Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Telindus
Infrastructuur
Darkfiberverbindingen

Risico’s dark fiber-verbinding vaak onderbelicht

Steeds meer instanties zoals ziekenhuizen en zorginstellingen maken gebruik van dark fiber-verbindingen. Dark fiber kent veel voordelen, maar wat zijn de nadelen?

27 augustus 2019
Door: Telindus, partner

Steeds meer instanties zoals ziekenhuizen en zorginstellingen maken gebruik van dark fiber-verbindingen. Dark fiber kent veel voordelen, maar wat zijn de nadelen?

Het aan elkaar koppelen van ICT-infrastructuren, alleen aangelegd voor de gebruiker, zorgt voor een snelle verbinding tussen bijvoorbeeld twee vestigingen van zorginstellingen. Dark fiber maakt het transporteren van dataverkeer met verbindingen van 10, 40 of 100 GB/s heel eenvoudig. Andere voordelen zijn een lage demping en latency, vrijwel onbeperkte bandbreedtes en een hoge kwaliteit. Deze vele voordelen maken het gebruik van dark fiber-verbindingen populair. Dit heeft tot gevolg dat er te weinig aandacht is voor de veiligheid van de verbinding en de risico’s. Een onbeveiligde glasvezelverbinding is namelijk niet bestand tegen cyberaanvallen. Zaak is daarom om niet alleen te investeren in netwerkoplossingen, maar ook in de beveiliging ervan. 

Een les in dark fiber
Een dark fiber-verbinding is een onbelicht glasvezelnetwerk van hoge kwaliteit. Zonder aansluiting van actieve apparatuur blijven de vezels inactief. Inactieve vezels zijn nog niet in gebruik genomen door een bestaand netwerk en nog ‘donker’. Hier komt dan ook de term ‘dark’ fiber vandaan. Het koppelen van beide zijden van de dark fiber-verbinding op het eigen netwerkapparatuur is eenvoudig. Eenmaal aangesloten, is het mogelijk om digitale informatie snel uit te wisselen. Dense Wavelenght Division Multiplexing (DWDM) is essentieel in de ontwikkeling van een dark fiber-verbinding. De combinatie van DWDM en dark fiber zorgt voor het transporteren van data en zware bestanden, zoals beeld en video’s, over lange afstanden en meer dan tachtig kanalen. 

De risico’s in kaart 
Wegens het gemak in het uitwisselen van bestanden gebruiken steeds meer organisaties met een grote hoeveelheid data, bijvoorbeeld ziekenhuizen en grote zorginstellingen, een dark fiber-verbinding. Juist voor deze instanties is het extra belangrijk dat de verbinding beveiligd is en daar ligt ook meteen het probleem. Tegen de verwachting in is het gebruik van een ondergronds glasvezelnetwerk namelijk niet per definitie veilig. Het grootste risico is het aftappen en meekijken van de dark fiber-verbinding door kwaadwillenden. Uiteraard willen instanties voorkomen dat vertrouwelijke informatie zoals patiëntgegevens in handen komt van derden. Het aanschaffen van ‘spionage’ apparatuur kan namelijk al voor een schamele 150 euro. Daarom is het uiterst belangrijk om de verbinding goed te beveiligen om potentiele bedrijfsrisico’s en AVG problemen af te wenden.  

De verbinding beveiligen met end-to-end encryptie
Een dark fiber-verbinding is eenvoudig te beveiligen met end-to-end encryptie. Het voorkomen van bijvoorbeeld een datalek begint bij een technologische infrastructuur die compliant en bestand is tegen mogelijke aanvallen. De combinatie van DWDM-oplossingen met end-to-end encryptie bespaart op het aantal dark fiber-verbindingen. Daarnaast zorgt het voor een veilige koppeling tussen locaties en datacenters. Een snelle dark fiber-verbinding is ideaal om te gebruiken, maar een snelle én betrouwbare verbinding is een must. Zorg daarom altijd voor een veilige verbinding om zo vertrouwelijke gegevens te beschermen. Want uiteindelijk wil je niet dat jouw vertrouwelijke data op straat komt te liggen, toch? 

Door: Rob Blokzijl, Accountmanager Healthcare bij Telindus Nederland 

1
Reacties
Maarten Peetoom MBA 18 september 2019 13:41

Ik hoor voor het eerst over dark fiber. Als het onbelicht glasvezel betreft begrijp ik dat. Maar als je apparatuur aansluit raakt het toch belicht? Staat dark fiber dan voor 'private connection'? Dan begrijp ik 'dark' niet, alsof het een onderwereld aansluiting betreft |(the dark web).

Reactie toevoegen