Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van T-Systems Nederland
Cloud
Ouderwetse computer met oude dame

SAP S/4HANA-migratie nog 5 jaar uitstellen - Overleeft je bedrijf dat wel?

Veel organisaties blijven hun SAP S/4HANA-migratie uitstellen

10 maart 2020
Door: T-Systems Nederland , partner

Veel organisaties blijven hun SAP S/4HANA-migratie uitstellen

Bovendien kondigde SAP onlangs zelf aan oudere SAP Enterprise Resource Planning (ERP) pakketten niet tot 2025 maar tot 2027 te ondersteunen. Dat geeft gebruikers nog meer tijd voor de migratie naar de nieuwste generatie van het ERP-platform S/4HANA. “Maar is dat in de huidige competitieve markten wel een verstandige keuze als je als bedrijf wilt kunnen blijven innoveren?”, aldus Occo Vreezen, CTO SAP bij T-Systems.

Veel bedrijven hebben grote ambities om te innoveren. Ze willen sneller en flexibeler kunnen reageren op klantwensen, innovatieve businessmodellen ontwikkelen en zijn op zoek naar real-time inzicht in hun business. Occo Vreezen: “Ik herken dat in de bedrijven die ik regelmatig spreek in ons innovatiecentrum. Op mijn beurt vraag ik hen dan of het oude SAP Business Suite systeem nog wel past bij deze ambities. Dat vraagt immers om een platform dat optimale ondersteuning biedt aan ontwikkelingen als Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML) en Internet of Things (IoT).”

Waarom juist nu migreren?
Je kunt je business innoveren door slim gebruik te maken van nieuwe technologische oplossingen. In dit artikel staan twee voorbeelden van bedrijven die dit al succesvol hebben gedaan dankzij de migratie naar S/4HANA. “Tijdig migreren naar S/4HANA is vooral interessant omdat het platform gebruik maakt van de laatste technologie en omdat innovaties van SAP hier op plaatsvinden. Dit biedt je de mogelijkheid om de digitale innovatie binnen je organisatie te versnellen met AI, ML, IoT en blockchain. Op die manier kun je je complete bedrijfsmodel omgooien om nog innovatiever, efficiënter en slimmer te gaan werken.”
 

Voorbeeld 1: slimme lucht van Kaeser
Kaeser, producent van compressoren en persluchtsystemen voor kleine tot grote bedrijfsprocessen, is een goed voorbeeld van digitale innovatie. Het bedrijfsmodel was sinds zeventig jaar om die systemen te verkopen. Kaeser gooide het bedrijfsmodel recent om door niet langer producten maar diensten aan te bieden met een pay-per-use-afrekenmodel. Losse compressoren zijn voorzien van sensoren om op basis van het gebruik af te rekenen en predictive maintenance te bepalen. Dit wordt mogelijk dankzij IoT technologieën op basis van het S/4HANA platform. Ineens verkoopt Kaeser geen compressoren meer maar een dienst: “lucht-as-a-service”.

Voorbeeld 2: het nieuwe Signify
Ook Signify, het voormalige Philips Lighting, heeft het businessmodel helemaal omgegooid. De traditionele business was de productie en verkoop van lichtbronnen, wat eind negentiende eeuw begon met gloeilampen. Signify paste recent eerst zijn business al aan van gloeilamp tot LED en slimme verlichting. Nu is Signify echter het businessmodel opnieuw helemaal aan het omgooien; van manufacturing naar service provider. Verlichting is een dienst geworden waarmee Signify bijvoorbeeld gemeentes ontzorgd door de complete verlichting inclusief onderhoud over te nemen. Natuurlijk vereist dit een volledig andere inrichting van de ERP-applicatie en past de digital core van S/4HANA hier uitstekend bij.

Voorkom investeringen in oude technologie
Zoals bekend voert SAP geen vernieuwing en innovatie meer door in zijn traditionele SAP ERP systemen. “Zo wordt het voor jouw organisatie steeds moeilijker om digitale innovaties door te voeren en bestaat het risico achter te gaan lopen op de concurrentie. En ga je die innovaties toch doorvoeren dan investeer je in ‘oude technologieën en oude platformen’ en wordt de onvermijdelijke migratiestap naar S/4HANA een steeds complexer traject – en een die als het eenmaal echt moet, misschien wel heel slecht uitkomt.”

Voorkom onnodige risico’s en blijf flexibel
De migratie van oude SAP ERP-pakketten naar S/4HANA is natuurlijk een flinke stap en brengt kosten met zich mee. Daar bovenop is de arbeidsmarkt krap en wordt de beschikbare S/4HANA expertise niet breder. “Het is daarom aan te raden nu al een duidelijk migratiepad op te stellen, je systemen op te schonen en breder te gaan denken dan je huidige SAP inrichting. Zorg ook dat je flexibel blijft in de keuze van je onderliggende cloudinfrastructuur en applicaties. Dit voorkomt onnodig hoge platformkosten.”

Kijk vooruit en begin
Maatwerk in de oude SAP omgeving leidt tot oplopende kosten, waardoor uitstellen uiteindelijk niet goedkoper is dan overstappen naar het nieuwe platform. “Je moet je afvragen waar je wilt staan over 5 tot 10 jaar. Hoe ziet je business er dan uit en wat heb je daar voor nodig? Grote kans dat S/4HANA de optimale basis vormt voor de toekomstige bedrijfsprocessen van je bedrijf. Door nu strategisch te handelen kun je zorgen dat je straks 10 jaar voorop in plaats van 15 of 20 jaar achter loopt.” Aan de steun van SAP zal het in ieder geval niet liggen, want een nieuwe SAP applicatie is zelfs tot 2040 (!) gegarandeerd in support.

Reactie toevoegen