Development

Dit is een bijdrage van Tricentis
Carriere
Wat wil jij worden?

Test Engineer of QA Engineer: wat zou jij liever zijn?

Zoek je software bugs? Of zorg je voor klantenervaring?

14 oktober 2022
Door: Tricentis, partner

Zoek je software bugs? Of zorg je voor klantenervaring?

Een roos met een andere naam zou net zo zoet ruiken. Dat zei Shakespeare's Julia, die zichzelf ervan overtuigde dat Romeo een prima kerel was, ook al stond er ‘Montague’ op zijn visitekaartje. Ze heeft gelijk. Wat telt zijn de inherente kwaliteiten van een ding, niet hoe het heet. Maar soms gebeurt het omgekeerde - twee namen die verschillende betekenissen hebben, smelten na verloop van tijd samen, waardoor de verschillen tussen hen vaag en onduidelijk worden. Als dat gebeurt, verliezen we het perspectief over wat het betekent om het een of het ander te zijn.

Neem nu deze twee functietitels: Test Engineer en QA Engineer. Is daar een verschil tussen? Zou je jezelf (of de mensen met wie je werkt) beschouwen als de ene versus de andere? Of zijn die twee titels uitwisselbaar? In dit artikel gaan we het hebben over het verschil tussen software testen en kwaliteitsborging. Mensen halen deze termen vaak door elkaar, maar de rollen zijn eigenlijk heel verschillend. Als je een van deze functies bekleedt, kan je je afvragen hoe je wil dat mensen jou zien - en misschien zelfs hoe jij jezelf ziet.

What’s in a name?

Een goed begin is een typische functiebeschrijving. We knippen even een stukje uit een vacature bij Amazon voor een QA Engineer:

“Het Amazon Cloud Drive Team is op zoek naar een hoogopgeleide Quality Assurance Engineer die gepassioneerd is over het creëren van de absoluut beste klantervaring voor Amazon's digitale mediaklanten. Als belangrijk lid van het Cloud Drive team krijg je de unieke kans om een gloednieuw product op basis van Amazon Cloud Drive technologie vorm te geven en te bouwen.”

De functieomschrijving beschrijft verder hoe deze persoon zal worden ‘gepusht om eerst vanuit het perspectief van de klant te denken’ en vragen te stellen als "Hoe ziet de perfecte oplossing eruit?". Dit is gebruikelijk bij QA-banen - als je vergelijkbare functiebeschrijvingen doorneemt, zie je dat van QA-engineers wordt verwacht dat ze een zinvolle impact hebben op de klantervaring.

Laten we nu eens kijken naar de rol van een software test engineer, zoals die geformuleerd werd door Apple:

“Als je een passie hebt voor kwaliteit, dan hebben wij misschien de baan voor jou... Je komt terecht in een dynamisch team dat verantwoordelijk is voor de kwalificatie van de nieuwste iOS-producten, met de nadruk op de software voor mobiele telefonie. De succesvolle kandidaat voert zowel gedocumenteerde als ad hoc tests uit om releases van hoge kwaliteit te garanderen.”

Zie je wat er niet in deze functieomschrijving staat? Niets over de klantervaring, en heel weinig over het algemene product. Volgens deze vacature is de functie van softwaretester veel meer gericht op het zijn van een teamspeler die de kwaliteit van de code onderzoekt. Deze persoon heeft een rol te spelen, en wordt geacht die te spelen.

Uiteraard zijn dit slechts twee van de duizenden vacatures, maar wat je hier ziet, geeft wel het grote verschil aan tussen QA en testen.

QA draait om ownership

Softwaretesters is belast met het vinden van bugs voordat de gebruikers dat doen. Zij onderzoeken en rapporteren hoe goed de software presteert ten opzichte van de verwachtingen. Bij QA word je echter gevraagd de kwaliteit van de software te waarborgen. Het is een lossere, meer dubbelzinnige rol - maar dat is de bedoeling. Als QA engineer kruip je in de huid van de gebruiker en krijg je de kans om je teamgenoten te vertellen: "Ja, dit is kwaliteitssoftware" of "Het spijt me, de app deed wat hij moest doen, maar de ervaring was slecht!". Dat is een kritische functie in een software ontwikkel team.

Een QA engineer:

  • Zorgt voor een goede klantervaring
  • Is actief gedurende de gehele levenscyclus van het product
  • Bestudeert en verbetert processen en producten

Een software tester:

  • Vindt bugs in software
  • Is doorgaans actief aan het einde van een coderingscyclus
  • Onderzoekt codemodules

Veel mensen delen dit beeld van hoe deze rollen verschillen, en waarom een QA engineer zoveel meer mogelijkheden heeft om een impact te hebben.

Wat wil jij worden?

Vergeet niet dat je functietitel en je baan niet op één lijn liggen. Bovendien zijn het niet je baan of je titel die jou als individu definiëren. Je bent misschien aangenomen als softwaretester - en misschien is dat alles wat van je wordt verwacht. Maar als je begint na te denken over je klanten, en hun ervaring, en hoe je product, je team en je processen kunnen worden verbeterd om die ervaring beter te maken, handel je al als een QA engineer. Daag de status quo uit, stel vragen en blijf de grenzen verleggen. Als je dat doet, druk je niet alleen een stempel op de toepassing, maar op het hele team.

Reactie toevoegen