Beheer

Dit is een bijdrage van True
Software-ontwikkeling
suzanne_daniels_-_spotify_backstage_-_true.png

Backstage bij Backstage.io, een platform voor je developers

Suzanne Daniels, Lead Developer Advocate bij Backstage, neemt ons backstage mee.

14 april 2022
Door: True, partner

Suzanne Daniels, Lead Developer Advocate bij Backstage, neemt ons backstage mee.

Een tool die ontstaan is uit de behoefte om orde in de chaos te scheppen en nu, net 2 jaar oud, het project met de op vier na hoogste velocity is binnen het CNCF landschap. Met open source platform Backstage.io maken organisaties zelf developer portals. Geen chaos meer, wel intern geborgde kennis en een overzicht van alle kennis en tools van je development teams. 

Suzanne Daniels, Lead Developer Advocate bij Backstage, neemt ons backstage mee. Ze werkt aan een interne community binnen Spotify, aan een externe community met kennisdelen en externe bijdragers, en developer advocacy: de ervaring van adopters van het project en van plugin-ontwikkelaars delen. 

Het hele gesprek met Suzanne lees je op de blog van True > 

Chaos in vindbaarheid van informatie voor developers 

Voor veel organisaties herkenbaar: voor developmentwerk staat allerlei informatie, tools, monitoring en documentatie verspreid in je organisatie. Informatie wordt simpelweg opgeslagen op een manier die nu voor het team werkt. Voor 10 of 40 developers werkt dat nog wel in een database. Maar ook dan is terugvinden van informatie lastig. En wie is verantwoordelijk voor beheer van de informatie? Op welke plek kun je domeinkennis, zoals data engineering of back-end development, terugvinden? Waar staat het overzicht van alle microservices in je cloud native app? 

Daar liep ook Spotify met de groei tegenaan, vandaar dat er een interne developer portal is ontwikkeld. Vanuit deze tool is Backstage.io gegroeid, een open source project dat Spotify aan CNCF heeft gegeven.  

“Backstage neemt frictie voor developers weg door orde in de chaos van documentatie, kennis, tools en links te scheppen. Het vervangt niet je huidige tools, maar brengt die juist overzichtelijk op één plek, samen met documentatie en andere informatie die je als developer op dagelijkse basis nodig hebt”, zegt Suzanne. “Het is een naslagplek en tegelijk een plek waar je kunt zien of er iets niet goed loopt. Gaat de CI/CD pipeline niet lekker? Dan heb je direct de link naar de tool voor handen om het probleem aan te pakken.” 

Suzanne: "Backstage is gebouwd als een platform waarbij alle functionaliteit in plugins zit. Zowel interne developers als externe contributors ontwikkelen en beheren die plugins, waardoor het schaalbaar wordt. Niet elk bedrijf is een Spotify, Netflix of American Airlines, maar kan op deze manier wel dezelfde tooling gebruiken en plugins beheren.” 

Meer weten van onder meer welke resultaten Spotify zelf met het portal heeft geboekt en hoe het bijdraagt aan jouw developmentwerk?  

Je leest het in de blog van True > 

Reactie toevoegen