Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Telindus
Cloud
Cloud_inzicht

Gebrek aan inzicht maakt cloud-technologie onnodig kostbaar

6 december 2018
Door: Telindus, partner

Of het nou gaat om een hybride, private of public cloud, bijna iedere organisatie is ondertussen bezig met een vorm van cloudtechnologie. Het is tegenwoordig redelijk gemakkelijk om data te migreren naar een of meerdere cloud-omgevingen en zo de digitale transformatie van je organisatie in te zetten. Toch zijn er niet alleen maar positieve reacties van bedrijven die naar de cloud migreren. Kosten kunnen onverwacht hoog oplopen en de snelheid van applicaties is niet altijd optimaal. Vaak wordt hiervoor gewezen naar de cloud provider, maar in de praktijk blijkt het meestal aan de klant te liggen. Doordat de impact van een cloudmigratie vooraf niet goed in kaart is gebracht, is niet duidelijk op welke manier applicaties on-premise en in de cloud met elkaar samenwerken.   

Extra kosten en vertraging
Nog te vaak komen organisaties voor onverwacht hoge kosten te staan na een migratie naar de cloud. Eén van de oorzaken hiervan is dat vooraf niet duidelijk is hoe applicaties met elkaar communiceren. Zo kan het gebeuren dat een applicatie in de cloud continu communiceert met een applicatie on-premise. Wanneer je dit niet inzichtelijk hebt gemaakt, is het vooraf onmogelijk om de benodigde bandbreedte te bepalen. Naast het risico op hoge latency, leidt dit ook tot hoge kosten. Cloud providers verdienen aan de data die de cloud verlaat. Cloudapplicaties die voortdurend in contact staan met externe applicaties worden zo heel kostbaar.

Veiligheid
Inzicht in de impact van een cloudmigratie is niet alleen belangrijk om kosten en performance in de hand te houden, ook op securitygebied is inzicht cruciaal. Wanneer het organisaties ontbreekt aan inzicht in met welke applicatieservers een webserver communiceert, komt de veiligheid in het geding. Eén slecht beveiligde webserver kan toegang geven tot meerdere applicatieservers binnen de cloud én je eigen datacenter. Denk na over wie er allemaal toegang tot een server hebben, welke datastromen er zijn en hoe de applicaties onderling gekoppeld en beveiligd zijn. Zonder dit inzicht krijg je een verkeerd gevoel over veiligheid in de cloud.

Het is dus cruciaal dat je inzichtelijk hebt wat er allemaal gebeurt met je data in de cloud én in de datacenters. Welke data is cruciaal voor de business en waar verdien je geld mee? Informatie inwinnen bij een externe partij of de hulp inschakelen van een partner met de juiste analyse-diensten, is cruciaal voor het optimaal gebruikmaken van de cloud.  Behandel data als de kroonjuwelen van je bedrijf en zorg ervoor dat het veilig en op de juist plek is opgeborgen.

 

Reactie toevoegen