Development

Dit is een bijdrage van Tricentis
Software-ontwikkeling
Omdat mensen belangrijk zijn

Waarom het automatiseren van softwaretests zo belangrijk is

Laat je mensen interessanter werk uitvoeren

24 november 2022
Door: Tricentis, partner

Laat je mensen interessanter werk uitvoeren

Nederlandse werkgevers waren in 2021 op zoek naar een recordaantal van 1,4 miljoen werknemers. En momenteel is het aantal banen veel groter dan het aantal werkzoekenden: voor elke 100 werkzoekenden zijn er 133 vacatures. Aangezien steeds meer babyboomers met pensioen gaan, dreigt het tekort aan vaardigheden nog groter te worden dan het nu al is. Slimme automatisering is meer dan ooit nodig, vooral in de IT.

Te veel verandering, te weinig quality assurance

Bovenstaande cijfers zijn niet alleen relevant voor Nederland. Nu de economieën zich herstellen van de Covid, zijn de meeste westerse bedrijven wanhopig op zoek naar nieuw personeel, op alle niveaus. Als ik dieper inga op de cijfers in met name de IT en kwaliteitszorg is de situatie nog erger. Volgens Statista zijn er 27 miljoen softwareontwikkelaars in de wereld. Toch is slechts 7% van hen betrokken bij het testen van software. Dit is geen goede verhouding. U en ik weten dat de digitale transformatie die alle organisaties ondergaan, samen met de overstap naar de cloud, het aantal wijzigingen in applicaties opdrijft. Wijzigingen die getest moeten worden voordat ze in productie kunnen gaan. Geen wonder dat er voor elke 5 testers een vacature is voor een andere softwaretester. Aangezien het aantal softwareontwikkelaars naar verwachting elk jaar met 5% zal toenemen, is het duidelijk dat we op een dag tegen de muur zullen lopen.

De voordelen van slimme automatisering

De traditionele manieren van quality assurance (QA) zijn niet langer geldig. Handmatig testen is veel te tijdrovend. We hebben slimme testautomatisering nodig waarbij nieuwe technologieën en methoden, zoals low-code/no-code en Artificial Intelligence (AI) bedrijven in staat stellen sneller testassets te creëren. Testassets die aanzienlijk minder moeite kosten om te onderhouden en die gemakkelijk kunnen worden hergebruikt.

Als u een professional op het gebied van quality assurance bent, weet u al dat bedrijven dankzij testautomatisering de time-to-market kunnen verkorten en sneller resultaten kunnen boeken. Door het testproces te versnellen, wint u kostbare tijd en verlaagt u de bedrijfskosten door efficiëntieverbeteringen. Dankzij de hogere algemene testdekking verbeteren niet alleen de algemene kwaliteit van applicaties en de nauwkeurigheid van gegevens, maar levert u ook een betere IT-beveiliging.

Testautomatisering is natuurlijk niet nieuw. Al meer dan drie decennia zoekt men naar manieren om repetitieve handmatige taken te automatiseren. In de loop der jaren is testautomatisering overgegaan van scriptgebaseerd testen en testautomatiseringsframeworks naar modelgebaseerd testen, wat de zaken heeft versneld. Het feit dat de volgende generatie QA-oplossingen steeds meer gebruik maakt van kunstmatige intelligentie heeft een grotere impact dan louter automatisering, vooral in combinatie met de 'shift-left' beweging waarbij het testen veel vroeger in de ontwikkelingscyclus begint. Met Vision AI van Tricentis kun je bijvoorbeeld je automatisering al creëren op basis van een eenvoudige mockup of User Interface-beschrijving. Dit is dus voordat er code is geschreven - waardoor u veel eerder in de ontwikkelingslevenscyclus kunt testen.

Minder testen, maar beter

Niet alle automatiseringstools voor quality assurance zijn gelijk geboren, zoveel is duidelijk. Sommige organisaties hebben slechte ervaringen met testautomatisering omdat ze werkten met tools die een slechte dekking hadden en slechts 10 tot 20% van de testgevallen konden automatiseren. Met andere woorden, ze automatiseerden alleen de onderdelen die gemakkelijk te automatiseren waren. Tosca gaat bijvoorbeeld veel verder dan dat, dankzij onze low-code/no-code en AI-aanpak. Klanten zoals LVHM, Dell en Nordea kunnen getuigen hoe efficiënt en tijdbesparend de tools van Tricentis zijn. Zoals Johann Gaggero van LVHM zei: "We testen minder, maar beter. Een jaar geleden had ik twee tot drie mensen nodig voor één uitrol. Nu heb ik er nog maar één nodig."

Er zijn simpelweg niet genoeg testspecialisten om al het noodzakelijke quality assurance werk op schaal en met de snelheid uit te voeren die digitale transformatie vereist. Dus laten we het werk zoveel mogelijk automatiseren en handmatige testers herscholen om werk op een hoger niveau uit te voeren. Door het kwaliteitsborgingswerk dat ze deden, hebben ze veel kennis opgedaan over kritieke bedrijfsprocessen. Dit betekent dat ze business analist of automatiseerder kunnen worden en waardevol DevOps werk op zich kunnen nemen. Geloof me, het zal ook voor hen motiverender zijn.

Automatiseren en stimuleren van transformatie

Dat is ook de boodschap die we altijd aan onze partners overbrengen: lever niet alleen test engineers aan je klant om handmatige testen uit te voeren. Help je klanten om hun testen te automatiseren en stel je consultants in staat om je klanten te helpen bij hun digitale transformatie. Geef de klant advies over het testproces en over waar ze hun tests op moeten richten. Er zit voor iedereen veel meer waarde in dit soort strategisch advies dan in het uitvoeren van handmatige, repetitieve taken.

Reactie toevoegen