Development

Dit is een bijdrage van Tricentis
Software-ontwikkeling
Vlotte logistiek dankzij software testing

Software testing in de praktijk

C. Steinweg Group vermindert complexiteit voor vlottere logistiek.

1 december 2022
Door: Tricentis, partner

C. Steinweg Group vermindert complexiteit voor vlottere logistiek.

C. Steinweg Group is een wereldwijd opererende onafhankelijke dienstverlener op het gebied van opslag, overslag, expeditie, bevrachting en andere grondstofgerelateerde logistieke diensten. Opgericht in 1847 als een scheepvaartagentschap, breidde het bedrijf later zijn aanbod uit met opslag, stuwadoorswerk en andere logistieke diensten. Met het hoofdkantoor in Rotterdam heeft het bedrijf meer dan 100 lokale kantoren en logistieke hubs in Europa, Azië, de VS en Zuid-Amerika. Het bedrijf is gespecialiseerd in bulkgoederen zoals metaal, staal, cacao en pinda's. 

Het applicatielandschap van Steinweg bestaat uit eigen applicaties die gekoppeld zijn aan pakketapplicaties. In de loop der jaren nam het aantal applicaties toe, evenals de complexiteit. Voor testdoeleinden had de IT-afdeling een framework in Java gebouwd, gebaseerd op Selenium.

"Het onderhouden van dat framework was een grote inspanning", herinnert Oscar Wegman, Manager Software & Testing bij Steinweg zich. "En toen we de low-code tools van OutSystems gingen gebruiken om API's te maken, kon het testen niet alles bijhouden wat de ontwikkeling produceerde. Toen begonnen we rond te kijken naar een tool die de automatisering van ons testproces aankon. We wilden de hoeveelheid onderhoud en programmeerinspanning verminderen die nodig was voor de testautomatiseringsoplossing die we op dat moment hadden. "

Het applicatielandschap bij Steinweg is vrij complex, met zowel legacy software, op maat gemaakte software en applicaties die specifiek zijn voor de bedrijfstak. "Al deze technologieën, waarvan sommige behoorlijk oud, maken de omgeving minder stabiel en moeilijker te automatiseren."

Gebruiksgemak, dankzij low-code

Op basis van een marktonderzoek en Wegmans ervaring met testen in eerdere banen, viel de keuze op Tosca.

"We hadden een low-code testomgeving nodig," zei Wegman. "We gebruikten een low-code programmeerplatform. Het zou een beetje gek zijn geweest om een high-code testomgeving te gebruiken."

Het feit dat Tosca goed scoort in de magic quadrants en analistenrapporten van Gartner, Forrester en IDC hielp het hogere management ervan te overtuigen dat Tosca de juiste keuze was. "Steinweg is grondig en zorgvuldig in elke manier van werken. Dat is de kern van onze cultuur. Het krijgen van onderscheidingen van gerenommeerde analisten, zoals Tricentis doet, is zeker een troef in het besluitvormingsproces," zei Wegman.

De implementatie van Tosca verliep vlot. "We kregen hulp van zowel Tricentis als van Valori, een lokale partner van Tricentis. We huurden Valori in omdat zij veel ervaring hadden met Tosca. Ze hielpen bij het organiseren van onze projecten, gaven training over testontwerp en hielpen ons in het algemeen om een goede manier van werken met Tosca op te zetten," zei Wegman. "Om de zoveel tijd werkten ze op locatie zodat we alle vragen konden stellen die we hadden en moeilijkheden die we waren tegengekomen konden bespreken. De belangrijkste uitdagingen bij het opzetten van Tosca waren de juiste configuratie in ons complexe applicatielandschap, het op elkaar afstemmen van de tooling en, natuurlijk, het regelen van de SSL-certificaten. We gebruiken Distributed Execution (DEX) en het stabiel krijgen van de DEX-agents kost ook tijd. "

Door Tosca te gebruiken leerde de software- en testafdeling van Steinweg ook qTest kennen als een test management tool. Zowel de testers als het Functional Maintenance team vinden qTest een makkelijk te gebruiken tool. Het verving een testomgeving die werd beheerd in Excel, Confluence en Jira Zephyr, en is nu nauw geïntegreerd met zowel Jira als Tosca. qTest wordt gebruikt om handmatige tests te registreren, tests te plannen en uit te voeren, en wordt ook gebruikt voor regressietests en acceptatietests.

End-to-end testen

"Testen gebeurt in verschillende fasen van de ontwikkelingslevenscyclus", legt Wegman uit. "De ontwikkelaars zelf testen voordat de software naar de testers gaat. Daar gebeurt het grootste deel van de testautomatisering. Het functionele onderhoudsteam test voornamelijk handmatig, maar nadat ze klaar zijn, voert het testteam opnieuw geautomatiseerde tests uit. Na gebruikersacceptatie testen en formele acceptatie gaat de software in productie. Maar zelfs dan draaien we nog enkele kleine tests voor validatie tijdens de productie en bij wijze van ‘sanity check’ nadat de software is uitgerold."

De aanpassing aan Tosca was gemakkelijk voor het bestaande team, dat al goed bekend was met testen en testautomatisering. De technische ondersteuning in de Tricentis Academy bleek zeer nuttig en de ondersteuning van Tricentis en Valori deed de rest.

Zowel Tosca als qTest worden uitgebreid gebruikt bij Steinweg. "We gebruiken Tosca voor geautomatiseerd testen, zowel voor API's en de grafische gebruikersinterface van applicaties, voor losse applicaties, als voor regressietesten van het end-to-end proces," aldus Wegman. qTest wordt uiteraard gebruikt voor het beheer van tests, "Maar we gebruiken het ook als tool voor kennismanagement. Testers kunnen er leren hoe ze een testcase moeten maken, hoe applicaties werken ... qTest kan ook heel effectief zijn als handleiding."

Meer tests uitvoeren met minder middelen

Dankzij Tosca en qTest kan Steinweg nu veel meer tests uitvoeren, terwijl het bedrijf ook middelen bespaart. "In het verleden had ik één ontwikkelaar die fulltime bezig was met het onderhouden van het framework voor onze testautomatisering," zei Wegman. "Toen we Tosca gingen gebruiken, kon ik interessanter werk aan die persoon toewijzen."

Het is begrijpelijk dat de testdekking drastisch toenam. De dekking van API-tests steeg met een factor vijf, terwijl de dekking van GUI-tests met 300% toenam.

"Het is moeilijk om echt te vergelijken, omdat ons applicatielandschap ook veel complexer is geworden. Maar ik durf te stellen dat Tosca veel van die complexiteit heeft weggenomen voor de testafdeling." Wegman is vooral tevreden over hoe Tosca schaalt en het gemak van hergebruik van modules.

De invoering van tools als Tosca en qTest heeft niet alleen de kwaliteit van de applicaties die Steinweg en zijn klanten gebruiken verbeterd, maar maakt ook deel uit van een algemene professionalisering van de IT-afdeling bij Steinweg. Tot vijf jaar geleden werd er heel weinig software getest, behalve voor fixes als de software al in productie was. Tegenwoordig staat kwaliteitszorg hoog op de agenda, zowel op de IT-afdeling (door ontwikkelaars, testers, Functioneel Onderhoud) als daarbuiten, wanneer Functioneel Onderhoud wijzigingen en testresultaten bespreekt met hun collega's uit de business. Uiteindelijk zorgt een focus op kwaliteit voor een vlottere logistiek voor Steinweg en zijn klanten.

Reactie toevoegen