Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Veeam
Privacy
Veeam_privacy

Bescherming van persoonlijke data is een fundamenteel recht!

Maar hoe bescherm je dit? 

3 november 2021
Door: Veeam, partner

Maar hoe bescherm je dit? 

In een tijd van toenemende digitalisatie worden mensen zich steeds bewuster van en bezorgder over de bescherming van hun persoonlijke data. Het verwerken van persoonlijke data is daarnaast waardevoller en lucratiever geworden voor bedrijven. Het biedt kansen voor economische groei, sociale vooruitgang en research. Dit kan echter ook een risico vormen voor de basisrechten van het individu. In dit artikel bespreek ik hoe de privacy van het individu aangetast wordt en hoe deze beschermd kan worden.

Risico’s voor het fundamentele recht op privacy

Persoonlijke data kunnen onthullen wie een persoon is, waaronder informatie over zijn relaties, gezondheid, financiële details, seksuele voorkeur en geloofsovertuiging. Het verwerken van deze data kan daarom een serieuze bedreiging zijn voor het recht op privacy. Bedrijven hebben zodoende meer verantwoordelijkheid dan ooit om ethisch, compliant en veilig met deze data om te gaan. Dit moeten organisaties in Nederland doen volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Ondanks deze wetgeving blijft nieuws over de bescherming van onze data - of liever het gebrek daarvan - het nieuws domineren. De verantwoordelijkheid om de integriteit van onze rechten, waaronder het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op non-discriminatie, te beschermen ligt daarbij steeds vaker bij de dataprotectie-activiteiten en security-technologieën van zakelijke bedrijven.

Het recht op vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie

Het recht op vrijheid van meningsuiting omvat de vrijheid om informatie, ideeën en meningen te zoeken, te ontvangen en door te geven. De mogelijkheid om anoniem te blijven, is soms kritiek. In samenlevingen waar bepaalde meningen kunnen leiden tot vergelding of vervolging, kunnen individuen zich vaak alleen anoniem vrij uiten.

Het recht op non-discriminatie is daarnaast ook essentieel, omdat informatie over een persoon direct of indirect persoonlijke kenmerken kan onthullen waarvan men misschien niet wil dat deze bekend worden. De privacy van hun religie, seksuele geaardheid, geslacht of gezondheidsstatus kan bijvoorbeeld van fundamenteel belang zijn bij bescherming tegen discriminatie.

Ongeautoriseerde toegang tot persoonlijke data zou discriminatie in de hand werken. Niet alleen het bestaan van persoonlijke data, ook het verwerken daarvan kan leiden tot discriminatie. Dit is zeker het geval op plekken waar individuen geprofileerd worden op basis van hun data. Profilering kan bijvoorbeeld door bedrijven en andere instituten gebruikt worden om beslissingen te nemen die invloed hebben op hoe een persoon behandeld wordt, welke services aangeboden worden en onder welke voorwaarden dat gebeurt.

Ontelbare schendingen van mensenrechten

Er is veel gezegd over de rol van technologie als aanjager van het verspreiden van desinformatie en het veroorzaken van cyber information warfare. Het is echter belangrijk om te onthouden dat technologie ook ons grootste wapen is in het bestrijden van cybercriminelen. Dit is vooral het geval in de strijd tegen ransomware. Ransomware is kwaadaardige malware die files en storage versleutelt. Het is een van de meest voorkomende dreigingen waar bedrijven in alle branches en in alle delen van de wereld mee te maken hebben. Het enige dat nóg schadelijker is, zijn de ontelbare schendingen van mensenrechten nu ransomware-aanvallers steeds vaker dreigen om gestolen data te lekken.

Natuurlijk zijn cybercriminelen altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om data te stelen. Bedrijven zijn niet de enige die, sinds de start van de pandemie, hun digitale transformatie hebben versneld. Het is daarom belangrijker dan ooit om samen te werken met technologiepartners die niet alleen prioriteit geven aan de datamanagementbehoeften van vandaag, maar ook kijken naar de cloud- en securityoplossingen van morgen. Toch helpen veel bedrijven onbedoeld cybercriminelen in de hand door hun nonchalante houding ten opzichte van data-security.

Conclusie

Ongeacht de grootte van een bedrijf, is het van essentieel belang dat er met oplossingen gewerkt wordt die data-security, compliance en privacy garanderen. Ga daarbij niet alleen af op het woord van een leverancier dat zijn oplossingen veilig zijn - lees testimonials, doe eigen onderzoek en kijk naar gerespecteerde reward bodies. Door zo te werken, zet je een belangrijke stap in het beschermen van mensenrechten.

Door Edwin Weijdema, Global Technologist, Product Strategy voor Veeam.

Reactie toevoegen