Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Veeam
IT beheer
Veeam_ITskills

Kubernetes voegt waarde toe aan jouw IT-skills

Hoe zet je deze game-changer in?

5 oktober 2021
Door: Veeam, partner

Hoe zet je deze game-changer in?

Het open source en cloud native container management-platform Kubernetes is een game-changer voor bedrijven die hun development-, testing- en productiefasen graag meer consistent willen hebben over alle platformen die ze gebruiken. Dezelfde vragen die over AI en machine learning werden gesteld, worden inmiddels ook over Kubernetes gesteld: Zal deze technologie de rol van IT-teams vervangen, omdat ze het beheer van gecontaineriseerde omgevingen kunnen orkestreren en automatiseren? En eigenlijk is, zoals altijd, ook hier het antwoord dat nieuwe technologie nieuwe mogelijkheden creëert in plaats van ze elimineert.

Ontwikkelaars hebben al ontzettend veel vrijheid, onafhankelijkheid en invloed op aankoopbeslissingen. Tussen de 70 en 79 procent van hen geeft aan heel veel of totale controle te hebben over investeringen op dit gebied, volgens IDC. Als je bedenkt dat 2,7 miljoen van de geschatte 6,5 miljoen cloud native developers die wereldwijd actief zijn Kubernetes gebruikt (aldus CNCF), dan moeten IT-teams een heel groot aantal van deze ontwikkelaars ondersteunen en consulteren. Dat het aantal cloud native developers groeit, laat zien dat deze next generation technologieën uiteindelijk meer mensen aan een baan helpen in de IT Management en software-ontwikkeling in plaats van dat ze vervangen worden.

Door de snelle en geautomatiseerde manier waarop containers werken ontstaan twee zaken: kosten en data. Wie beheert en minimaliseert de kosten van deze platforms en wie beheert en beschermt de gigantische volumes aan data die worden gemaakt? Het antwoord is ook hier weer net als altijd: mensen met de juiste ervaring en kennis.

Democratiseer ontwikkeling

Net als bij elke disruptieve technologie kan ook Kubernetes niet ingezet en beheerd worden zonder eerst een periode van leren en experimenteren. De meeste bedrijven verkeren in deze interessante – en soms frustrerende –  fase van de inzet van Kubernetes nu ze nieuwe dingen proberen. Een belangrijke toepassing die IT-teams al hebben ontdekt, is de waarde die Kubernetes biedt wanneer ze containers groeperen die een applicatie opdelen in logische units. Deze applicatie-centrische aanpak met Kubernetes geeft IT-teams de mogelijkheid applicatie-delivery te versnellen en te schalen zonder risico’s en menselijke fouten en met meer nauwkeurigheid.

Wat echter nog mooier is om te bespreken, is niet wat Kubernetes nu allemaal al kan, maar vooral waartoe het nog in staat zou kunnen zijn. In de basis democratiseert en vermarkt Kubernetes infrastructuur voor software-ontwikkelaars en dient het als het kloppend hart voor moderne, cloud native applicaties. En dat brengt ons tot het volgende hoofdstuk in technologie: Kubernetes kan op vrijwel elk platform draaien, waardoor applicaties overal ingezet kunnen worden.

Deze flexibiliteit kan betekenen dat IT-teams middels de inzet van Kubernetes hun eigen infrastructuur gaan beheren in plaats dat ze afzonderlijke management layers gebruiken voor containers, virtuele machines, cloud en software-as-a-service. Zulke krachtige beheermogelijkheden hebben allerlei implicaties voor IT-teams, vooral in hoeverre ze nog zeggenschap hebben over hun infrastructuur. Dit kan bijvoorbeeld veranderen hoe bedrijven kosten beheren en hoe ze compliant zijn aan relevante regelgeving op het gebied van data. Het kan ook zo veel meer betekenen voor de mogelijkheden en de snelheid van software- en applicatie-ontwikkel-cyclus. En dit zijn nog slechts een paar voorbeelden van hoe Kubernetes de waarde van IT en IT-skills binnen een organisatie kan opschalen.

