Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Tele2 Nederland B.V.
Netwerken
5G

Zo zal 5G zakelijke communicatie verbeteren

Dankzij 4G kunnen medewerkers altijd en overal werken. Wat gaat 5G daaraan toevoegen?

29 april 2019
Door: Tele2 Nederland B.V., partner

Dankzij 4G kunnen medewerkers altijd en overal werken. Wat gaat 5G daaraan toevoegen?

Meile de Haan is CTO bij Tele2 en legt uit welke zakelijke voordelen de nieuwe netwerkstandaard zal bieden.

“4G en 5G lijken ontzettend op elkaar. Het 5G-netwerk werkt bijvoorbeeld net als het 4G-netwerk via een basisstation,” legt de Haan uit. “Het grote verschil is dat er een veel groter frequentiespectrum beschikbaar komt voor 5G.”

Het extra beschikbare spectrum creëert de mogelijkheid om veel meer apparaten aan te sluiten. Hier staat aan de andere kant tegenover dat de maximaal te overbruggen afstand door de hogere frequenties lager is. “Het aantal opstelpunten met 5G veel groter zal moeten zijn dan bij 4G. Er zullen dus veel meer basisstations gebouwd moeten worden”, aldus de Haan.

Zakelijke voordelen van 5G

“De latency van 5G is veel lager dan die van 4G. De vertraging tussen de zender en ontvanger is veel kleiner.” De Haan vertelt verder: “Met 5G is het bovendien mogelijk om heel veel data te versturen tegen een redelijk batterijverbruik, of om heel weinig data te versturen met een extreem laag energieverbruik.

Daarnaast maakt 5G razendsnelle informatieoverdracht mogelijk. “Denk bijvoorbeeld aan het real-time besturen van een drone of een ander voertuig. Als informatieoverdracht snel moet gaan, zal 5G veel betere resultaten leveren dan 4G.” 

4G zal niet verdwijnen

De Haan heeft niet het idee dat 4G binnen een paar jaar zal verdwijnen. “4G en 5G zullen heel lang naast elkaar blijven bestaan. Voor de meeste functies is 4G nog steeds een uitstekende oplossing. Tele2 zal 4G en 5G dan ook naast elkaar aanbieden.”

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor 5G ook in Nederland in volle gang, waardoor 2020 het jaar van de grote doorbraak zal worden. “In de opmaat naar 5G bouwt Tele2 al veel meer opstelpunten, die ook voor 4G gebruikt kunnen worden. Dat creëert een prima uitgangspunt voor de introductie van 5G, als dat er straks is.”

Toch zullen we volgens de Haan nog even geduld moeten hebben voordat 5G voor zowel zakelijke toepassingen als het grote publiek beschikbaar is. “Op dit moment is 5G standaard nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Voordat Tele2 5G breed kan inzetten, zullen er voldoende handsets moeten zijn tegen een fatsoenlijke prijs. Daar zullen enkele jaren overheen gaan.” 

Uiteindelijk zal de overgang van 4G naar 5G waarschijnlijk net zo verlopen als die van 3G naar 4G. Gaandeweg worden er meer toestellen en apparaten geschikt voor de nieuwe standaard en zullen bedrijven kennismaken met de voordelen.

Reactie toevoegen