Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Tele2 Nederland B.V.
Wetenschap
Evolutie van communicatie

Hoe is zakelijke telefonie eigenlijk ontstaan?

Medewerkers werken in de cloud, bellen via razendsnelle IP-verbindingen en houden videoconferences met collega’s aan de andere kant van de wereld

26 april 2019
Door: Tele2 Nederland B.V., partner

Medewerkers werken in de cloud, bellen via razendsnelle IP-verbindingen en houden videoconferences met collega’s aan de andere kant van de wereld

Toch is het minder dan een mensenleven geleden dat de fax werd geïntroduceerd. Hoe is de huidige zakelijke telefonie eigenlijk ontstaan?

De allereerste telecommunicatie gaat terug tot in 500 v. Chr. Het waren de Grieken en Romeinen die al gebruik maakten van postduiven om op afstand met elkaar te communiceren. Vooral in de 19e en 20e eeuw volgden belangrijke innovaties, zoals de eerste telefoon in 1876 en het eerste transcontinentale gesprek van Boston naar San Francisco 5.874 kilometer verderop in 1905.

De belangrijke jaren ’60

De jaren ’60 van de vorige eeuw waren belangrijke jaren voor de telecommunicatie. In 1962 werd dankzij de eerste telecommunicatiesatelliet voor het eerst een trans-Atlantische televisie-uitzending mogelijk. In 1964 werd daarna de fax geïntroduceerd. De grootste ontwikkeling vond zo’n 5 jaar later plaats, in 1969. Het internet (ARPANET) werd opgericht, in eerste instantie om telecommunicatie tussen het ministerie en het Amerikaanse leger mogelijk te maken.

Revolutie in de telecom

De jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw staan bekend als de ‘revolutie in de telecom’. In 1980 werd de mobiele telefoon geïntroduceerd. Er ontstond in 1980 een nieuwe manier van bellen. Twintig jaar na de introductie van het internet volgde in 1989 bovendien het World Wide Web. Het werd met het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) dé manier om via internet met elkaar te communiceren.

Sneller mobiel internet

In 1993 werd het internet opengesteld voor particulieren en bedrijven. Een jaar later brak mobiel internet door bij het grote publiek. Weer een jaar later in 1995 maakte VocalTec VoIP-internettelefonie (Voice over Internet Protocol) mogelijk. Het bracht de uitvindingen van de telefoon, het internet en het Internet Protocol (IP) op een waardevolle manier samen.

Technologie biedt kansen

In 2007 introduceerde Apple de iPhone. De ontwikkeling van de smartphone maakte mobiel internet populair bij het grote publiek. De introductie van 4G in 2014 bood de mogelijkheid om altijd en overal razendsnel online te zijn, bijvoorbeeld met diezelfde smartphone. De belangrijkste ontwikkeling die de komende tijd voor de deur staat is 5G, dat in 2020 waarschijnlijk z’n grote doorbraak zal beleven. Tele2 zal na de fusie met T-Mobile waarschijnlijk de eerste in Nederland zijn die dit netwerk landelijk uitrolt.  

Het traditionele vaste netwerk heeft z’n langste tijd gehad. Diverse communicatietechnologieën zijn in minder dan een mensenleven tijd samengesmolten om de communicatie tussen mensen en bedrijven sneller en gemakkelijker te maken.

Reactie toevoegen