In markten zoals de financiële dienstverlening, retail en industrie (om er een paar te noemen) is het inmiddels niet meer de vraag wat er mogelijk is, maar welke partij als eerste zijn applicaties ontwikkelt. Wie kan het snelst innoveren – in dagen in plaats van maanden – en reageren op veranderingen in klantvragen en -verwachtingen? Hierdoor maakt IT ook een reis vanuit het datacenter richting boardroom, waarbij het een stoel bezet die aan de basis staat van de toekomst van elke onderneming.

Back to school voor IT

Met meer macht komt ook meer verantwoordelijkheid. Om deze mogelijkheid met beide handen aan te kunnen grijpen, zullen IT-teams zich moeten bekwamen in de autoriteit, tools en skills om het potentieel van Kubernetes te maximaliseren. Dit vraagt een stap richting het onbekende. Het maakt veel infrastructuurmensen in elk geval een beetje nerveus. Desondanks hebben veel van hen deze stap al gezet, volgens het Veeam Cloud Protection Trends Report 2021. Dit rapport geeft aan dat 61% van de organisaties wereldwijd al containers in productie hebben, actief testen of van plan zijn deze komend jaar te gaan gebruiken. Mijn reactie op de terughoudendheid van sommigen is dan ook: Laten we doen waar we goed in zijn en dezelfde vragen stellen die we stellen bij andere platforms. Waar draait het op en hoe zorgen we voor de juiste en benodigde architectuur? Als je het bekijkt vanaf een platform- of infrastructuurniveau, maakt het niet uit of je te maken hebt met individuele applicaties of specifieke uitdagingen rondom fysieke, virtuele, cloud, Kubernetes of het bredere cloud native-ecosysteem. Ze hebben allen hun voor- en nadelen en dat houdt mensen ook niet tegen om hun kritieke workloads naar het voor hen optimale platform te verplaatsen. Dit is echt een scenario waarin het aloude adagio ‘just because you can, doesn’t mean you should’ echt optimaal van toepassing is

Naast dat we de mogelijkheden die Kubernetes kan bieden begrijpen, moeten we ook weten dat geen enkel platform zonder risico's is. Er zijn nog steeds situaties binnen Kubernetes waarin data worden verloren. Situaties waarin ‘availability’ of ‘replication’ geen oplossing bieden. Daarom hebben organisaties echt nog steeds een backup-oplossing nodig die werkt met een strenge range aan Kubernetes applicatie-stacks en deployment-methodes. Zo is Kasten K10 by Veeam gebouwd met een focus op de applicatie, is Kubernetes native, kan het draaien in meerdere cloud- en on premises-clusters en werkt het met moderne data services. Nu meer ‘stateful’ containerapplicaties in productie komen, neemt de noodzaak om data op een holistische manier te beschermen – dus native in de container in plaats van gewoon in een storage repository – alleen maar toe. Dat geldt ook voor de eisen aan third-party backups.

Als je een pragmatische bril opzet, dan zijn Kubernetes en cloud native niet de oplossing voor alle uitdagingen van vandaag de dag, noch die in de toekomst. Toch zullen IT-teams beter moeten weten waartoe ze in staat zijn en waar hun onderscheidende vermogen ligt om betere beslissingen te nemen. Deze methodes zijn niet eng of moeilijker te begrijpen dan de platforms die we al jaren inzetten. Ze leiden juist tot mooie dingen. Daarbij zijn ze vaak perfect voor bepaalde scenario’s en minder geschikt voor andere, maar ook hier moet data nog steeds gebackupt en beschermd worden voor het geval er iets misgaat. Teams die Kubernetes echt begrijpen en maximaal kunnen inzetten, zullen winst boeken op het gebied van snelheid en kwaliteit in applicatieontwikkeling, het ontwikkelen van nieuwe functies, services en producten en het echt verrassen van klanten. Stel je voor: een scenario waarin Kubernetes niet alleen zorgt voor snelle en efficiënte ontwikkeling van applicaties, maar dat ditzelfde platform ook wordt ingezet om andere delen van de business te orkestreren. Virtuele machines of cloud gebaseerde IaaS en andere workloads profiteren alleen maar van deze orkestratiemachines. Dat is een prachtig, maar zeker realistisch beeld.

Door Michael Cade, Senior Global Technologist van Veeam

Reactie toevoegen