a Service (SaaS) willen gebruiken en enorme datavolumes willen beheren. IT-teams hebben echter het gevoel dat de public cloud de belofte om kosteneffectief te zijn nog niet volledig heeft vervuld. In tegendeel, voor velen rijzen de kosten voor de cloud de pan uit. Het spreekt dus voor zich dat als het al lastig is om de kosten van het gebruik van één public cloud te beheersen, het zeker niet eenvoudiger is om de kosten van het gebruik van meerdere clouds te beheersen. Hier kan een samenhangende Cloud Data Management-strategie uitkomst bieden. Bedrijven moeten zich daarbij afvragen of ze een opzettelijke multi-cloudstrategie hebben aangenomen, of dat het gewoon is gebeurd? Als het dat laatste is, is het tijd om de cloudvoorziening volledig te herzien en ervoor te zorgen dat men over de juiste skills beschikt om het gebruik van elke cloud te maximaliseren, de storage-kosten te beheersen en om ervoor te zorgen dat data volledig beschermd zijn over alle infrastructuren.

Bedrijven die opzettelijk een multi-cloudstrategie willen vormen, moeten er eerst voor zorgen dat hun normen voor digitale hygiëne - waaronder cybersecurity-protocollen, tracking, duidelijke rollen en verantwoordelijkheden - geschikt zijn voor het beoogde doel. Dit is fundamenteel voor het succes van een multi-cloudstrategie en het beheren van de potentiële risico’s wat betreft cloud security en kostenbeheersing.

Door Dave Russell, Vice President, Enterprise Strategy bij Veeam

Reactie toevoegen