Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van T-Systems Nederland
Netwerken
Occo Vreezen, SAP Consultant T-Systems

SD-WAN en SASE als fundament voor je toekomst in de cloud

3 trends die hieraan bijdragen

18 februari 2021
Door: T-Systems Nederland , partner

3 trends die hieraan bijdragen

Security- en netwerkperformance wordt steeds belangrijker voor SAP-gebruikers, die in 2027 de overstap naar S/4HANA moeten maken. Occo Vreezen, SAP Solution Consultant bij T-Systems, vertelt in deze blog hoe drie trends hieraan bijdragen

SAP S/4HANA landschappen worden vaak gehost in een centraal beheerde hybride cloudomgeving en maken gebruik van Software-as-a-Service (SaaS) oplossingen, zoals Salesforce of Ariba. Als je IT-landschap is verdeeld over meerdere servers op verschillende locaties, dan heeft dat een grote impact op je netwerk. Om goede performance en security te garanderen, raad ik met name internationale en wereldwijde organisaties aan hun netwerktopologie te heroverwegen. Overschakelen van internet of MPLS naar SD-WAN biedt een kosteneffectieve oplossing met grote voordelen, zeker gezien deze drie belangrijke trends:

  1. Bij gebruik van S/4HANA worden zowel de SAP-landschappen als de verschillende SaaS-oplossingen verspreid over meerdere clouds die worden gehost op servers op diverse fysieke locaties. Dit kan in verschillende landen of zelfs op verschillende continenten zijn, waardoor zowel performance als security van het netwerk in het geding komen.
     
  2. Steeds meer bedrijven breiden internationaal uit, waardoor de beperkingen van de netwerkinfrastructuur een uitdaging vormen om gebruikers snelle toegang tot hun data en goede prestaties van SAP-systemen te bieden.
     
  3. Als gevolg van Covid-19 werken veel mensen vanuit huis. Remote access gebruikers die voor internationale en wereldwijde organisaties werken, kunnen over langere afstanden last hebben van slechte netwerkverbindingen.

Securityproblemen los je niet op met alleen SD-WAN

Zoals mijn collega Arjen Hoekstra, CTO Connectivity Services bij Deutsche Telekom Global Business, zegt: “Het netwerk en connectiviteit vormen het fundament van je ICT infrastructuur.” De performance van SAP is doorgaans acceptabel via lokale internetverbindingen, maar wordt problematisch over grote afstanden tussen verschillende continenten. Ik denk dat veel SAP-gebruikers dit ervaren, maar de suboptimale prestaties simpelweg hebben geaccepteerd – ook al valt er nog veel voordeel te behalen. Hoewel de overstap van internet of MPLS naar SD-WAN structurele performanceproblemen van SAP oplost, blijft security een belangrijk aandachtspunt voor complexe systemen met applicaties die op verschillende locaties draaien.

Het vereist zorgvuldige overweging om een integrale oplossing te vinden. Op basis van gesprekken met Arjen en mijn andere netwerkcollega’s zie ik het combineren van SD-WAN met SASE in een one-stop-shop netwerkservicemodel als de meest veelbelovende strategie. Dit kan bovendien worden gecombineerd met een wereldwijde backbone in plaats van een gewone internetverbinding te gebruiken.

Ervaar structurele performanceverbeteringen met SD-WAN

Een aantal van onze klanten heeft structurele performanceverbeteringen ervaren door de implementatie van de Aryaka SmartConnect SD-WAN-as-a-Service-oplossing die we bij T-Systems samen met onze collega's van Deutsche Telekom Global Business aanbieden. Deze oplossing combineert de voordelen van lokaal internettoegang met een wereldwijde layer 2-backbone en garandeert zo goede performance en ingebouwde security. SAP-gebruikers zullen de performanceverbetering ervaren alsof ze heel dicht bij de cloudserver van de SaaS-provider zitten, ongeacht waar ze zich zelf op de wereld bevinden.

Door de perfecte combinatie van technieken geeft deze oplossing eindgebruikers optimale toegang tot cloud, SaaS-applicaties en datacenters. Het biedt snelle beschikbaarheid, hoge performance, flexibiliteit en continu betrouwbare netwerkperformance, ook op locaties die kritiek zijn of beperkingen hebben. In combinatie met netwerkencryptie biedt de Aryaka layer 2-backbone geïntegreerde, hoogwaardige IT-security. Bovendien biedt het een uitstekende oplossing voor remote access gebruikers, of die nou vanuit huis of onderweg werken.

Een live demo secure SD-WAN toont het verschil

Als je meer wilt weten over hoe SD-WAN en SASE werken, dan is er een live demo beschikbaar die het verschil in SAP-prestaties laat zien. Neem contact op met T-Systems via infoNL@t-systems.com om een meeting met live demo te plannen en ervaar zelf de voordelen van deze oplossing.

Reactie toevoegen