Management

Dit is een bijdrage van Telindus
Security
blur

De drie belangrijkste drijfveren om security te outsourcen

Tegenwoordig staat IT-security hoog op de agenda

12 november 2019
Door: Telindus, partner

Tegenwoordig staat IT-security hoog op de agenda

Organisaties zien het belang van digitalisering en innovatie en beseffen dat security moet meegroeien. Hiervoor heb je als bedrijf recente kennis nodig, de juiste mensen en de beste tools. Maar wat als je dit alles niet in huis hebt? Dan is outsourcen de oplossing.

Security niet langer de sluitpost op de begroting
In de berichtgeving omtrent cyberveiligheid is door de jaren heen een duidelijke verandering zichtbaar. Waar de overheid in 2017 nog te weinig geld uitgaf, werd er in 2018 al een veel groter budget beschikbaar gesteld. Cybercriminelen bleven alleen nog regelmatig ongestraft. Tegenwoordig kan de EU sancties opleggen die hackers moeten afschikken om bijvoorbeeld verkiezingen te manipuleren. Deze veranderingen zijn een reactie op het toenemende aantal cyberdreigingen. Het belang van een goed securitybeleid geldt niet alleen voor de overheid, maar zeker ook voor het bedrijfsleven. Bedrijven investeren daarom steeds meer in securitymaatregelen. Uit een onderzoek van Telindus, uitgevoerd onder 294 IT-beslissers, blijkt dat 59 procent voldoende budget heeft om security goed in te passen. Toch besteedt het merendeel het liever uit aan experts. Hieronder lees je wat de drie voornaamste drijfveren hiervoor zijn.

1.Race tegen de klok

Het continu bijbenen van de ontwikkelingen omtrent security is haast ondoenlijk. Volgens ruim 60 procent van de ondervraagde IT-beslissers is het zelfs noodzakelijk om security (gedeeltelijk) uit te besteden, wil je alle technologische ontwikkelingen bijhouden. Ook voortdurend op de hoogte zijn van de nieuwste dreigingen, maatregelen en wet- en regelgeving is een uitdaging. Een serieuze hack kan enorm grote gevolgen hebben, zoals reputatieschade en omzetverlies. Een definitief einde aan cyberdreigingen is voorlopig nog niet in zicht. Om risico’s te minimaliseren is outsourcen vaak de beste oplossing.

2.Geen zorgen meer

Wanneer je weet dat een externe ervaren partij er altijd is om je te ondersteunen op het gebied van security, geeft dat rust in de organisatie. Ontzorgd worden van het beheer van de securityoplossingen is daarmee de tweede reden om te kiezen voor uitbesteden (36%). Dit betekent overigens niet dat je de controle volledig uit handen geeft. Je behoudt juist de regie doordat je samen met de managed security service provider kiest welke taken je laat automatiseren, monitoren of uitvoeren. Door samen te werken met de juiste partner, hoef je niet langer te kiezen tussen flexibel en wendbaar, of veilig en betrouwbaar. Zij bieden namelijk een IT-infrastructuur waarin beide mogelijk is. En dat neemt weer een hoop zorgen weg.
 

3. Een tekort aan mankracht

Een te kort aan interne security-specialisten is de derde drijfveer om de samenwerking met een externe partij aan te gaan (33%). Voornamelijk omdat er dan altijd toegang is tot kennis in geval van nood. Een gebrek aan mankracht is vooral een probleem in de sectoren overheid en finance. Ook in het onderwijs investeren ze liever niet in extra specialisten op de IT-afdeling. De mensen die ze hebben worden meestal ingezet op de primaire processen. In het geval van te weinig kennis in huis, is outsourcen van security dus een goede oplossing.

Je kunt securitymaatregelen niet los zien van de prestaties van de IT-infrastructuur. De IT-systemen vallen namelijk als eerste om wanneer er problemen zijn met security. Dit beseffen de meeste bedrijven tegenwoordig maar al te goed. Als security echter niet de core business is van je bedrijf, is uitbesteden de meest logische keuze.

Door: Bryan Beekhof, Cybersecurityspecialist bij Telindus Nederland

Reactie toevoegen